Startsida / Inlägg

Formel 1 i chock inför F1-premiären

av Anna Andersson

Formel 1 står chockade inför F1-premiären 2024. Mercedes har de två snabbaste tiderna – medan dominanterna Red Bull ligger mitt i fältet. 

– Det är en chock att se oss så högt upp, säger Lewis Hamilton.

F1 2024 i Bahrain
Mercedes toppade träningen inför F1 2024 (LAT Images)

Under den första träningen inför F1 2024 var Racing Bulls och Daniel Ricciardo snabbast. Under den andra träningen kördes de snabbaste tiderna av Lewis Hamilton, före kollegan George Russell, därefter Aston Martins Fernando Alonso och Ferraris Carlos Sainz. Max Verstappen hade bara sjätte snabbaste tid. Alla dagens tider

Det skakar om Formel 1 – och huvudpersonen själv.

– Banam var väldigt annorlunda jämfört med testerna förra veckan. Det kändes okej, men vi visste inte var  vi stod med det mjukare däcken (C2) och vi har gjort yttrerligare förändirngar på bilen, säger Lewis Hamilton.

– Men jag förstår det inte. Det är en chock att se oss här uppe. Vi får ta det för vad det är och inte tappa fotfästet för detta utan fortsätta jobba hårt.

F1 2024 – med Mercedes i topp

Frågan är om tiden speglar förhållandena mellan stallen eller om Red Bull gömmer undan sin verkliga kapacitet?

– Vi är rätt bra i kvaltrim, vi har gjort några ändringar efter testerna och de överträffade våra förväntningar, säger kollegan George Russell efter den andra träningen

Han påtalar att stallet först måste förstå varför bilen var så snabb, för att sedan kunna använda sig av den informationen i den fortsatta utvecklingen av bilen.

– Men det handlar om pacen över ett race, longruns och där ligger Max före oss.

Torsdagens andra träning är representativ i förhållande till kvalet som avgörs i morgon eftersom den avgjordes under sen eftermiddag, men frågan är om den fart som Mercedes visade upp och den avsaknad av fart som Red Bull presenterade stämmer med verkligheten.

Lewis Hamiltons 1.30,374 var snabbare än den tid ( 1.30,907) som Fernando Alonso var snabbast med under fjolåret och håller den trenden i sig lär det går snabbare än när Verstappen tog pole  2023 ( 1.29,708 ) under morgondagen.

Samtidigt såg Red Bull bäst ut under sina longruns, tätt följda av McLaren (+ 0,23), Mercedes (+0,4) och Ferrari ( + 0,47) och Aston Martin ( + 0,85). Alpine var  långsammast, nästan 1,5 bakom Red Bull.

Oscar Piastri, McLaren, satte nog huvudet på spiken när han sa:

”We’ll see how many sandbags come off tomorrow”

 

I morgon följer du F1-kvalet i vår F1-live. Välkommen in i vårt virtuella vardagsrum!

Och har du inte köpt F1-bibeln så gör det redan innan säsongen är i gång, där finns allt från guide, till teamen, exklusiva intervjuer och mycket mycket mer!

Finns i din butik nu!

Sedan snurrar historien om Christian Horner vidare, denna gång med läckta bevis. Läs mer här.

Sedan står Dino Beganovic i pole position i helgens första deltävling av Formel 3. Mer omdet och rörligabilder från kvalet hittar du här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB