Startsida / Inlägg

Ferrari presenterar sin bil till F1 2024

av Anna Andersson

Här är SF-24 –  bilen som ska ge Ferrari segrar under F1 2024.

– I år måste vi börja där vi slutade förra säsongen, säger stallchef Fred Vasseur.

– Då körde vi kontinuerligt in i toppen av fältet. Vi har målsättningen att hela tiden förbättra oss på alla områden.Scuderia Ferrari SF-24 för F1 2024

Scuderia Ferrari SF-24 för F1 2024 (Ferrari)

Ferrari har fått stora rubriker den senaste tiden, men det handlar inte om årets säsong utan om Formel 1 2025 när Lewis Hamilton gör Charles Leclerc sällskap hos Ferrari. I dag har årets bil, SF-24, presenterats. En bil som körs av Leclerc och Carlos Sainz.

Enligt Fred Vasseur har 95 procent av komponenterna bytts ut från förra året. Stallchefen vill dock inte prata om en revolution eftersom regelverket är det samma och han anser att det handlar om att hitta ett par tiondelar här och var. Teamet har fokuserat på att göra bilen mer förutsägbar så att förare och ingenjörer ska veta vad de kan förvänta sig när de gör en förändring och att bilen också ska agera som de har räknat med.

Den stora förändringen som är enklast att se på årets bil är färgen. Den gula färgen fick ett positivt mottagande i Las Vegas och har lagts in, den har en koppling till Modena och flirtar med World Endurance Championship. Precis som förra året delar SF-24 och WEC 499P samma röda nyans, även i år med en matt finish på F1-bilen.

De längsgående remsorna gör en comeback, de användes sedan 1968.

Ferrari i F1 2024
Charles Leclerc, Fred Vasseur, Carlos Sainz och SF-24 (Ferrari)

Ferrari visar bilen till F1 2024

Målsättningen är att förarna ska hitta samma sköna körkänsla som de hade i slutet av förra året och att bilen ska vara betydligt mer förutsägbar, den ska reagera så som förväntat och inte behöva tämjas först.

– Jag gillar verkligen utseendet inklusive de vita och gula delarna, men det som verkligen intresserar mig är hur bilen kommer att prestera på banan. Det är allt som betyder något, säger Charles Leclerc.

– SF-24 bör vara mindre känslig och lättare att köra, och det är vad vi förare behöver. Jag förväntar mig att bilen ska vara ett steg framåt på flera områden. Det förstra intrycket jag fick i simulatorn säger mig vi är där vi vill vara. Målet är att vara med och slåss i toppen varje race och jag vill också köra hem segrar till våra fans.

Carlos Sainz och Charles Lelcerc kör för Ferrari

I fjol tog Ferrari en seger. I Singapore var Carlos Sainz snabbast, men övriga 21 lopp vanns av Red Bull.

Max Verstappen vann 19 av fjolårets GP-lopp.

– Jag ser fram emot att köra bilen på banan för att se om den överensstämmer med känslan jag hade i simulatorn. Där har  vi upplevt stora framsteg. Målet är att ha en bil som är lättare att köra, kan vara jämn över en hel racehelg. Det är avgörande för att vi ska kunna slåss om segrar, säger Sainz.

– Vi förare har gjort allt vi kan för att ge så exakt feedback som möjligt. Jag är övertygad om att killarna och tjejerna i Maranello har lyssnat på oss.

Ferrari SF-24 till VM i F1 2024
Ferrari SF-24 till VM i F1 2024 (Ferrari)

Bilen har också testats på Fiorano med Carlos Sainz bakom ratten.

Nu är det bara tre team kvar innan alla bilar för F1 2024 är presenterade. McLaren och Mercedes har sina lanseringar i morgon samt Red Bull som presenterar sin bil på torsdag.

Men den bilen har vi sett på Silverstone redan i dag:

Du kan se bilderna på samtliga bilar här på F1-bloggen.

I går var det Aston Martin som presenterade sin bil och avslöjade Mercedes hemlighet.  Du kommer också att kunna se bilar på bilarna i vår F1-bibel som skickas till tryck under veckan. Ni gillade den i fjol och vi hoppas att ni gillar den i år också, i fjol sålde den slut i flera butiker därför kan det vara bra att beställa ett ex.

Läs mer om innehållet i F1-bibeln och beställ den här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB