Startsida / Inlägg

F1 i Sao Paulo: Senaste snacket om Schumi, däck och Brawn

av Anna Andersson

F1 i Sao Paulo i Brasilien betyder sprinthelg, men innan dess dagens stora snackis.

Det är tio år sedan Michael Schumacher skadades svårt i en skidolycka.

Sedan dess talar familjen inte om hans hälsotillstånd – men nu ger Ralf Schumacher en ovanlig inblick.

Inför F1 i Sao Paulo i Brasilien
Ralf Schumacher, BMW Williams och Michael Schumacher, Ferrari stod på prispallen tillsammans vid ett par tillfällen. Här i Japan 2004. (AP -TT)

Michael Schumacher och hans lillebror Ralf tävlade under många år tillsammans i Formel 1. Michael var den mest framgångsrika av den två, men även Ralfs karriär innehöll pallplatser och vinster.

Ralf, 48, är fortfarande en del av Formel 1, han är expert för tyska Sky. Michael, 54, har däremot inte synts till sedan han skadade sig svårt i skidbacken strax efter jul 2013. Familjen har inte heller lämnat några uppdateringar om hans hälsotillstånd.

– Vi har funderat över om vi ska göra ett slutligt uttalande kring hans hälsotillstånd, om det vore rätt väg att gå. Men det hade inte tagit slut för det, vi hade behövt göra kontinuerliga uppdateringar om vi hade tagit det beslutet, sa familjens jurist Felix Damm till Legal Tribune Online tidigare i veckan.

Inför F1 på Interlagos i Brasilien uttalar sig även Ralf Schumacher om vilken kontakt han har med sin storebror.

– Livet är inte alltid rättvist, vi måste acceptera att det är så, säger han till den tyska tidningen Bunte.

– Jag blir glad i hjärtat när jag ser hans barn,Gina-Maria och Mick. När någon ber om ett råd så finns jag där för dem. Samtidigt går de sin egen väg.

Gina-Maria Schumacher är framgångsrik inom westernridning och Mick Schumacher är numera tredjeförare hos Mercedes F1-team. Han har också testat för Alpines stall i WEC, långlopps-VM.

Senaste snacket inför F1 i Sao Paulo

På sociala medier ryktas det om att F1-finalen i Abu Dhabi kan ställas in på grund av den pågående konflikten i Mellanösten. Enligt Formel 1 är det bara rykten, det finns ingen sådan risk.

Felipe Drugovich fortsätter som reserv- och utvecklingsförare hos Aston Martin även 2024. Han ska också köra FP1 i Abu Dhabi om ett par veckor.

Den 2 november 2008 avgjordes en helt galen VM-final i Sao Paulo. Lewis Hamilton säkrade sin första VM-titel sedan han kört om Toyotan med Timo Glock på det sista varvet. Det har gått 15 år, jag minns det sista varvet som om det var i går….Du kan uppleva det igen här.

Därmed vann Hamilton titeln före Felipe Massa som vann sitt hemmarace i Brasilien.

Massa kommer för övrigt inte att vara på plats i Brasilien i år, han är inblandad i en rättsvist med F1 om just VM-titeln 2008.

Ett tips innan vi går in på däckvalen till F1 i Sao Paulo. Den 15.11 släpper Disney + en minidokumentär om Brawn GP. Ni som var med 2009 vet vilken extrem överraskning det var. När Ross Brawn köpe teamet av Honda för en pund, fick det att överleva, hoppade över tester och fick alla att snacka om den dubbla diffusorn. När säsongen var över hade stallet vunnit VM-titeln och han sålde det till Mercedes….

Här är trailern till ”Brawn: The Impossible Formula 1 Story”

 

Däck till Formel 1 på Interlagos i Brasilien

Brasiliens Grand Prix avgörs på Interlagos i Sao Paulo, en bana som är känd för sina  spännande race. Ett varv är 4,3 km, vilket gör att det är ett av de kortare varven efter Monaco och Mexico. Det körs också motsols, med 15 kurvor.

– Interlagos har allt, långsamma och medelsnabba kurvor och de flesta bilarna kör med high downforce, säger Mario Isola, Pirelli

– Vi räknar med en strategi med två stopp, eftersom en strategi med ett stopp skulle kräva ett enormt mycket däckhantering vilket skulle påverka race pacen. Det är ofta som säkerhetsbilen kommer ut på banan, vilket kan få en avgörande betydelse för racet. En annan parameter är vädret som kan skifta väldigt snabbt under den här tiden på året.

Interlagos är också årets sista sprint och det har faktiskt varit sprint där varje år sedan det formatet infördes år 2021,

– Det är ett tydligt tecken på hur den här banan konstant levererar racing som passar sprintformatet, förklarar Isola.

Ni kommer väl i håg Kevin Magnussens pole position förra året? Även hans kollega Nico Hülkenberg har tagit pole position i Brasilien. Vid båda tillfällena har vädret spelat en avgörande roll.

Här är guiden till F1 i Sao Paulo, Brasilien

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan, vår F1-podd, snackar vi massor om fajten mellan Sergio Perez och Lewis Hamilton och om vilka oanade konsekvenser den kan få.

Givetvis följer du som vanligt kval, sprint shoot-out, sprint och Brasilien GP i F1-live.

Första tiden att ruta in i kalendern är klockan 18.45 på fredag. Då är det kvaldags och lajven startar alltid 15 minuter innan passet!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB