Startsida / Inlägg

”Detta är Sergio Perez sista säsong hos Red Bull F1”

av Anna Andersson

Är Sergio Perez tid hos Red Bull slut? Efter Helmut Markos kryptiska svar i samband med F1 på Zandvoort startar nya rykten.

– Jag tror att detta är Perez sista säsong hos Red Bull, säger experten Ralf Schumacher.

Sergio Perez
Är Sergio Perez tid hos Red Bull slut? (AP-TT)

Bakgrunden till uttalandet är en intervju med Red Bulls starke man Helmut Marko i den österrikiska tidningen Kleinen Zeitung.

Tidigare i veckan förklarade stallchef Christian Horner att han är nöjd med Sergio Perez som är tvåa i VM i Formel 1, även om han är klart slagen av Max Verstappen.

– Han är vår förare för 2024, sa Horner.

Så låter det däremot inte på Helmut Marko. Han lär inte heller vara nöjd med att Perez var sjua i kvalet till F1 på Zandvoort, över sekunden efter Max Verstappen som tog pole position före Lando Norris, George Russell och Williams överraskning Alexander Albon.  Resultat kval till Nederländernas GP.

– Ingenting är hundra procent säkert i Formel 1, det finns inte, säger Marko till Kleinen Zeitung.

– Det är prestationen och resultatet som avgör. Det är det som talar. Vi ska se på det och vi kommer att ta en diskussion i Zandvoort. Därefter vet vi mer.

Lämnar Sergio Perez Red Bull F1?

Det uttalandet får Sky:s expert Ralf Schumacher att reagera. Michael Schumachers bror, som själv tävlade i Formel 1 under tio år är övertygad om att Perez dagar är räknade, trots ett kontrakt för nästa år.

– Det går inte att ha en förare som är så långt efter sin kollega. Det går inte. Han nyttjar inte bilens potential och gör för många fel. Därför anser jag att Perez inte måste vara kvar, säger Schumacher till Sky.

– Man måste inte vara vetenskapsman för att se att Perez prestation inte håller.

Mellan Monaco GP och GP i Ungern var han aldrig bättre än nia, under samma tidsperiod tog Verstappen fem pole position och en andraplats. I Nederländerna var Verstappen klar etta, Perez sjua.

– Det spelar ingen roll vad han tar sig till, han är inte tillräckligt jämn i sin prestation. Jag tror att detta är Perez sista säsong hos Red Bull, säger Schumacher och fortsätter:

– Man får inte heller glömma bort att det inte är helt lugnt internt. Verstappen har uttryckt sig klart och tydligt vid ett par tillfällen. Det är han som är viktigast för Red Bull och så ska det också vara.

Helmut Marko har också uttalat sig positivt om Daniel Ricciardo som tävlade för Red Bull fram till 2018 och som var i Graz under sin semester. 34-åringen är tillsammans med Gerhard Bergers dotter Heidi.

– Perez måste kvala bättre, så är det bara, säger Marko till Sky och påtalar även att Perez valde fel strategi i kvalet till F1 på Zandvoort.

– Vad som händer nästa år, det får vi se.

F1 på Zandvoort: Daniel Ricciardo opereras

Men nu har ju Markos favorit Daniel Ricciardo alltså skadat sig. Han missar helgens F1 på Zandvoort efter en fraktur i handen. Mer om det kan du läsa här.

Ricciardo sägs vara på väg till Barcelona för att opereras av Dr Xavier Mir som är specialist på handkirurgi. Han opererade även Aston Martins Lance Stroll inför säsongen och han har opererat flera motoGP-förare, där är den typen av skador allt annat än ovanliga.

Nästa vecka kör F1 på Monza. Kan Ricciardo köra där?

Tveksamt.

Vi får helt enkelt se hur detta utvecklar sig för i år och även för nästa år. Liam Lawson är en duktig förare, han tävlar nu i Super Formula i Japan och det är den näst snabbaste formelbilsserien som finns. Där ligger han tvåa, men vad betyder det för F1?

Han var sist i kvalet och får nu testas även i race.

Missa nu inte F1 på Zandvoort i morgon. Följ loppet i vårt virtuella F1-vardagsrum:  F1-live.

Flera förare besöker under kvällen domarna och riskerar bestraffningar.  Det handlar om Tsunoda, Stroll och Sainz.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB