Startsida / Inlägg

Sanningen bakom F1:s uppmärksammade förändring

av Anna Andersson

F1 har premiär i Bahrain. På en lördag.

Här är sanningen bakom den uppmärksammade förändringen.

F1 i Bahrain Charles Leclerc
Charles Leclerc kör sin Ferrari inför F1-premiären i Bahrain (AP-TT)

Formel 1 inleder säsongen i Bahrain. Lördagen den 2 mars. Varför? Den frågan har ställts vid ett antal tillfällen den senaste månaden och svaret är att det hänger samman med ramadan.

Ramadan är den muslimska högtid som firas mest i världen. Det är en fastemånad, den nionde månaden i den muslimska månkalendern och infaller därför på olika tider varje år. Den flyttas framåt med ungefär elva dagar varje år.

Varför körs F1-premiären 2024 på en lördag?

Eftersom säsongens första lopp avgörs i Bahrain den första helgen i mars, i Saudiarabien den andra helgen i mars har Formel 1 tagit hänsyn till den muslimska högtiden som inleds söndagen den 10 mars. Av respekt avgörs säsongens andra Grand Prix  på lördagen den 9 mars  och eftersom det måste vara sju dagar mellan två F1-lopp har även premiären flyttats fram en dag till den 2 mars.

Detta är inte första gången som F1 tävlar på en lördag, senast det inträffade var i Las Vegas 2023, men det noterade vi inte i Europa eftersom tävlingen avgjordes tidigt söndag morgon vår tid.

Till den tredje deltävlingen, i Australien, återgår F1 till att genomföra sina GP-lopp på söndagar. I höst görs ytterligare ett undantag, i Las Vegas, men det lär vi i Europa inte märka av på samma sätt.

Christian Horner är på plats för F1 i Bahrain

Red Bulls stallchef Christian Horner är på plats för helgens premiär, men han har inte uttalat sig ytterligare om de påstådda Whatsappmeddelanden av sexuell karaktär som läckt till media och nyckelpersoner inom Formel 1. Det är inte heller klart om han kommer att ge några intervjuer under dagen.

Mercedes stallchef Toto Wolff och McLarens vd Zak Brown har uppmanat FIA och Formel 1 att gå igenom den internutredning som Red Bull har avslutat. FIA:s ordförande Mohammed Ben Sulayem och F1:s vd Stefano DOmenicali har bokat ett möte i Bahrain för att diskutra situationen.

En guide inför helgens F1-premiär hittar du här och årets tips inför säsongen finns här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB