Startsida / Inlägg

Jessica Hawkins har testat F1 – första kvinnan på fem år

av Anna Andersson

Jessica Hawkins har testat för Aston Martin. Som första kvinna i F1 på nästan fem år.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

– Nu strävar jag efter mer. Jag vill inspirera andra tjejer och visa dem att de ska följa sina drömmar, oavsett vad det är.

Kvinna i F1
Jessica Hawkins är första kvinna på fem år att testa för F1 (Aston Martin)

Jessica Hawkins, 28, har tävlat i W-series och arbetat som stuntkvinna i bland annat filmen No Time to Die, den 25:e  filmen om James Bond med Daniel Craig i huvudrollen som släpptes 2021. Hon är sedan 2021 ambassadör för Aston Martin och 2022 började hon att arbeta i simulatorn för att förbereda sig för ett F1-test. Förra veckan fick hon chansen att köra en AMR21 på Hungaroring i Ungern.

– Det har krävts blod svett och tårar för att ta mig hit. När jag fick besked om att det fanns en möjlighet för mig att testa en F1-bil så kunde jag knappt tro det. Dessutom var jag tvungen att hålla allt hemligt för flera månader och det var väldigt tufft, säger hon i ett pressmeddelande.

– Allt jobb lönade sig verkligen och jag lärde mig massor. Du kan inte jämföra någontning med att accelerera och bromsa en F1-bil. När jag nu har sett datan så är jag verkligen stolt över min prestation.

Stuntkvinna första kvinna i F1 – på fem år

Även teamet var nöjt med testet:

– Jessica och hennes sätt att färbereda sig för testet har verkligen imponerat på oss. Hon har jobbat hårt med teamet i simulatorn. Det gjorde det enkelt för oss att ge henne den här chansen att köra AMR21, säger teamchef Mike Krack.

Det kom en rejäl regnskur under inledningen testet, vilket gjorde att Hawkins fick vänta något.

– Det gjorde att banan var ganska grön och tappade i fäste, på hennes första riktiga varv så var det fortfarande fuktigt på vissa ställen, säger utvevcklingschef Robert Sattler.

– Jessica ökade hela tiden farten på denna knepiga bana och hon behärskade bilens komplexitet. Hennes feedback var väldigt noggran och precis, den stämde också med den data vi kunde se.

Banan torkade efter ett par varv och Hawkins kunde öka farten. Nu är det möjligt att hon får chansen vid flera tillfällen:

– Vi hoppas att hon snart kan sitta i bilen igen, säger Sattler.

En kvinna har tagit poäng i Formel 1

Även stallets testförare Felipe Drugovich testade i Ungern. Bilen, AMR21 har han kört regelbundet inom ramen för det utvecklingsprogram som han genomgår.

Detta är första gången sedan 2018 som en kvinna kör en modern F1-bil. Då genomförde Tatiana Calderon en filmdag för med en Sauber C37 i Mexiko och ett år senare testade hon även en sex år gammal C32.

Ingen kvinna har tävlat i Formel 1 på närmare 50 år, Lella Lombardi tog en halv poäng 1975 och körde 12 lopp och försökte kvala in vid 17 tillfällen. Giovanna Amati är den senaste kvinna som försökt att kvala in till F1, år 1992. Den senaste kvinnan att köra under en F1-helg var Susie Wolff, gift med Toto Wolff. Hon var utvecklingsförare hos Williams 2015 och fick chansen under fredagsträningarna.

Kort om F1

I dagens F1-podd Plattan i Mattan snackar vi om Japans GP, Filips japanska superhits och även om AlphaTauris framtid. Vi snackar om hur Red Bull ska gå vidare med sina fem förare och när Andretti Global kan vara en plats i Formel 1, och om irritationen i Alpine och Mercedes.

I går kom också kalendern för IndyCar 2024, så det är läge att boka in Indy 500 om inte något annat.  Det kommer också att bli lite mer Indycar på F1-bloggen i slutet av denna vecka.

Sam Hignett, chef för Jota-Porsche, bekräftar att han har pratat med Sebastian Vettel om en comeback i LeMans 2024.

McLaren – vilken comeback som det teamet har gjort. Snart är det dags för sprinthelg i Qatar – fler pallplatser på gång?

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB