Startsida / Inlägg

Ericsson och Rosenqvist jagar segern i Daytona 24 h

av Anna Andersson

I dag startar racingsäsongen med Daytona 24. Ett klassiskt race, med flera tidigare F1-förare – och Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist samt Tom Blomqvist som alla har ambitioner att vinna.

– Det är en unik utmaning, säger Rosenqvist.

Felix Rosenqvist Daytona 24-timmars
Felix Rosenqvist kör 24-timmarsloppet i Daytona (United Autosport)

Han kör, precis som Marcus Ericsson och kollegan Tom Blomqvist, helgens 24-timmars lopp som avgörs i Florida. Loppet markerar starten för den amerikanska racingsäsongen och amerikansk sportvagnsracing (IMSA), men eftersom andra serier har uppehåll är det många förare som gästspelar. För Rosenqvist är det tredje gången han kör det klassiska racet som avgjordes för första gången år 1962. Han kör för det brittisk-amerikanska teamet United Autosports, tillsammans med bland annat den tidigare F1-föraren Paul di Resta i LMP2. Marcus Ericsson tävlar för Wayne Taylor Racing i GTP tillsammans med den tidigare F1-föraren Brendon Hartley och Tom Blomqvist kör för Cadillac Racing i samma klass. Han har en seger i klassikern. Totalt tävlar 58 bilar i fyra klasser.

– Efter Le Mans är det det största du kan köra inom långlopp, det är det största i USA och det  markerar starten för IMSA, men eftersom det är off-season för exempelvis IndyCar är det många förare som passar på, säger Felix Rosenqvist.

– Med tanke på vilken lång försäsong vi har så gäller det att ta chansen att köra bort rattrosten inför vår säsongsstart i  mars. Det är ett bra sätt att komma upp i fart igen.

Felix Rosenqvist under Daytona 24 h
Felix Rosenqvist under Daytona 24 h (United Autosport)

Vilka förare kör Daytona 24 h?

Bland deltagarna märks Jenson Button, världsmästare i Formel 1 2009, Felipe Massa, tidigare Ferrari,  Romain Grosjean som också kört över 200 lopp i Formel 1, Paul di Resta och Marcus Ericsson som körde 97 lopp i Formel 1 fram till 2018 och nu återfinns i IndyCar där han vann Indy 500 år 2022 och  var tvåa 2023.

– Detta är ett prestigerace med en lång historia. En seger skulle betyda enormt mycket, säger han.

Du brukar köra själv, i IMSA är ni fyra stycken som delar bil. Hur hanterar du det?

– Man måste kompromissa med setupen så är det bara. Det är oerhört mycket som kan gå fel under 24 timmar och det gäller att vara i en position  där man kan vara med och slåss om en seger när 30 minuter återstår av loppet. Det handlar om att alla fyra måste lämna över bilen i samma skick som man tog den.

Och nattkörningen i Daytona 24?

– Ja, jo, jag är fjärdeförare så jag lär få köra mellan midnatt och 03 ungefär, när de andra vill sova.  Samtidigt ser jag fram emot att köra under natten, det är häftigt.

Marcus Ericsson har stora förväntningar inför nattens körning och morgondagens målgång.

– Vi är Hondas fabriksteam och det är ingen tvekan om att vi åker dit med målet att vinna., säger han.

Rolex 24 At Daytona startar klockan 19.40 i kväll.  Du kan följa det på Viaplay, internationell streaming finns delvis tillgängligt via imsa.tv.

•••

Är du mer intresserad av Formel 1? Kika på torsdagens blogg om de märkligaste teamnamnen  i F1:s historia.

Sedan skulle jag påminna vissa av er om att det är den 26 och 27 januari i helgen. Cirkus Formel 1.

För övrigt har Lando Norris förlängt sitt kontrakt med McLaren i förtid. Han stannar hos stallet till 2026, i alla fall. Även Charles Leclerc har förlängt sitt kontrakt med Ferrari. Tar silly season slut innan säsongen har börjat?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB