Startsida / Inlägg

F1 på COTA, USA: Leclerc vs Norris?

av Anna Andersson

Max Verstappen var snabbast i kvalet till F1 på COTA, USA – till dess att hans tid ströks.

Istället står Charles Leclerc i pole position.

– Jag älskar att vara här, säger Ferraris förare.

F1 på COTA, USA
Charles Leclerc , Ferrari, var snabbast under F1 i Austin, Texas. Han startar söndagens GP från pole position. (AP-TT)

Red Bulls  Max Verstappen satsade allt i det jämna kvalet inför USA:s GP i Austin, men han satsade för mycket och var över den vita linjen. Det gav honom startplats sex i söndagens VM-lopp i Formel 1, vilket öppnar upp för en annan vinnare på söndag. USA:s GP har faktiskt aldrig vunnits från någon annan startposition än ett eller två.

– Jag vet att kurva ett är svår, säger Ferraris Charles Leclerc efter sin 21:a pole position i Formel 1.

– Men jag startar hellre längre fram än längre bak. Vi vet hur viktigt det är att vara med direkt under en sprinthelg, det är en tränign och det är viktigt att den sitter. Sedan gjorde vi ett bra kval och även om dt var några små misstag är jag väldigt näjd med resultatet.

F1 på COTA, USA
Charles Leclerc, Ferrari, har pole position i USA GP i Austin (AP-TT)

Första startled  – en seger i USA GP i F1?

Vid fyra tillfällen i de senaste fem racen har den förare som tagit ledningen i kurva ett också vunnit loppet. Han har också startat från ruta två.

Det gör Lando Norris, McLaren, i morgon och han kör sitt 100:e lopp på söndag.

– Man vet aldrig vad som händer här, jag vet att Charles är duktig i starten, men vi ska göra vad vi kan. Vi har en bra startposition, säger Lando Norris, McLaren efter kvalet.

Som trea startar Lewis Hamilton, som bara har missat prispallen en gång sedan USA:s GP kördes på COTA första gången år 2012.

– Banan är fantastisk. Detta är definitivt en av mina faboritbanor, intill Silverstone. Det är en underbar layout, är väldigt hoppig och oerhört utmanande, säger Hamilton, Mercedes.

Hans Mercedes kom med en uppdaterad bil till USA, bilen har ett nytt golv och det gav Hamilton startplats tre och hans kollega George Russell startplats fem.

– Vi har tagit ett steg närmare våa konkurrenter den här helgen, konstaterar Hamilton.

Detta var kvalet till söndagens GP, här är resultatet i kvalet till USA:s GP. I dag lördag väntar nu en shoot-out och därefter en sprint, årets näst sista. Ni följer det i vår F1-live.

Kort om F1 på COTA, USA

Inga uppdateringar för team som Red Bull, Ferrari, Alpine, Williams och McLaren, men Mercedes gör en satsning på ett nytt golv som är tänkt att ge dem en fingervisning inför 2024. Även Aston Martin satsar på ett nytt golv, AlphaTauri, Haas och Alfa Romeo är iblandade i en hård kamp i slutet av fältet. Samtliga tre team har gjort förändringar och de största har Haas och AlphaTauri gjort.

För övrigt erbjuder Aston Martins Fernando Alonso en hjälpande hand till sin kollega Lance Stroll som inte har tagit någon poäng efter sommaruppehållet.

– Jag hör ju allt eftersom jag sitter på samma möten, vilka problem han har och jag försöker komma i håg hur jag själv har hanterat dem, hur jag har jobbat med inställningarna på bilen så att jag ska kunna hjälpa honom lite, säger Alonso när han möter media inför F1 på COTA, USA.

Sedan åkte båda ut i Q1. Jag tror inte riktigt att det var det som Alonso menade när han uttalade sig om Stroll på presskonferensen….Detta är första gången sedan Mexiko GP 2022 som båda Aston Martins bilar åker ut i Q1.

Tidigare i veckan gick jag igenom däcken inför F1 på COTA, USA.

Missade du det kan du läsa det här. Vill du bara ha snabbkoll på däcken?

Jack Doohan, son till mc-legendaren Mick Doohan ska köra FP1 för Alpine i både Mexiko och Abu Dhabi.

Hur redo är Andretti Global för F1?

Michael Andretti och Andretti Global har tagit fram en prototyp efter 2023:års modell och den ska testas i vindtunneln i Toyotas fabrik i Köln. Där har McLaren tidigare testat.

– Ni vet att vi aldrig ger upp, jag ger aldrig upp. Detta är kungaklassen och det har varit hela vårt liv och vi vill köra ut och bevisa att vi kan konkurrera med de bäsyta i världen, säger Michael Andretti till Sky UK.

Det är dags för F1 i USA och vi ägnade veckans poddavsnitt, Plattan i Mattan, åt F1 i USA. Det blev ett specialavsnitt om allt fårn nationalsånger, till däckskandaler och Mario Andretti.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB