Startsida / Inlägg

Affären med Susie och Toto Wolff skakar F1

av Anna Andersson

FIA utreder Toto Wolff och hans hustru Susie.

För att ha delat hemlig information. En annan teamchef ska ha angett dem – men alla nekar.

Toto Wolff
Toto Wolff och hans fru Susie Wolff plåtades under en premiär den 4 december 2023 (AP-TT)

Formel 1 är på vinteruppehåll, men det händer ändå saker som får teamet, Internationella bilsportförbundet FIA och media att agera. Det senaste handlar om Mercedes stallchef Toto Wolff och hans hustru Susie som är chef för W Academy, den satsning som bilsporten gör på unga lovande tjejer.

I tisdags inledde FIA en utredning eftersom Susie och Toto Wolff misstänks för att ha delat konfidentiell information mellan varandra i hemmet. Bakgrunden är att Toto Wolff är teamchef hos Mercedes, medan Susie Wolff är VD för W Academy som lyder under Formula 1 Management och att han då ska haft vetskap om vissa aktiviteter inom Formel 1 som andra stallchefer inte har och Susie är välinformerad över vad som sker mellan teamen, vilket Formel 1 då kan utnyttja.

F1 utreder Toto Wolff

I en artikel i Business F1 ska Toto Wolff ha nämnt information från Formel 1 under ett möte med flera andra teamchefer. Information som enbart kan ha kommit från FOM (Formula 1 Management). Det han sa kan ha stört vissa teamchefer, vilket kan ha lett till utredningen hos Formel 1. Flera teamchefer ska, enligt artikeln, inte ha uttryckt någon oro offentligt, men påpekat för FIA:s president Mohammed Ben Sulayem att det kan finns en intressekonflikt.

– Det är beklämmande att min integritet ifrågasätts på ett sådant sätt. Famförallt när den bottnar i skrämmande och kvinnofientligt beteende samt fokuserar på mitt civilstånd snarare än mina förmågor, skriver Susie Wolff på Instagram

Hon avvisar samtliga anklagelser starkt och fortsätter:

– Jag vägrar att låta dessa grundlösa anklagelser överskugga mitt engagemang och passion för F1 Academy.

Susie Wolff
Susie Wolff var tidigare utvecklingsförare hos Williams. 2015 så körde hon under F1-helgen på Silverstone. Hon har även varit teamchef i Formel E (AP-TT)

Vilket F1-stall har klagat på Susie och Toto Wolff?

Men vem har då uppmärksammat FIA på situationen? Alla stall ställer dig bakom paret Wolff.

Ferrari, McLaren, Aston Martin, Alpine, Williams, Alfa Romeo och Haas har alla tagit avstånd från anklagelserna på sociala medier. De hävdar att de inte har uppmärksammat FIA på situationen och Red Bulls stallchef Christian Horner är tydlig i en intervju med brittiska Sky.

– Vi är stora rivaler på banan, men vi har absolut inte lämnat in några officiella klagomål mot Susie, Toto eller Mercedes till FIA, säger Horner till Sky.

Han får frågan om Red Bulls systerteam AlphaTauri kan ha gjort det.

– Detta har ingenting med Red Bull att göra.

Han fortsätter:

– Detta är en fråga för FIA som har bestämt sig för att inleda en process.

Toto och Susie Wolff har varit gifta sedan 2011 och har en son tillsammans, Toto Wolff har haft en nyckelroll hos Mercedes sedan 2013 och Susie Wolff utsågs till VD hos F1 Academy i mars 2023.

– Vi jobbar nära Susie och hon har gjort ett fantatsiskt jobb med F1 Academy. Vi var, precis som alla andra, överraskade över det uttalande som kom i tisdags, vi har absolut inte initierat det, säger Horner.

Plattan i Mattan

I vår F1-podd Plattan i Mattan så har sammanfattat säsongen och stallens prestation. Det kan du lyssna på i länken ovan.

Vill du istället läsa vilka plusbetyg jag har satt  på förarna efter F1 2023 så gör du det här:

Plus F1 2023 ( plats 22-11)

och här:

Plus F1 2023 ( plats 10-1)

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB