Startsida / Inlägg

Öppnar Lewis Hamilton för Fernando Alonso?

av Anna Andersson

När Lewis Hamilton går till Ferrari så tänker jag på två saker.

1) Han gör det för att bli den störste föraren i historien.

2) Får vi se Fernando Alonso hos Mercedes?

Övergången väcker fler frågor än svar.

Lewis Hamilton och Charles Leclerc, teamkompisar hos Ferrari i F1
Lewis Hamilton och Charles Leclerc, teamkompisar hos Ferrari i F1 från och med 2025.(AP-TT)

Hamilton i rött, hos Ferrari från och med 2025. Varför tar han det beslutet? Jag kan tänka mig två saker, dels så vill han vinna VM-titel nummer åtta och bli den störste föraren i Formel 1:s historia och den bästa möjligheten för honom är Ferrari. Även om Red Bull har varit det bästa stallet de senaste åren så skulle Hamilton aldrig få en förarplats där. Aldrig intill Max Verstappen.

Då återstår Ferrari som under 2023 har visat att farten finns där och vars namn för en oerhört lockelse med sig. Säg den racerförare som inte drömmer om att en dag köra för Ferrari?

Hen finns inte.

Dessutom drömmer Hamilton, som fyller 40 år nästa år, om att bli störst i historien och ska han lyckas med det så vore det väl fantastiskt för honom att göra det hos Ferrari. I det team som hjälpte Michael Schumacher till fem VM-titlar och gjorde honom till sjufaldig världsmästare.

Hamilton behöver bara en titel till för att slå det rekordet. Ett teambyte ger honom extra motivation till att orka plocka fram det allra sista – men om det räcker?

Det är en annan historia.

Lewis Hamilton och Charles Leclerc hos Ferrari

Hur kommer det att gå? Eftersom Lewis Hamilton är så oerhört engagerad och dedikerad till det han gör så lär han att bli älskad av tifosin. De älskar Ferrari och älskar en förare som gör allt för Ferrari. Så länge Hamilton gör just det kommer fansen att stötta honom. Han för också med sig en stor mängd kunnande från Mercedes och kan säkerligen bidra till att teamet utvecklas på flera plan, både inom organisationen, tekniskt och även strategiskt.

Om Fred Vasseur och hans team levererar en bil som kan vara med och slåss i toppen kommer Lewis Hamilton att kunna vinna race igen. Räcker det för en VM-titel?

Hamilton får inte glömma bort att under alla de år som det fleråriga avtalet gäller kommer han troligen att sitta intill Ferraris kronprins Charles Leclerc. Det blir inte en ekvation att lösa, varken för Hamilton eller Leclerc som plötsligt degraderas från att vara försteförare till att köra intill en av historiens största förare. Faktum är ju att Hamilton sedan han kom till F1 år 2007 har tagit 103 GP-segrar.

Ferrari har under samma tid tagit 51.

Sedan funderar jag över hur Mercedes ska hantera detta? De förlorar inte bara en oerhört skicklig förare utan också en del av stallets identitet. Lewis Hamilton är i mångt och mycket synonymt med Mercedes. Han har kört för fabriksteamet i elva år, men han har varit en del av ett parterskap med Mercedes sedan han var 13 år gammal. Det är mer än 25 år.

Hur handhar stallchef Toto Wolff den situationen? Räcker George Russell till för att leda teamet? Ser han en framtid för Mick Schumacher eller är det kanske så att en annan bekant får chansen?

Fernando Alonso F1
Vad händer med Fernando Alonso? (AP-TT) TXDC103

Alonso till Mercedes?

Det sägs att Fernando Alonsos närmaste medarbetare har haft en tajt kontakt med Toto Wolff under dagen. Alonso skrev inför förra säsongen på ett flerårigt kontrakt med Aston Martin och han var oerhört framgångsrik under inledningen av säsongen.

Men vad betyder fler? Det är allt mer än ett, kanske är det så att han kan lämna efter två säsonger om vissa mål inte är uppnådda. Det kan mycket väl finnas en option där med.

Den stora förloraren i detta dominospel är i alla fall Carlos Sainz. Vart kan han ta vägen Mercedes? Aston Martin, om den dörren öppnas? Eller kanske Audi som ska gå in i F1 2026?

Lewis Hamiltons teambyte väcker fler frågor än svar.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB