Startsida / Inlägg

Brawn GP: Jenson Button om sensationen i F1

av Anna Andersson

I dag har TV-serien om Brawn GP premiär. En dokumentär där Keanu Reeves som tar med tittaren tillbaka till den osannolika F1-säsongen 2009.

Men vad är det då du får se?

Brawn GP: VM i F1 2009
Jenson Button, Brawn GP, under premiären i Australien 2009  (AP-TT)

Till skillnad från Drive to Survive på Netflix har Disney+ fokuserat på att göra en dokumentär, där Keanu Reeves bland annat samtalar med Jenson Button, Ross Brawn, Bernie Ecclestone och Rubens Barrichello. Deras inblickar varvas med autentiska TV-bilder och besök i fabriken där flera av medarbetarna från Brawn GP berättar om säsongen i Formel 1 2009.

– Idén föddes verkligen av att jag hörde om Brawn GP, blev inspirerad och kände att jag verkligen ville vara med och berätta den här historien, säger Keanu Reeves till F1-bloggen.

Keanu Reevs om VM i F1 2009

Han berättar om hur teamet hade en idé som skulle kunna göra Honda konkurrenskraftiga efter flera år utanför prispallen, men på grund av den rådande ekonomiska situationen ville huvudägaren lägga ner teamet. Via intervjuer med Ross Brawn, Nick Fry och andra medarbetare tecknas bilden av hur närmare 700 människor riskerade att bli arbetslösa, men slöt sig samman för att ens kunna komma till start i VM i F1 2009.

Två förare stod utan alternativ några veckor innan säsongen startade.

– Jag frågade runt bland andra team eftersom jag var i en position som förare att jag inte ville att min karriär skulle ta slut, berättar Jenson Button i en exklusiv intervju med F1-bloggen.

–  Jag frågade Red Bull och deras juniorteam i Toro Rosso, men de hade inga förarplatser kvar. Då måste man vara självisk och det var jag. När vi insåg att allt annat var fullbokat så funderade jag och min manager Rick över hur vi kunde lösa detta för min framtid. Vi pushade hårt för att lösa det med Ross och Nyck, vi gav dem till och med förslag på folk som kunde köpa stallet. Jag tror att det var toalt fem personer som var intresserade av att köpa stallet, men de hade alla en egen agenda. Så klart.

Brawn GP och Jenson BUtton VM i F1 2009
Jenson Button, Brawn GP, efter segern i premiären. Han vann VM i F1 2009 (AP-TT))

Brawn GP: Den ossanolika historien om VM i F1 2009

Han fortsätter:

– Jag insåg väldigt sent att det skulle finnas en framtid i teamet. Allt blev tyst, men det var då som Nick och Ross tog över stallet. De ville nog lösa allt innan de berättade för medarbetarna på fabriken och för oss förare. Beskedet om att vi skulle köra det året kom rätt sent, väldigt nära den testdag som vi hade.

VM i F1 2009 innebar en stor regeländring, där målsättningen var att minska downforce och kurvhastigheten, men Ross Brawn och hans team satsade på ett kryphål i regelverket. De använde sig inte bara av en diffusor som styrde luftflödet under bilen, utan av två. Det skapade ett vakuum under bilen, vilket ökade downforce och farten. Även Williams och Toyota hade liknande lösningar – men deras lösningar var inte riktigt lika effektiva.

Redan på det första testet, som genomfördes på Silverstone, var det tydligt att de siffror som simulerats stämde med verkligheten. Brawn GP hade nästan inga sponsorer, betydligt färre medarbetare på plats än alla andra och nästan inga reservdelar. De vann premiären dubbelt.

– Jag trodde aldrig att vi skulle vinna race, även om siffrorna sa det, men det är siffror och teamen får fel siffror, betydligt oftare än vad de får dem rätt, berättar Button för F1-bloggen.

– Jag såg fram emot att tävla, men insåg aldrig att vi  skulle kunna konkurrera på det sättet som vi gjorde.

Keanu Reevs leder dokumentär om Brawn GP

Jenson Button vann sex av de sju inledande loppen, innan konkurrenterna kom i kapp och han själv började få problem.

Var det däcken eller ditt eget psyke som ställde till det för dig i VM 2009?

– Vi hade vissa problem, vi var inte längre snabbast och vi hade problem med däcken. Jag hade svårt att få dem att jobba i  rätt arbetsfönster, jag var inte heller så bra som jag borde ha varit i jämförelse med min teamkollega, framförallt hade jag problem i kvalen. Det fungerade i racet, men inte över ett varv. Jag kunde ofta slåss mot Rubens eller till och med slå honom racet, men kvalen svek mig. Nu inser jag att jag inte var mentalt förberedd för de tuffa dagarna, säger han.

– Jag var inte alls redo utan trodde att det skulle bli en enkel match efter de första racen den säsongen. Mentalt var jag inte på rätt plats, jag problem med det och jag behövde de fantastiska människorna omkring mig som kunde lyfta mig och det hade jag. Det tog tid för mig att komma över de dagarna mentalt, de dagarna jag inte vann. Jag slog på något överlevnadsmodus, typ gör inga misstag, ta hem poäng varje racehelg och ta inga risker. Det var troligen det värsta jag kunde göra för jag spände mig väldigt mycket och blev rädd för att misslyckas. Så det var väldigt svårt för mig. Sedan kom de sista racen och jag fick ett bra självförtroende igen, framförallt efter ett samtal med min pappa. Det vände allt för mig.

Jenson Button: Rädd för att misslyckas

Jenson BUtton Brawn GP
Jenson Button har kört 306 lopp i F1, för bland annat Honda, Brawn GP och McLaren. Numera är han 43 år gammal och tävlar han i andra serier som Le Mans (AP-TT)

Han avslutade säsongen på prispallen och vann sin första och enda VM-titel. Han var Englands tionde världsmästare i Formel 1.

– Jag kommer alltid att säga att vinna VM-titeln är det jag främst tar med mig från det året, det  måste vara en höjdpunkt för alla förare för det är det som vi tänker på när vi är barn. Folk frågar inte om man vill vinna ett F1-lopp när man är stor, de frågar “vill du bli världsmästare?”. Alla säger ja visst, jag gjorde också det, men man tror aldrig riktigt att det ska hända, men det ögonblicket lever verkligen med dig hela livet, säger Jenson Button till F1-bloggen.

– För någon dag sedan presenterade en person mig som “Jenson Button, tidigare världsmästare i F1”, men jag fick rätta honom för det stämmer inte. Du är alltid världsmästare oavsett vad någon säger är du alltid världsmästare och ingen kan ta det ifrån dig. Det är det som är speciellt. När jag har en svår dag, vilket vi alla har ibland, kommer jag ihåg att jag nådde mitt mål och det är något jag alltid har med mig.

Ferrari ville lämna F1

Vid sidan av historien om Brawn GP visar dokumentären även kampen mellan teamen och Max Mosley, dåvarande president i FIA, och Bernie Ecclestone, dåvarande ägare av Formel 1, upp. Olika intervjuer ger en bild av hur nära det var att stallen startade ett konkurrerande mästerskap och den visar också en bild av vilken roll Mercedes, som då var exklusiv motorleverantör till McLaren, tog sina första steg till att bli ett fabriksteam i Formel 1 och så småningom köpa Brawn GP.

Keanu Reeves är värd under dokumentären om Brawn GP på Disney +. (AP-TT)

Var sänds dokumentären om Brawn GP?

Den sänds på Disney+, Keanu Reeves tar med tittarna tillbaka till VM i F1 2009 och succén för Brawn GP.

Vad gör Jenson Button i dag?

Han körde totalt 306 GP-lopp i F1, men lämnade mästerskapet 2017. I dag är han rådgivare till Williams F1, men han tävlar också själv. Bland annat har han tävlat i Le Mans 24-timmarslopp, i NASCAR och IMSA. 2024 ska han köra klassiska Daytona 24 för Wayne Taylor Racing och Andretti. Där blir han kollega till Marcus Ericsson.

Vad gör Ross Brawn i F1?

Han var VD,  samt chef för sporten och teknisk direktör för Formel 1 mellan 2017 och 2022. I dag är han pensionär.

Hur stor är Ross Brawns förmögenhet?

Han har en uppskattad förmögenhet på 150 miljoner dollar. HAn har vunnit VM-titlar tillsammans med stall som Benetton, Ferrari och Brawn GP innan han tog en roll hos Formel 1.

•••

I helgen kör F1 i Las Vegas, alla tider finns här.. Det snackar vi om veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan. Där tar vi också upp ett par av era förslag till man ska göra sprinten roligare. Jag skrattade så att jag nästan fick bryta inspelningen. Ni är fantastiska!

I veckan har jag också skrivit om risken för kylan i Las Vegas, något som den tidigare F1-meterologen Steffen Dietz också tar upp.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB