Startsida / Inlägg

Lance Stroll utreds – är Aston Martin till salu?

av Anna Andersson

Lance Stroll puttade sin tränare efter missen i kvalet till F1 i Qatar.

Nu utreder FIA honom för ett ”antal incidenter”.

Samtidigt rapporteras att Aston Martin är till salu.

Lance Stroll F1
Lance Stroll, Aston Martin kraschade i SIngapore tidigare i höst. I Qatar hade han också en dålig helg (TT)

Kanadensaren Lance Stroll har haft en mycket tung höst, han har inte tagit en enda poäng i Formel 1. Samtidigt har hans kollega hos Aston Martin, Fernando Alonso, har fyllt på sitt poängkonto och nu leder den interna kampen med 183-47.

Under kvalet till F1 i Qatar körde Alonso återigen ifrån Stroll med en sekund, Stroll åkte ut i den första kvalomgången och väl i garaget kastade han sin ratt värd närmare 300 000 kronor. Därefter tog han ut sin frustration på sin tränare, han gav Henry Howe en rejäl knuff.

Stroll fortsatte till TV-journalisterna, men lämnade sju sura ord efter sig.

Den tidigare världsmästaren Nico Rosberg var riktigt irriterad i sin intervju med Sky och hävdade att det enbart är pappas pengar som håller Stroll kvar i F1.

– Om inte hans pappa hade ägt stallet hade han inte kört F1 2024.

Lance Stroll riskerar bestraffning för flera incidenter

Lance Stroll Aston Martin F1
Lance Stroll, Aston Martin, inför Belgien GP. Då tog han sina senaste poäng, det var i innan sommarlovet (AP-TT)

Nu riskerar Strolls agerande att få konsekvenser. FIA ( internationella bilsportförbundet) bekräftar att de har inlett en utredning krins Lance Stroll, som  har ”varit inblandad i flera incidenter där han har brutit mot FIA:s regler” under tävlingshelgen i Qatar. Vilken typ av bestraffning som Stroll riskerar framgår inte av FIA:s uttalande.

Aston Martins stallchef Mike Krack fick frågor om Lance Stroll i Qatar, men bad media att visa honom respekt eftersom han är i en pressad situation rent sportsligt. Krack påpekade också att även fotbollsspelare kastar en tröja eller flaska ibland.

Frågan är var situationen slutar?

Lance Stroll och Aston Martin är oerhört pressade.

Kollegan Fernando Alonso har kört in poäng under hela året, men räcker det? Bakom dem hämtar McLaren raskt upp deras försprång i konstruktörsmästerskapet. I Österrike i början av juli skiljde det 146 poäng till Aston Martins fördel.

Nu skiljer det elva.

– Han borde lägga upp hjälmen på hyllan för all framtid, istället för att kasta saker omkring sig. Då får i alla fall andra chansen, säger den tidigare F1-föraren Ralf Schumacher till Sky.

Nu skriver också tyska sport1 att ägaren Lawrence Stroll har börjat tröttna, att hans son har problem med motivationen och att Aston Martins starke man därför funderar på att sälja sina andelar av teamet till huvudsponsorn Aramco. Enligt den tyska nyhetsportalen handlar det om 800 miljoner euro.

– Just nu är det inte aktuellt med en försäljning, citeras Lawrence Stroll av sport1.

– Men vi har fått frågan och Formel 1 är en sport som är väldigt het just nu.

Frågan är hur länge hans son kan underprestera och behålla en plats i teamet?

Vad säger sponsorerna? Hans teamkollega och plånboken? Har Lawrence Stroll, som en gång gick in i F1 för att stötta sin son, lust att vara kvar om Lance fortsätter att misslyckas på samma sätt som han gjort under 2023?

Nyheter kring F1 och racing

Pirelli stannar kvar som däckproducnet i Formel 1 till och med 2027. Den italienska tillverkaren tog över som ensam däckleverantör efter Bridgestone 2011 och behåller den rollen i fyra år till. Pirelli kommer även att leverera däck till Formel 2 och Formel 3.

Tävlingshelgen i Qatar var extremt varm, framförallt under GP-loppet på söndagen.

– Singapore är ett skämt jämfört med detta, sa Nico Hükenberg efteråt.

Esteban Ocon spydde i bilen, Logan Sargent tvingades ge upp för att han inte pallade mer och flera förare fick läkarvård efteråt. Mer om det läser du här.

FIA meddelar nu att  man ska analysera vad som hände för att ” undvika att scenariot upprepas”.

Nästa år kommer Formel 1 återigen att tävla i Qatar, men då genomförs tävlingen i december och medeltemperaturen ligger då på 25 grader under dagen och 15 grader under natten, inte 35 respektive 25 som i oktober.

I veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan snackar vi ner värmeslakten i Qatar, Verstappens VM-titel, tracklimits (det var 83 överträdelser i Österrike tidigare i år, 51 i Qatar). Vi snackar om en himla massa bestraffningar, framförallt för Pierre Gasly och Sergio Perez, och mycket, mycket mer.

Notera en svensk racingframgång när nu säsongen start är över. 16-årige Gustav Jonsson, Chris Dittmann racing, blev bästa rookie i det brittiska F4-mästerskapet. Han tog tre pallplatser, ett snabbaste varv och slutade på plats elva av 27 förare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB