Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton: Låt AI ta över domarnas jobb

av Anna Andersson

Lewis Hamilton är missnöjd med domarnas jobb. Istället föreslår han att F1 tar hjälp av AI.

Lewis Hamilton
Mercedes Lewis Hamilton vill att F1 tar hjälp av AI (AP -TT)

Allt har startade i Singapore GP i Formel 1 där Red Bulls Max Verstappen blockerade Yuki Tsunoda under kvalet. Domarna släppte incidenten och nöjde sig med att ge Max Verstappen en varning. Totalt fick han tre varningar för tre olika förseelser under kvalet. I efterhand erkände domarna att de gjort ett misstag.

Max Verstappen borde ha fått en bestraffning.

Mercedes Lewis Hamilton fick frågan om han anser att han fått klarhet i vad som hände.

– Nej regeln har funnits i en evighet, citeras Lewis Hamilton av motorsporttotal.com.

Lewis Hamilton vill att F1 ska ta hjälp av AI

– Jag anser att vi måste ta hjälp av AI för att se över den här typen av saker så att vi kan ta bra beslut. Jag skulle gärna se om AI gör ett bättre jobb.

Även andra förare har visat irritation över att Max Verstappen fick behålla sin plats i startuppställningen inför Singapore GP.

– Det är bedrövligt att den förare som vinner nästan varje lopp också är den enda som slipper bestraffning, medan i stort sett alla andra förare straffas, säger Carlos Sainz, Ferrari.

– Jag säger alla för nästan alla har straffats under året. Därför är det lite märkligt, men vi hoppas att de lär sig något.

Red Bull och deras förare

Liam Lawson är den senaste föraren från Red Bull Academy som tagit sig till Formel 1, minns du de tidigare?

Jag har gjort en liten lista så kan ni gärna diskutera vilka ni minns och varför, samt vilka ni har glömt.

Vi får ladda för att hålla igång snacket även om F1 har ledigt en helg. Tycker ni inte?

Christian Klien :

Han körde i F1 under åren 2004-2010, han gick från Jaguar till Red Bull under teamets två första år i F1 2005 och 2006.

Vitantonio Liuzzi (2004-2010):

Mästare i Foreml 3000 och han fick fyra lopp i F1 med Red Bull 2005, därefter körde han för Toro Rosso och gjorde även försök hos Force India.

Robert Doornbos (2005-2006):

Christian Horner tog in honom som ersättare för Klien under tre lopp, men  nej. Hans F1-karriär bestod av elva lopp. Åtta för Minardi.

Scott Speed (2005-2007):

Bra namn, men som förare nådde han inga framgångar. Toro Rossos teamchef Franz Tost kallade honom för den ”dummaste föraren av alla”.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel efter seger i USA 2013 (TT)

Sebastian Vettel (2006-2022):

En seger för Toro Rosso på Monza, Red Bulls första vinnare och fyra VM-titlar i rad. Han tävlade för Ferrari och Aston Martin. I Japan senast räddade han bin och nu funderar han över en comeback i Le Mans.

Sebastien Buemi (2009-2011):

Testförare för Red Bull 2008, sedan 55 lopp för Toro Rosso. Efter F1 har han blivit världsmästare i WEC och även vinnaren av Formel E.

Jaime Alguersuari (2009-2011):

2009 var han tidernas yngsta F1-förare. Han var 19 år gammal när han debuterade för Toro Rosso. Han hade en tuff karriär, kom inte överens med Helmut Marko och jobbar nu som DJ. 2022 berättade han att han fortfarande drömmer mardrömmar om Red Bull.

Daniel Ricciardo (2011- ): 

Red Bull lånade ut honom till HRT där han debuterade, sedan gick han vidare till Toro Rosso, Red Bull, sedan till Renault och McLaren och nu är han tillbaka hos AlphaTauri ( dåvarande Toro Rosso). Han är dock skadad och har missat flera lopp under hösten.

Jean-Eric Vergne (2012-2014):

Han konkurrerade med Daniel Ricciardo, men missade klivet till Red Bull, gick vidare som testförare hos Ferrari och sedan dess har han kört i Formel E.

Red Bull
Daniil Kvyat körde för Toro Rosso och även Red Bull (TT)

Daniil Kvyat (2014-2020):

Som 19-åring körde han för Toro Rosso och han fick chansen hos Red Bull, men ett år senare fick han sparken och ersattes av Max Verstappen. 2019 var han tillbaka hos Toro Rosso, men fick snart sparken igen. Har barn med Kelly Piquet, som nu är tillsammans med Max Verstappen.

Max Verstappen (2015 – ):

Debuterade i F1 som 17-åring, innan han ens hade körkort. Han är den yngsta förare som någonsin har kört Formel 1. Efter en överlägsen säsong 2023 kör han snart in sin tredje VM-titel.

Carlos Sainz (2015- ):

Carlos Sainz debuterade för Toro Rosso 2015, men när det inte fanns någon plats i Red Bull bytte han till Renault, vidare till McLaren och sedan 2021 tävlar han för Ferrari.

Pierre Gasly ( 2017- ):

Han hoppade in för Daniil Kvyat som inte levererade och 2019 fick han chansen i Red Bull, men mitt under säsongen petades han ner till Toro Rosso igen. 2023 har han lämnat Red Bull för Alpine.

Brendon Hartley (2017-2018):

Han hade lämnat Red Bulls akademi, men fick ändå chansen att ersätta Pierre Gasly 2017. Då var han 27 år gammal. Han får chansen igen, men i slutet av 2018 lämnar han F1.

Alexander Albon (2019-):

Han fick chansen hos Toro Rosso, intill Daniil Kvyatt, mitt under säsongen ersatte han Pierre Gasly hos Red Bull, men 2021 blev han själv utbytt mot Sergio Perez. Efter ett år på avbytarbänken kom han 2022 tillbaka till F1 och Williams.

Yuki Tsunoda (2021- ):

Han var trea i Formel 2, bakom bland annat Mick Schumacher. Ersätter Daniil Kvyatt hos AlphaTauri där han är kvar.

Liam Lawson (2023- ):

Ersätter nu Daniel Ricciardo som drabbats av fraktur i handen. Han har kontrakt med Red Bull för 2024 och lär vara reservförare. Det ryktas om att de har ett avtal om en förarplats 2025.

•••

En liten notering till, även om det inte var Red Bull som tog denna kille till F1 utan först Mercedes som hade honom som reservförare. Nyck de Vries fick sparken från AlphaTauri, nu får han en ny chans. Han återvänder till Formel E där han ska tävla för Mahindra. Han har tidigare vunnit mästerskapet.

Saknar ni F1 kan ni alltid lyssna på vår F1-podd Plattan i Mattan, i denna vecka gör vi ett besök i Japan, lyssnar på Filips hitlåtar från den japanska marknaden och snackar om Andrettis framtid i F1, reder ut hur Sergio Perez kunde bryta loppet två gånger och pratar om Red Bulls förare. Hur ska de hantera Liam Lawson?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB