Startsida / Inlägg

Linus Lundqvist inför IndyCar: Min karriär hänger på denna helg

av Anna Andersson

Han vann titeln överlägset, men hade inte ekonomin för IndyCar.
Istället fick Linus Lundqvist vänta på sin chans.
Elva månader senare får han den – och han vet att ett race kan avgöra hela hans framtid.
– Hela min karriär hänger på den här helgen, säger han.

Linus Lundqvist i IndyCar
Linus Lundqvist inledde med plats elva under sin första träning i IndyCar, vilket gjorde att han var före både Felix Rosenqvist (18) och Marcus Ericsson (25) i resultatlistan (INDYCAR)

Fransmannen Simon Pagenaud skadade sig för ungefär en månad sedan och sedan dess har hans stall Meyer Shank Racing tagit in flera olika förare i bil nummer #60.
Förra veckan ringde Lundqvists telefon.
Stallet frågade om han kunde hjälpa dem under stadsloppet i Nashville.

Nu debuterar Linus Lundqvist äntligen i IndyCar.

– Det blev inte många dagar att förbereda sig på, ett intensivt jobb väntar på mig. Samtidigt är det sådana stunder som jag älskar, jag får visa vad jag går för, säger svensken som vann när supportmästerskapet Indy Lights körde på banan i fjol.
Lundqvist har nått resultat i alla mästerskap som han har tävlat i, men han har aldrig haft någon större ekonomisk stöttning. Därför valde han att flytta till USA och testa “Road to Indy” som delar ut stipendier till framgångsrika förare.

Linus Lundqvist kör IndyCar i Nashville

Fjolårets seger i INDY NXT gav honom en halv miljon dollar, men en säsong i IndyCar kräver en budget på tio miljoner dollar vilket gör att Lundqvist är hänvisad till de teams som väljer förare efter kunskap, inte plånbok.
– Det finns 27 platser i IndyCar, kanske 15 av dem är betalda vilket betyder att 12-13 förare behöver ta med sig egna sponsorer. Jag behöver använda lite av stipendiet nu, men förhoppningsvis kvar lite, säger han.
– Jag slåss om de  om färdigfinansierade styrningarna och hoppas att jag  gör ett sådant bra jobb den här helgen och har lite tur med tajmingen för att få en chans framöver.

Linus Lundqvist IndyCar
Linus Lundqvist efter seger i Indy Lights eller Indy NXT som mästerskapet heter i år. Han vann i september 2022 och har inte tävlat i en formelbil sedan dess. (INDYCAR)

Väntat länge på chansen i IndyCar

Lundqvist har varit kvar i USA under hela säsongen, han har besökt IndyCar, byggt kontaktnät och gjort två tester.

Han har inte tävlat i en formelbil sedan i höstas. Nu har han ett kontrakt över ett race, med möjlighet till förlängning.

–  Jag har väntat alltför länge på den chansen, sedan vi vann mästerskapet i september och att det nu blir verklighet känns fantastiskt och jag ska verkligen göra allt jag kan för att visa att jag är värd den här chansen, säger han.

Hur viktig är den här helgen för dig och din eventuella framtid i IndyCar?

– Min karriär hänger på den här helgen, men å andra sidan har det alltid varit så. Min karriär har alltid hängt på det jag har gjort just nu, jag har aldrig haft någon finansiell backning utan det har gått som en röd tråd i min karriär. Det jag gör nu är det som gäller, annars är det sista gången.

Om du gör en bedömning nu, hur ser din framtid ut?

Linus Lundqvist (INDYCAR)

– Relativt ljusa ut. Allt beror på vad som händer i helgen och med andra förare. Gör jag ett bra jobb här kan jag bli föraren som teamen går till om det händer något. En super sub, men samtidigt är det ingen som vet när Pagenaud är tillbaka. Blir han frisk till nästa race eller är han borta resten av säsongen? Som racerförare får du en möjlighet, om du har tur. Du får inte två. Nu ska jag bara njuta, ha kul och göra allt jag kan för min karriär.

Därmed tävlar tre svenska förare i helgens deltävling i IndyCar. Marcus Ericsson som är fyra i mästerskapet, Felix Rosenqvist och debutanten Linus Lundqvist.

Här är tiderna för IndyCar i Nashville och The Big Machine Music City Grand Prix. Det sänds på Viaplay.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB