Startsida / Inlägg

F1 2023 AlphaTauri: Nya förare och uselt resultat

av Anna Andersson

Hur har F1 2023 varit hittills ? Vilka förare har imponerat i Formel 1? Vilka kört under sin förmåga och vilka riskerar att försvinna till nästa år?

Efter halva säsongen är det nu sommaruppehåll och jag tänkte passa på att gå igenom samtliga tio team i F1 2023 och sätta betyg på dem.

Nå får sedan, mer än gärna, fortsätta diskussionen i kommentarerna.

Kanske tycker vi likadant, eller skiljer sig våra åsikter åt? Jag ser fram emot att ta reda på det. Vi kör stall för stall, från botten av konstruktörsmästerskapet upp till toppen.

AlphaTauri  – 3 poäng

Nyck de Vries 0 poäng – 10 lopp

+

Daniel Ricciardo 0 poäng – 2 lopp.

+

Yuki Tsunoda 3 poäng – 12 lopp

Daniel Ricciardo i F1 2023
Daniel Ricciardo gjorde comeback i F1 2023 i Budapest (Getty Images)

AlphaTauri är systerteam till Red Bull, men har en egen tillverkning i Faenza, Italien. Stallet har ofta  varit ett mitten team, men efter fjolårets niondeplats var det många som höjde på ögonbrynen. 35 poäng på en säsong. Det var allt för dåligt.

Då hade stallet ändå tagit 27 poäng under den första halvan av säsongen. I år har det tagit tre. Nyck de Vries fick lämna efter noll poäng på tio lopp och han ersattes av Daniel Ricciardo. Det har efter ytterligare två lopp inte gjort någon skillnad på poängkontot. Pressen ökar på stallet Red Bull är beroende av sitt systerteam, inte bara för att det fostrar förare utan också för att de kan sälja motorer till dem och även ha andra affärer ihop vilket är bra för bokföringen.

AlphaTauri och Hugo Boss?

Till nästa år kan vi räkna med stallet knyts närmnare Red Bull och att det sker ett namnbyte, det diskuteras ett sponsoravtal med det tyska klädmärket Hugo Boss. Dessutom blir det en förändring i ledningen, Franz Tost, som varit i teamet sedan det blev en del av Red Bulls familj lämnar till förmån för Laurent Mekies, som haft en nyckelroll hos Ferrari. Även Peter Bayer, som senast jobbat för FIA, ansluter.

Men vad händer på förarfronten? Yuki Tsunoda gör sin tredje säsong i Formel 1, han har inte imponerat. Hans kontrakt går ut efter årets säsong.

Daniel Ricciardo har hösten på sig att prestera, men enligt Red Bulls stallchef Christian Horner är han bara utlånad till dess att säsongen 2023 är över. Ingen av förarna har gjort en bra säsong, men å andra sidan är materialet inte heller något att jubla över. Det krävs under för att stallet under hösten ska ta sig upp ur den grop de befinner sig i.

Bland Red Bulls talanger finns intressanta förare som Liam Lawson, Nya Zeeland, som tävlar i Japan, Ayumu Iwasa, Japan, som är trea i Formel 2 och Enzo Fittipaldi, barnbarn till Emerson Fittipaldi.

Kort om F1

Hur ser det ut med bestaffningarna efter sommaruppehållet? Här är en bra genomgång som visar att egentligen alla förare är i riskzonen. Klicka på namnet i twitterprofilen så ser ni hela tweeten och exakt hur många element av varje del som föraren har använt.

Max Verstappen hade en nedflyttning på fem platser senast, Leclerc tio platser i Saudiarabien och femton i Spanien tidigare i år.

Liberty Media bekräftar att deltävlingen i Las Vegas blir dyrare än vad som var beräknat, men förklarar samtidigt att de fortfarande är övertygade om at det blir en ekonomisk succé.

Här är en kalender där du ser när datum för alla höstens deltävlingar i F1 2023.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB