Startsida / Inlägg

F1 i Bahrain: Bråket ni aldrig fick se

av Anna Andersson

Red Bull dominerade F1 i Bahrain. Från start till målflagg, men racet även om det var ett förhållandevis tråkigt race så handlade det om så mycket mer än bara om vinnaren den här helgen.

Jag har samlat ihop ett antal frågor kring premiären av Formel 1.

F1 Bahrain Max Verstappen
Max Verstappen Red Bull vann före Sergio Perez, red Bull och Carlos Sainz. Ferrari S (TT)

Mer om Bahrain GP läser du här.

Vilka överraskade mest i F1-premiären?

Haas. Nico Hülkenberg tog sig till Q3 i kvalet och startade tia. Hade han inte varit inblandad i en incident med Lance Stroll hade det kunnat bli poäng för Kevin Magnussens tolfteplats visar att bilen inte alls är lika tuff mot däcken som sin föregångare.

Vad säger vi om Mercedes premiär i Formel 1?

Mercedes bil är helt ny och det blev en femteplats för George Russell, Lewis Hamilton slutade sjua. Det som oroar lite är att den inte alls verkade trivas på de hårdare däcken. Efter torsdagens andra träning var det glada miner hos Mercedes. Det har förändrats. Enligt stallchef Toto Wolff drabbades båda bilarna av motorproblem som kostade bilarna 0,5 sek per varv. Även Williams var drabbade.

Vilka var flopparna under F1-premiären i Bahrain?

För att välja två. Alpine och RB. Alpines tekniska direktör Matt Harman och  aeropdynamikchef Dirk de Beer har lämnat stallet. Det är många som har klivit bort från Alpine det senaste halvåret….men räcker det för att vända den negativa trenden. Om vi nu kan snacka trend efter tre dagars tester, tre träningar, ett kval och ett race…

Racing Bulls och då menar jag inte enbart placeringarna utanför poäng utan även relationen mellan förarna, Yuki Tsunodas utbrott och irritationen efter målflagg.

Här ser ni bråket som TV-missade.

Detta är incidenden som orsakade irritationen:

Hur kunde Carlos Sainz sluta före Charles Leclerc under F1 i Bahrain?

Charles Leclerc hade stora problem med bromsarna under inledningen av loppet och tappade rejält, han fick ordning på det och tog sig upp på placeringen bakom Sainz,  men han var inte nära en pallplats. Sainz vet att han inte ska köra för Ferrari nästa år. Hans chans att förlänga sin karriär i något team som han vill köra för ( läs Mercedes och Red Bull) är att slå Leclerc och det varje helg. Han kommer inte att lägga någonting emellan.

Är historien om Christian Horner löst nu?

Enligt honom själv kommer han att behålla sitt jobb. Hustrun var också plats i Bahrain, men det enda som oroar Red Bulls läger är ett uttalande från FIA:s president Mohammed bin Sulayem.

Han kommenterar ärendet med orden: Det skadar sporten och det orsakar skador på en mänsklig nivå.

Det är intressant för om Horners agerande anses ha skadat sporten kan det bryta mot FIA:s internationella sportkod (ISC) för i artikel 12.2.1f står följande: “Uttalanden, handlingar eller skrifter som orsakar moralisk skada för FIA, dess medlemmar eller dess tjänstemän, och mer allmänt mot motorsportens intressen och de värderingar som representeras av FIA”.

Anser Sulayem att bevakningen av Horner-affären skadar Formel 1, eller att det var Horners beteende mot den anställde som orsakade skadan? Det kan vara skillnaden i om detta får ytterligare konsekvenser.

Parterna hade ett möte i Bahrain i fredags och både Mercedes Toto Wolff och McLarens Zac Brown har bett FIA att utreda historien. De anser inte att Red Bulls internutredning är tillräckligt transparent.

Vi får se vad som hände under veckan, om saken är färdigutredd eller om den ska utredas av någon ytterligare instans.

Hur bra är Max Verstappen?

Oerhört bra. I alla fall i Bahrain där han vann med den största segermarginalen i deltävlingens historia ( 20 år)

Men det behöver inte betyda att Max Verstappen är lika dominant i Saudiarabien på lördag. Det är en snabb stadsbana, med en annan asfalt, andra temperaturer ( det var förhållandevis kallt under F1 i Bahrain) och andra förutsättningar. Det är 23 lopp kvar och mycket kommer att hända även om Max Verstappen var fantastiskt stark i premiären garanterar det inte att resten av säsongen följer samma spår som 2023.

Resultatet från Formel 1 i Bahrain.

Här hittar ni mitt tips inför säsongen, kanske behöver revidera det…men det är 23 lopp kvar.

Dino Beganovic hade pole i Formel 3, men ett tekniskt fel ställde till det för honom  och omedelbart förpassades Ferrari-junioren till 30:e och sista plats. Han gjorde 17 omkörningar på 22 varv och slutade utanför poängen, på plats 13.

– Det kändes som en mardröm som jag sakta vaknade upp från idag, förklarar Dino Beganovic.

– Av någon anledning fastnade bilen i första växeln i starten och hela vägen ner genom kurva 2. Just nu vet vi inte riktigt varför, men det är självklart något som teamet undersöker noggrant. Det kostade mig racet, men farten efter det var otrolig.

Nästa deltävling avgörs i samband med Australiens GP, helgen före påsk.

•••

Är  ni fler som inte fått den F1-bibel som ni har beställt? Mejla mig! Jag hjälper er vidare.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB