Startsida / Inlägg

F1 2025: Förarna på Mercedes lista

av Anna Andersson

Mercedes letar en förare till F1 2025. Nu avslöjar stallchef Toto Wolff vilken förare han helst ser i teamet – och vilka ytterligare tre som står på listan.

 Max Verstappen F1 2025
Max Verstappen är Mercedes första val (Red Bull/Getty Images)

Lewis Hamilton lämnar Mercedes för Ferrari till F1 2025 och Toto Wolff gäller att hålla platsen intill George Russell hos Mercedes i Formel 1 ledig. Än så länge. Han har en plan. En lista som innehåller fyra personer – och högst på den står Max Verstappen.

Det avslöjar Mercedes stallchef för Fox Australia.

– Ja, det stämmer, när man ser vilken nivå han levererar på, säger Wolff.

Toto Wolff har länge velat ha Max Verstappen i sitt team, han hade långt gångna förhandlingar med Jos Verstappen när Max tävlade i Formel 3.

– Jag har en bra relation med hans pappa, vi träffades i Wien och diskuterade vad vi kunde göra. Jag sa att vi kan erbjuda Formel 2, det hette då GP2, full betalning och sedan en garanterad förarplats nästa år.

Det hade varit år 2016.

Men Red Bull erbjöd en förarplats i F1 via sitt systerteam Toro Rosso redan 2015 och Verstappens valde det alternativet. Ett år senare rattade Max Verstappen en Red Bull. Han debuterade i Spaniens GP, med en seger år 2016.

Sedan dess har Max Verstappen vunnit tre VM-titlar, men vårens turbulens har gjort att han också öppnat för att lämna stallet. Trots att han har kontrakt till och med 2028.

Max Verstappen till Mercedes i F1 2025?

Nu rullar Mercedes ut den röda mattan och Toto Wolff understryker att han gärna ser Verstappen hos Mercedes.

– Det är ett förhållande som måste passa vid något tillfälle. Men vi vet inte när, säger han vilket också citeras av sport.de.

Enligt motorsporttotal.com träffade Toto Wolff och Jos Verstappen återigen i samband med deltävlingen i Australien den gångna helgen och Wolff flirtar inte längre bara med Max Verstappen.

Han ger också tydliga signaler att om Max Verstappen vill komma till Mercedes är platsen hans.

För Mercedes är just nu det enda toppteamet (vid sidan av Red Bull) som har en plats fri.

– Om nu inte Max bestämmer sig för att komma, då tar han platsen.

Mercedes har inte imponerat under de tre inledande loppen, men Wolff anser fortfarande att Mercedes är ett toppteam och planen är att noga analysera marknaden. Sedan ta ett beslut  kring vem som blir kollega till George Russell “framåt sommaren”.

– Det hänger ihop med vad Max gör, säger Wolff.

Vid sidan av Verstappen står Andrea Kimi Antonelli, som tävlar i F2, Fernando Alonso (Aston Martin) och Carlos Sainz som lämnar Ferrari efter säsongen.

Red Bull påtalar att Max Verstappen har kontrakt över F1 2025 och fram till och med F1 2028.

– Max vill vinna ett par titlar till och så länge Red Bull ger honom en bil som kan göra det och det har också blivit lugnare i teamet, så finns det ingen anledning för honom att lämna, säger motorsportchef Helmut Marko till Sky.

Alonso till Red Bull Racing?

Fernando Alonso F1 2025
Lockar Christian Horner Fernando Alonso till Red Bull? (AP-TT)

Efter deltävlingen i Saudiarabien har stormen kring Red Bull avmattats något, men i samband med Australien GP tog berättade Skys expert Ralf Schumacher att det pågår diskussioner mellan Christian Horner och Fernando Alonsos manager Flavio Briatore, något som Helmut Marko inte varit inspelad på. Inte heller Jos Verstappen.

Vilket givetvis stör så väl Verstappen som Marko, under Dietrich Mateschitz livstid godkände Marko alla kontrakt, men nu tycks Horner ha fått en större frihet – vilket inte uppskattas av varken Marko eller Verstappen.

Verstappen har också varit tydlig med att om Marko lämnar stallet gör han honom sällskap.

Situationen tycks alltså ha lugnat ner sig på utåt, men frågan är hur situationen är internt.  Silly Season snurrar för fullt och även om F1 har ledigt över påsk så fortsätter snacket kring Red Bull.

Nästa deltävling avgörs i Japan, en vecka senare är det dags för årets första sprint i Kina.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB