Startsida / Inlägg

F1 i Bahrain: ”Red Bull vill krossa konkurrenterna”

av Anna Andersson

Inför F1 i Bahrain är det många som ställer samma fråga: Vem kan utmana Max Verstappen?

Han har pole position i premiären och Red Bull jagar årets första seger.

– De vill krossa konkurrenterna, säger kollegan Daniel Ricciardo

F1 i Bahrain Max Verstappen i pole
Max Verstappen har tagit årets första pole position ( AP-TT)

Ricciardo tävlar numera för Racing Bulls i Formel 1, det vill säga Red Bulls systerstall och har som målsättning att ta sig tillbaka till det stall som han 2018 lämnade för att testa sina möjligheter hos Renault och McLaren.

Det gick inget vidare och i fjol kom han tillbaka som testförare för Red Bull, men i år har han en styrning hos Racing Bulls. Det är ett stall som anses ha potential att överraska eftersom teamet i år har knutits närmare Red Bull.

Men att överraska är en sak. Att besegra Red Bull en helt annan.

– Jag har känslan av att det är ett stall som fungerar som allra bäst när det vinner, säger Ricciardo till motorsporttotal.com.

– Jag har känslan av att när de vinner, vill de bara ha allt….ja de vill krossa konkurrenterna.

Han fortsätter:

– Det är inte så att deras stall tänker: “okej, nu vinner vi och tar semester”. Det är snarare så att ”vi vinner vi, jobba ännu hårdare”. Jag upplever att det är så som att stallet gått in i årets säsong. Efter en så dominant säsong som 2023 kommer de hit med en bil som jag bara känner “Wow”. Det känns som om de har uppdaterat bilen mer än alla andra och det säger verkligen något.

Starten på Red Bulls segerserie i Formel 1?

Mercedes har bytt ut alla komponenter i sin bil och enligt deras förare så har bilen ett bättre utgångsläge än förra året, men det finns jobb kvar att göra även om bilen visade snabba tider på ett varv under torsdagens träning. Ferrari har bytt ut ungefär 95 procent av alla komponenter och enligt Charles Leclerc är den inte lika känslig för vind som tidigare, men den har en tendens att understyra och han var bevsiken efter kvalet till F1 i Bahrain.

Det blev en andraplats bakom Max Verstappen.

– Vi har tagit ett steg framåt, säger Leclerc.

– Men vi får  vänta och se hur stort det steget är. Vi tror att Red Bull är ett steg framför oss sett till racetrim, men om det finns en möjlighet så kommer jag att gå för det, som alltid.

Det som känns lite oroande för säsongen är att Ferrari återigen gjorde en strategimiss sett till däcken och Leclerc fick använda skrubbade däck i avgörandet mot MaxVerstappen eftersom hab hade använt två nya set däck tidigare under kvalet. När ska stallet få ordning på detaljerna?

F1 i Bahrain: Verstappen har pole position

I fjol vann Max Verstappen 19 av 22 lopp, Red Bull som team vann alla GP-lopp utom ett. Han och stallet startade årets rekordlånga säsong så som de slutade fjolåret. Verstappen tog ytterligare en pole position, före Lelcerc och Mercedes George Russell som var trea.

– Jag tror att det blir en tajt fajt mellan alla utom Max i morgon, säger George Russell.

– Max gör ett fantatsiskt jobb, han har dessutom nya däck i morgon och det är en fördel. Det är klart att jag tar chansen att ta ledningen om jag får den, men vi får se hur det utvecklar sig.

Notera att Haas Nico Hülkenberg återigen tog sig till Q3, samt att att Aston Martins Fernando Alonso återigen besegrade kollegan Stroll, medan McLaren bör vara besvikna på sin insats (plats sju och åtta) och Hamilton vara var nia.

Startuppställningen till Bahrains GP

Innan ni gnäller på att sidan är på tyska (det spelar ju ingen roll med tanke på att ni ska se startlistan) så kommer här en förklaring.  Jag valde den eftersom den är snabbare med att uppdatera än Formel 1 själva.

Formel 1 inleder alltså säsongen med två lördagslopp. Varför kan du läsa här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB