Startsida / Inlägg

Carlos Sainz skyller på F1-rookien Oscar Piastri

av Anna Andersson

Tävlingsledningen kallade det för en raceincident. Carlos Sainz ger istället Oscar Piastri skulden för kollisionen i kurva ett.

– Han var för optimistiskt, säger Ferraris förare.

Carlos Sainz och Charles Lelcerc
Charles Leclerc kommer först, därefter Ferrarin med Carlos Sainz intill McLarens Oscar Piastri. De är på väg mot första kurvan under F1 på Spa. (AP-TT)

Ferraris Carlos Sainz och Oscar Piastri, McLaren, var inblandade i en incident i den första kurvan av Belgiens GP i Formel 1. Båda två tvingades bryta loppet. Rookien Piastri, var försiktig efteråt.

– Det var synd att mitt race slutade på det sättet, jag ska se efter om jag kan lära mig något av det, säger Oscar Piastri till Viaplay och till motorsporttotal.com säger han:

– Carlos manöver, jo han gick åt höger. Det överraskade mig och jag kunde inte göra  någonting. Jag fastnade på Carlos bakdäck och kunde inte göra så mycket. Jag hade inga alternativ. Kanske hade jag kunnat bromsa lite senare för att hålla mig bredvid honom.

Carlos Sainz kritisk mot Oscar Piastri

Carlos Sainz var däremot tydlig med sin åsikt. Han parkerade på varv 25 och ansåg inte att han hade någon del i sammanstötningen kort efter starten.

– Han var för optimistisk. Tittar du på de senaste årens race i Spa så har den som tagit insidan i första kurvan orsakat en incident. Jag försökte bara fajtas med Hamilton, säger Sainz.

– Jag höll min linje, träffade apex perfekt och körde om Lewis. Visst bromsade jag på mig, men jag kom inte ut så väldigt långt.

Han fortsätter:

– Vid en viss punkt måste han hålla sig tillbaka och det är killen som sitter i mitt högra hjul som måste göra det. Det är inte min uppgift att släppa in honom i kurva 1.

– Detta orsakade tillräckligt mycket skada för att jag skulle tappa två-tre sekunder per varv och jag tvingades att bryta racet.

Kort från F1 på Spa

Lando Norris var glad över sin sjundeplats.

– Jag hade känslan av att jag var sist under nästan hela racet, men sedan blev jag sjua. Det var en överraskning, säger han.

Här ser du resultatet. Här är texten efter F1 på Spa och Max Verstappens tuffa ordväxling med sin raceingenjör.

Red Bulls Max Verstappen vann i Belgien, före Sergio Perez och Ferraris  Charles Leclerc. Han har nu tio segrar på tolv lopp, hans åttonde raka seger och han kan tangera Sebastian Vettels rekord på nio raka segrar nästa gång.

Det loppet går i Nederländerna den sista helgen i augusti.

Passande?

Otmar Szafnauer lämnar Alpine. Han har nu en karantän på 12 månader. Kan han komma tillbaka efter det och var i sådant fall? Audi?

Jean Todt (77) och Michelle Yeoh (60) har gift sig. 19 år efter det att paret förlovat sig är de nu man och fru. De träffades i Shanghai 2004, då var Todt teamchef hos Ferrari. Sedan dess har han även varit president för FIA. Yeoh är skådespelerska och har även vunnit en Oscar.

Sommaruppehåll – inte på F1-bloggen

Nu går F1 på sommaruppehåll, men bloggen kommer inte att ta semester. Den ska leva och den lever, året runt. Jag kommer att uppdatera den regelbundet och jag hoppas att ni fortsätter att hänga här engagera er och diskutera. Det ger bloggen liv och mig lite extra glädje varje dag.

Sedan vill jag passa på att tacka er för ert engagemang under vår F1-lajv, jag hann inte ens svara på alla frågor och publicera alla inlägg. Därför vill jag skicka ett stort tack för att ni engagerar er och hjälper till att göra Sportbladets F1-bevakning fantastisk. År efter år.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB