Startsida / Inlägg

Missen i IndyCar kan bli dyr för Linus Lundqvist

av Anna Andersson

Linus Lundqvist var på väg mot fina poäng i sin debut i IndyCar.

Det slutade i muren – tio varv från mål.

Frågan är nu om, när och hur hans karriär går vidare?

Linus Lundqvist
Linus Lundqvist satte det snabbaste varvet på stadsbanan i Nashville, men avslutade kvällen i muren. (INDYCAR)

Det väntade kaoset under stadsloppet i Nashville uteblev och för Linus Lundqvist såg det ut att bli en riktigt bra placering i sin debut. Han följde upp det fina kvalet i Nashville med ett starkt race där han gjorde bra reklam för ett fortsatt förtroende i IndyCar.

Han kör för sin karriär och vet att varje pass räknas.

– Allt beror på vad som händer i helgen och med andra förare. Gör jag ett bra jobb här kan jag bli föraren som teamen går till om det händer något. En ”super sub”, men samtidigt är det ingen som vet när Pagenaud är tillbaka, sa Linus Lundqvist  inför premiären i IndyCar.

– Som racerförare får du en möjlighet, om du har tur. Du får inte två.

Linus Lundqvist med en miss i premiären av IndyCar

Men han gjorde ett enda misstag. Tio varv från mål tappade han koncentrationen i hettan och avslutade racet i muren.

– Det var förstås tråkigt att det slutade som det gjorde, och just nu är jag absolut besviken, säger Linus Lundqvist.

– Det var egentligen ett litet misstag, som tyvärr fick stora konsekvenser. Jag kom ett par decimeter för långt ut, tappade greppet. Därifrån var jag bara en passagerare. Det är tungt när jag hade ett så bra race på gång, men jag kommer lära mig av detta och gå vidare.

– Jag är väldigt stolt över den här debuten, fortsätter Lundqvist.

– Förutsättningarna har inte varit de enklaste med regn och en inställd träning. Det har verkligen varit mycket att lära på väldigt kort tid. Att kunna kvala vidare till Fast 12 redan under min första INDYCAR-helg känns fantastiskt, och farten i racet var också väldigt bra.

Kort där efter följde Felix Rosenqvist samma öde, han bröt efter en kollision med ytterligare två bilar och barriären i samband med omstarten.

– Hela helgen var tuff. Efter kvalet kom hoppet tillbaka och jag trodde att vi skulle ha en bättre bil än vad vi hade, säger Rosenqvist som var oehört besviken efteråt.

– Vid den sista omstarten så fastnade jag på utsidan och gick i barriären. Det var som att köra på is, asfalten släppte. Hela helgen var en besvikelse och det finns ingenting positivt att ta med sig, vi försökte att chansa lite med strategin men det gick inte heller.

Ericsson bäste svensk i Nashville

Big Machine Music City Grand Prix flaggades rött efter Rosenqvists kambolage och avslutades med en sprint mot mål. Tälvingen vanns av Kyle Kirkwood som tog sin andra seger för säsongen, Scott McLaughlin var tvåa och mästerskapsledaren Alex Palou trea.

Marcus Ericsson, som startade från ruta 20, slutade på en fin sjundeplats. Han är nu femma i mästerskapet.

– Det var en bra dag, vad vi hoppasdes på, sa han till NBC efter loppet.

– Men vi var sexa strax före målgång och sedan ansåg domarna att jag blockade en annan förare. Den incidenten vill jag se igen. Jag tycker inte att det var så.

Resultatet i IndyCar i Nashville.

IndyCar fortsätter med en deltävling i Indianapolis nästa helg. Det återstår nu tre traditionella racerbanor och en oval innan säsongen är slut.

Det finns ännu inget besked om Lundqvist får fler möjligheter att ersätta Simon Pagenaud som ännu inte är helt återställd efter de hjärnskakningar han ådrog sig i samband med en otäck träningskrasch för ungefär en månad sedan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB