Startsida / Inlägg

F1 i Budapest: Lewis Hamilton på pole

av Anna Andersson

Lewis Hamilton med pole position till F1 i Budapest. Det var 595 dagar sedan sist. 

– Jag andades inte en enda gång under det sista varvet, jag är helt slut nu, sa Hamilton efter kvalet.

Han var snabbast – med tre tusendelar.

F1 i Budapest
Lewis Hamilton, Mercedes har pole position när F1 kör i Budapest. (AP -TT)

En sak som är intressant är att Lewis Hamilton, Mercedes, var oerhört besviken efter fredagens två träningar. Då sa han att bilen var den sämsta om han någonsin hade kört. Han var bara 16:e man på den andra träningen. Ett halvt dygn senare, under det tredje träningspasset var han sedan i topp och när han väl överlevde det första kvalsegmentet som enbart kördes på hårda däck så var han också med i kampen i toppen.

– Vi jobbade hela natten, på banan och även gänget som jobbar hemma i simulatorn, säger han efter kvalet.

Hamilton var enormt lycklig efter att vara tillbaka i första startposition i Formel 1 . Där har han inte varit sedan sedan Saudiarabiens GP 2021. Det var en helt annan tid, med ett helt annat reglemente.

– Det känns som om detta var min första pole position, jag hade absolut inte räknat med att vi skulle kunna ta den. Nu får vi se om jag kan sova i natt, säger han.

Tajt kval till Ungerns GP

Det är också intressant är att Hamiltons kollega, George Russell, som hade pole position i Ungern förra året, åkte ut redan i det första kvalsegmentet. Han hade svårt med positioneringen, blev omkörd och hävdade själv att han försökte hålla sig till en gentlemen’s agreement, men blev omkörd.

Som om han inte vet att det inte finns några överenskommelser som alla håller i F1? Där handlar det om att äta eller bli uppäten….Aldrig lita på någon annan. Fråga Hamilton om vad han var med om i Ungern 2007.

En text om kvalet till Ungerns GP hittar du här.

Lewis Hamilton F1 i Budapest
Lewis Hamilton visar glädje efter sin pole position Ungerns GP i Formel 1 (AP-TT)

Det blev en galen avslutning på kvalet där Max Verstappen hade den snabbaste tiden, men förlorade den med tre tusendelar och där Lando Norris var 85 tusendelar från pole position.

Han och McLaren som efter framgångarna på Silverstone senast menade att stallet skulle få det riktigt svårt i Ungern som är en helt annan typ av bana med långsamma kurvor och mycket downforce.

– Jag är lite överraskad över att vi var bra med, men blev besviken över resultatet. Jag försökte verkligen nå pole position och om man får ihop ett bra varv här så ska man ta dem. Som förare känner jag att jag gjorde för många misstag på mitt avslutande varv, säger Norris.

Hela resultatet från kvalet till F1 i Budapest hittar du här. 

 

Nytt kvalformat under  F1 i Budapest

Under Q1 körde alla förare med hårda däck, mediumdäcken under Q2 och sedan mjuka däck under Q3. Detta  var ett test och det ska, om nu allt går som det förväntas, testas igen under Italiens GP på Monza. Därefter tas ett beslut om framtiden. Förarna gillar det inte för de anser att det blev för lite körning under fredagen, men sett till spänningen under kvalet så tycker jag att det var positivt. Vad tycker du?

Och säg den förändring som förarna verkligen har velat ha?

Många av dem ville inte ens ha halo innan den infördes.

Notera att Alfa Romeo såg riktigt bra ut i kvalet och även när longrunsen kördes under fredagens träning. Kan de överraska? Zhou har startplats fem. FEM! 5!

Sergio Perez tog sig till Q3. Han bröt sin trista trend, men är han tillbaka? Nu startar han i alla fall från position nio vilket är inom Q3, men för långt bak för att cheferna ska vara nöjda.

Daniel Ricciardo med en positiv comeback i F1

Snacket i veckan har handlat om Daniel Ricciardo och hans comeback. Han är erfaren och han visade att han inte har glömt hur han ska köra bil. Han tog sig vidare till Q2 och han körde till startplats 13. Det är fullt godkänt för Ricciardo. Han kvalade ut Tsunoda och är inte långsammast i Q2.

Ferrari?

Carlos Sainz åkte ut i Q2 och Charles Leclerc var sexa, han fick bland annat stryk av två McLaren och en Alfa Romeo.

I morgon är det dags för F1-live igen. Du hänger väl med? Start klockan 14.45. Har du inte hört vårt senaste avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan så är det ett specialavsnitt som handlar om Fernando Alonso. Nu är det 20 år sedan han vann sin första GP-seger. Det var i just Ungern.

Sedan har Ungern förlängt sitt kontrakt med Formel 1 fram till och med 2032. Så F1 kommer att stanna i Budapest, en av de banor dit många svenskar reser varje år.

Sedan säger vi grattis till Norge och Dennis Hauger. Han vann i F2 i dag igen och han är Red Bull junior, får vi en dag se honom i Formel 1?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB