Startsida / Inlägg

Esteban Ocon kräktes under F1 i Qatar

av Anna Andersson

F1 i Qatar var brutal. Värmen och den höga luftfuktigheten gjorde att flera förare behövde medicinsk hjälp efter loppet.

– Det var ett helvete, säger Esteban Ocon.

Alpines förare kräktes i hjälmen redan under den första tredjedelen av racet.

Esteban Ocon Alpine F1
Esteban Ocon, Alpine, hade en tuff helg under F1 i Qatar 2023 (AP-TT)

Det var 30 grader i luften när Formel 1 körde i Qatar, luftfuktigheten nådde upp till 77 procent och det var nästan vindstilla. Förarna öppnade visiret för att få in luft i hjälmen, istället blåste det mest in sand. McLarens Oscar Piastri sade efteråt att det var det tuffaste race som han någonsin hade kört.

Men han klarade sig i mål.

Logan Sargent meddelade teamet att han inte mådde bra efter ungefär 30 minuter av loppet. Efter ungefär en timme så bröt han. Han var helt slut och fick till och med hjälp ur sin Williams och behövde stöd för att kunna gå. Enligt stallet var han uttorkad och hade ivarit sjuk tidigare under veckan.

Esteban Ocon kräktes under F1 i Qatar

Sargent var långt i från ensam om att må dåligt under F1 i Qatar. Alpines Esteban Ocon kräktes i sin hjälm.

– Jag kände mig sjuk tidigt under racet, berättar han för motorsporttotal.com.

–  Men från och med varv 15, kanske 16 kräktes jag i cockpit, det pågick under två varv.

Han påpekade att han sedan kunde ta kontroll över kroppen igen.

– Men jag är glad över att jag tog mig i mål. Det var så varmt att jag öppnade visiret på raksträckorna, jag fick ingen luft och försökte att få in luft i ansiktet genom att vifta med händerna, men det gick inte, säger han.

– Ju mer jag försökte, ju varmare blev det i hjälmen.

Han var inte  den enda som behövde hjälp efter loppet. Lance Stroll fick läkarhjälp och Oscar Piastri låg ner innan han klarade av att ta sig upp på prispallen. Max Verstappen valde att sitta på prispallen.

– Vissa behövde besöka det medicinska centrat efteråt, andra svimmade, säger McLarens Lando Norris.

– Jag tror att vi har  nått gränsen och det är tråkigt att vi behövde inse det på detta sätt.

George Russell F1 i Qatar
Mercedes George Russell under F1 i Qatar (AP -TT)

F1-förare svimmade efter loppet

Även Mercedes George Russell, som ibland tränar i bastun för att pressa kroppen extra hårt, var kritisk. Han berättar att från och med det tolfte varvet ville han bara ut ur bilen.

Då hade han 45 varv kvar att köra.

– Ska jag vara ärlig så trodde jag att jag skulle svimma under loppet. Det var helt otroligt. Jag var verkligen glad över att se målflaggen.

Aston Martins Lance Stroll, som annars fick rubriker för att han puttade sin tränare och kastade sin ratt, berättar om ungefär samma upplevelse:

– Blodtrycket föll i kurvorna och i de snabba kurvorna var jag, på grund av de höga G-krafterna, nära att svimma. Jag såg knappt någonting de sista 25-30 varven och förlorade nästan medvetandet i de snabba kurvorna, sa han efter loppet.

Även kollegan Fernando Alonso, som körde sitt första F1-lopp 2001 ansåg att det var ett av de tuffaste racen som han någonsin har kört.

– Malaysia var extremt, om jag minns rätt. 2009 var det 41 grader i Bahrain, det var galet varmt, men Qatar 2023 är säkert ett av de tre tuffaste loppet, säger han och funderar över om det går att förändra reglerna när det är för varmt.

– Kanske måste vi göra som fotbollen och lägga in extra pauser när det är för varmt. Fast vi kan inte ta pauser, men kanske ha en max temperatur, eller max luftfuktighet för att få köra ett lopp. Vi måste hitta en lösning, eller så får vi fördröja starten till dess att väderförhållanden har ändrat sig.

2021 när F1 senast tävlade i Qatar avgjordes loppet i november och det var en stor på temperaturen jämfört med i söndags och även närta år lär det vara en skillnad. Då avgörs loppet den 1 december och då ligger medeltemperaturen på 25 grader under dagen och 15 på natten, inte som i oktober då medeltemperaturen under dagen är 35 grader och 25 grader under natten.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB