Startsida / Inlägg

Linus Lundqvist debuterar i IndyCar

av Anna Andersson

Linus Lundqvist är klar för IndyCar.

Han debuterar redan i helgen.

Linus Lundqvist
Linus Lundqvist debuterar i IndyCar (Meyer Shank Racing / INDYCAR.)

Linus Lundqvist från Stockholm vann supportserien Indy NXT år 2022. Han hade hoppats på en plats i amerikanska IndyCar efter det, men drömmen gick i kras.

Han hade inte den ekonomi som krävdes, men har stannat kvar i USA och genomfört två tester på Texas Motor Speedway och Sebring International Raceway.

Nu får han chansen i IndyCar. Han ska köra helgens deltävling i Nashville.

– Det här är ett ögonblick jag har drömt om i hela min karriär, säger Linus Lundqvist.

Linus Lundqvist debuterar i IndyCar

Han ersätter skadade fransmannen Simon Pagenaud i Meyer Shank Racing. Lundqvist kör bilen med  startnummer #60, avtalet gäller ett lopp till att börja med.

24-årige Lundqvist kommer därmed att ta plats jämte fyrfaldige Indy 500-vinnaren Helio Castroneves i Meyer Shank Racings föraruppställning.

Jag är överlycklig just nu och kunde inte vara mer taggad inför min debut i NTT INDYCAR SERIES. Stort, stort tack till Meyer Shank Racing för den här möjligheten. Det här är en väldigt stor dag för mig, säger han.

Linus LUndqvist ska köra bil #60
#60, här körd av Conor Daly, Meyer Shank Racing Honda (INDYCAR)

Debuten sker i Big Machine Music City Grand Prix, en 3,5 km lång stadsbanan i Nashville. I fjol vann Lundqvist på samma bana, då i INDY NXT från pole position.

– Det blir supertufft att hoppa in i ett stadslopp på det här sättet, och det har varit kort om tid till förberedelser, men jag känner att själva glädjen inför den här chansen kompenserar för lite av det, säger Linus Lundqvist.

– Samtidigt har jag Helio, en av de verkliga legendarerna i den här sporten, att försöka lära mig så mycket som möjligt av.

Tre svenskar i IndyCar

Fransmannen Pagenaud skadade sig under träningen till Honda Indy 200 at Mid-Ohio för ungefär en månad sedan. För tre veckor sedan fick en annan förare med svenska rötter, Tom Blomqvist, chansen att ersätta Pagenaud. I Iowa senast var det Connor Dalys tur och nu får Linus Lundqvist chansen att köra för stallet.

– Jag vill också önska Simon Pagenaud en fortsatt snabb återhämtning. Jag vet att jag står inför en enorm utmaning, men jag ska göra mitt bästa för att göra både honom och resten av teamet stolta i Nashville i helgen, säger Lundqvist i en kommentar.

Även Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist kör helgens tävling i Nashville. Ericsson, som nu är fyra i mästerskapet, vann tävlingen 2021.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB