Startsida / Inlägg

F1 i Japan: Märkliga scener hos Red Bull

av Anna Andersson

Märkliga scener under Japan GP i F1. Sergio Perez körde in sin skadade Red Bull i depå, bröt loppet.

Eller?

Han satt parkerad i garaget i 41 minuter. Sedan körde han ut på banan igen – innan han bröt.

En gång till. Varför?

F1 i Japan
Sergio Perez bröt loppet, men kom tillbaka. Han hade en tung helg under F1 i Japan (TT)

Red Bulls Sergio Perez hade en mycket tung dag under Japan GP i F1.

– Det var en katastrof, jag hade ingen traction i starten och var passagerare in i kurva ett och jag fastnade mellan Sainz och Hamilton. De tog min framvinge, förklarar Sergio Perez efter Japan GP i Formel 1.

Han gick i depå, men på väg ut körde han om ett par bilar, samtidigt som säkerhetsbilen var på banan. Det gav honom en bestraffning på fem sekunder. Han startade jakten, men på varv 12 körde han in i Kevin Magnussen, Haas. Då drabbades han av nya skador på bilen och gick depå igen.

Senare under racet bestämde sig Red Bull för att skadorna var för svåra för att han skulle kunna fortsätta och de parkerade bilen. Det var vid varv 15.

Dock missade de en sak. Perez fick en bestraffning på fem sekunder i samband med påkörningen av Magnussen, den skulle kunna öventyra nästa racehelg. Därför klättrade han i bilen igen och ett antal varv senare, på varv 40, körde han ut på banan igen.

Ett par varv senare bröt han loppet igen.

Allt för att slippa riskera en bestraffning i starten av kommande race i Qatar.

– Vi fixade bilen, vi hade den bestraffningen och vi ville ta den här, sa Perez kort när han mötte Viaplay efter racet.

Han körde ett  varv och tog sin bestraffning, men var märkbart irriterad efter racet. Detta trots att teamet säkrade sin sjätte VM-titel för konstruktörer.

Max Verstappen vann Japan GP efter kontrollerad körning.

F1 i Japan 2023
McLarens Lando Norris och Oscar Piastri efter två pallplatser under F1 i Japan. (AP-TT)

McLaren x 2 på pallen under F1 i Japan

McLarens Lando Norris tog sin andra andraplats i rad, sin fjärde på åtta lopp och han fick sällskap av Oscar Piastri. Den unga talangen från Melbourne, Australien, tog sin första pallplats i karriären.

Han är den första rookien sedan 2017 att ta en pallplats, då var det Lance Stroll i Baku.

För McLaren är detta resultat ett enormt stort framsteg. Stallet nollade i säsongens två första race, det tog fem nollor på de åtta första racen och bestämde sig för att byta koncept. Det har varit oerhört lyckat. Sedan Österrikes GP, när Lando Norris fick den första uppdateringen, har teamet blivit allt starkare. Det har kontinuerligt jobbat in uppdateringar, förstått hur deras bil funerar och när nu båda bilarna är av den senaste versionen ger det också två pallplatser under F1 i Japan.

McLaren är nu femma i konstruktörsmästerskapet med 172 poäng. Aston Martin, som har haft en motsatt utveckling och allt som oftast bara tävlar med en bil, är fyra med 221 poäng. Lance Stroll bröt även detta race, dock med skador på bilen.

Det avståndet kan McLaren hämta in. Det är sju lopp, inklusive tre sprinthelger kvar. Det är sprint i Qatar, i Austin, USA och även i Brasilien.

Han är bra sugen på den där bucklan, Oscar Piastri – och det är Lando Norris också.

Ett extra stort tack till er som pepprade med frågor, tankar och funderingar under detta tidiga morgonrace. Om två veckor är det sprinthelg igen – och då är det kvällstid som gäller.

Det är oerhört roligt att möta er i vårt virtuella vardagsrum och det är så kul att ni troget kommer tillbaka, det är till och med så att jag upptäcker att jag saknar vissa av er när ni inte är på plats, eller trillar in lite sent. Ingen nämnd, ingen glömd, men det blev inget regn i dag, oklar anledning, och Bottas lämnade in tidigt…..

Här hittar du VM-sammanställningen i Formel 1 – för team och förare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB