Startsida / Inlägg

Så nära var Scuderia Ferrari att värva Adrian Newey

av Anna Andersson

Scuderia Ferrari hade kunnat vara ett vinnande team. Med superingenjören Adrian Newey.

Enligt Red Bulls stallchef var han bara minuter från att lämna Red Bull – för Scuderia Ferrari.  Nu avslöjar Horner hur han fick Newey att stanna.

Scuderia Ferrari och Adrian Newey
Adrian Newey var på väg till Scuderia Ferrari efter år 2014 (AP-TT)

Red Bulls stallchef Christian Horner har varit med Eff Won with DRS Podcast och avslöjat att det var väldigt nära att Red Bull aldrig kunnat utveckla den bilen som nu har dominerat i Formel 1 och gjort Max Verstappen till mästare både 2022 och 2023.

Istället hade titeln kunnat gå till Scuderia Ferrari.

– Vi gick från att vinna mästerskapet  2010, 2011, 2012 och 2013. Fyra gånger i rad, sedan kom en enorm regeländring och vår motorleverantör missade målet fullständigt, säger Horner.

Han fortsätter:

– Då lämnar Sebastian Vettel, han gär det på grund av motorn. Även Adrian var väldigt nära att lämna, han var ungefär en halvtimme i från att ta det beslutet.

Enligt Horner gjorde Scuderia Ferrari en storsatsning för att värva superingenjören.

Newey till Scuderia Ferrari i F1?

Mannen som är hjärnan bakom Red Bulls bil.

– Ferrari satsade hårt för locka över honom, de lovade honom guld och gröna skogar. Du kan få leva som i Hollywood, flyga till fabriken från Monaco varje dag, inte betala någon skatt och du kan också få designa en personbil. Jag lyckades övertyga honom att stanna genom att säga: Vi gör också en personbil, vill du designa en personbil så bygger vi en.

Newey frågade hur Horner skulle lyckas med det och Horner var ärlig:

– Jag har ingen aning, menvi hittar ett sätt att lösa det Vi hade ett samarbete med Aston Marton och jag gick till deras VD och sa till honom att i har tidernas bästa designer och ni har et fantastiskt bilmärke. Vi komemr inte att finansiera bilen, men det vore väl  rimligt att vi kan föra dessa två kompomnenter samman.

Horner lyckades, Scuderia Ferrari kammade noll och Adrian Newey har efter årets två VM-titlar vunnit 25 mästerskap i Formel 1.

Kort om F1

Förra veckans stora nyhet handlade om att FIA startat en utredning mot Mercedes stallchef Toto Wolff och hans hustriu Susie, som har en chefsroll i F1 Academy. Att de då finns risk att hemlig information sprids i deras hem. FIA har nu lagt ner utredningen.

Enlgit Fred Vasseur, stallchef hos Ferrari, har stallet gjort en bra sösong, men förävntnignarna var för höga under inledningen av säsongen.

Lewis Hamilton var på FIA:s gala i Baku, han  fick priset för plats tre i VM och lämnade i från sig priset efteråt. Enlgit elaka rykten skulle han ha skänkt bort sin pokal, men enligt Mercedes lämnade han det till en medarbetare hos FIA som skickade pokalen till teamets fabrik i England.

Vill ni ha mer koll på F1 2023, lyssna på vår sammanfattnign av säsongeni vår F1-podd Plattan i Mattan. På de påstående som vi kom med – och hur rätt vi hade.

Och hur fel….

Ni är många som var på Anderstorp 1978. Ett stort tack till alla som har hört av sig. Jag har kontaktat ett par av er, men vill på detta sätt tacka er alla för ert engagemang.

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB