Startsida / Inlägg

Dino Beganovic: Mot F1 2026

av Anna Andersson

Premiär för F1 i Bahrain 2024, men också för Formel 3 med Dino Beganovic.

Dino Beganovic jagar titeln i Formel 3 – för att kunna bli nästa svensk i F1.

Han började med en kvalsuccé och pole position.

– Jag är väldigt glad, säger han.

Sedan Marcus Ericsson lämnade F1 2018 har Sverige längtat efter en ny förare i Formel 1, nu kan en efterträdare vara på väg. Dino Beganovic gör nu sin andra säsong i Formel 3, han kör för Prema och är en del av Ferraris förarakademi. Hans målsättning är att fortsätta klättra för att nå Formel 1 runt år 2026-2027, i samband med nästa regeländring.

Men för att nå dit måste han prestera för att kunna avancera till nästa steg, Formel 2. En fördel för honom är att han inte längre är debutant utan har varit på alla banor, han har dessutom förberett sig bra och avslutade testet inför säsongen med att vara snabbast på det avslutande passet.

– Det var förstås en liten bonus att avsluta testet i topp, men det betyder egentligen inte så mycket i sig, säger Dino Beganovic.

 

Är Dino Beganovic nästa svensk i Formel 1?

Mästerskapet består av tio tävlingshelger och de avgörs i samband med Formel 1. Varje helg genomförs två lopp och Beganovic som var sexa under debutsäsongen tog då fyra pallplatser.

I år är målsättningen högre ställd.

Dino Beganovic tävlar för Prema i F3
Dino Beganovic tävlar för Prema ( Prema)

– Det är rätt simpelt, att vinna titeln. Göra en bra start på säsongen, dra ifrån och sedan jobba med luckan. De flesta mästerskap vinns på det sättet och det är viktigt att få språket, säger han.

De förarna som slutade framför honom i fjol har avancerat till Formel 2, men Dino är kvar. Han vet vad han måste förbättra och är oerhört laddad.

– I fjol fokuserade vi mycket på söndagsracet där det är många poäng, men vi har insett att det är lika viktigt att ta poäng kontinuerligt och vara med på lördagarna också.

Han inledde med att svara snabbast i kvalet och ta säsongens första pole position:

– Vilken start på säsongen, jublar han.

– Bilen kändes väldigt  bra, så ett stort tack till teamet. Vi satte i hop det när det gällde och det är väldigt skönt att börja säsongen så här.

Premiär i FIA Formel 3

FIA Formula 3 Championship

Rd. 1 – Bahrain (BHR)

Alla angivelser avser svensk tid

Torsdag 29 februari

Kval: 14.00-14.30

Fredag 1 mars

Race 1: 11.15-12.00

Lördag 2 mars

Race 2: 10.00-10.45

Förbered dig inför Formel 1 2024

Christian Horner har frikänts från alla anklagelser av Red Bulls interna utredning. Däremot säger pressmeddelandet inte ett ljud om hans framtid som teamchef för stallet. Det vi vet är att han är i Bahrain för F1-premiären 2024, men vi vet inte hur detta påverkar Red Bull och vad de rapporrter som kommer om en maktkamp inom teamet betyder för framtiden.

Formel 1 gjorde en rekordvinst 2023. Tacka Las Vegas för det. Liberty Media gjorde en rekordvinst ppå 392 miljoner dollar 2023.

I dag startar träningarna, redan i morgon är det kval. Du hittar alla tider för F1 i Bahrain här. I veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan snackade vi upp säsongen och om du är med och spelar på Motor Manager, men kanske inte har tagit ut ditt lag än, kan du kolla in experternas lag här. Marcus Ericsson har tagit ut ett lag, Felix Rosenqvist, Johan Kristoffersson och Charlie Häggstam också. Kanske kan du inspireras?

Sedan påminner jag om F1-bibeln, den finns i butik och du kan beställa hem den, men magasinet finns också att läsa på webben om du har PLUS.

Korta nyheter inför F1 i Bahrain

Charles Leclerc påpekar att årets Ferrari är mindre känslig för vind, men däremot har en tendens att understyra.

Valtteri Bottas vill stanna kvar hos Sauber, han ser en framtid hos Audi som kommer att ta över teamet.

– Jag fokuserar på att ta en plats i Audi-projekt, sa han på gårdagens presskonferens.

– Det är många kontrakt som går ut nu. Därför vill jag naturligtvis starta säsongen så bra som möjligt, sedan får vi se.

Här ser du mitt tips inför säsongen.

Anmäl dig gärna till vårt racingbrev. Det är gratis och kommer en gång i veckan. Då får du bra koll på det mesta inom F1, IndyCar och även Formel 3.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB