Startsida / Inlägg

F1 i Jeddah: Ny undersökning hos Red Bull

av Anna Andersson

Inför F1 i Jeddah fortsätter kaoset inom Red Bull. Denna gång med en ny undersökning. Mot Helmut Marko.

– Jag tycker att det är självklart att Helmut måste vara kvar, säger Max Verstappen.

 Max Verstappen dominerade kvalet inför F1 i Jeddah och tog pole position.  Han går dessutom in som storfavorit inför lördagens GP i Saudiarabien, hans racesimuleringar under torsdagen såg väldigt bra ut.

Men efter kvalet snackades det inte om Verstappen.

Utan om nästa kapitel om kaoset inom Red Bull i Formel 1. Enligt motorsporttotal.com pågår nu en undersökning mot motorsportkonsult Helmut Marko. Han misstänks för att ha läckt information till media under hela skandalen med teamchef Christian Horner.

Marko får frågan av ORF om han riskerar en avstängning:

– Det är svårt att säga, i slutändan är det ändå jag som bestämmer vad jag gör, säger han.

– Vi vill ha lugn och ro i stallet, det är ett VM med 24 lopp och det är tufft nog.

Max Verstappen om bråket i Red Bull

Även Max Verstappen fick frågor om situationen i stallet och Helmut Marko på presskonferensen. Han är tydlig med var hans lojalitet ligger:

– Jag har en stor respekt för Helmut, vi har uppnått mycket tillsammans, under en lång tid. Jag känner en stor lojalitet med honom, säger Verstappen under presskonferensen efter kvalet.

– Det har jag berättat för alla i teamet, han har varit viktig för mina beslut vilket även gäller min framtid i teamet. Det är viktigt för stallet att han stannar, precis som alla andra. Detta är ett teamjobb. Det är viktigt att nyckelpersonerna håller ihop, för när en så viktig person ämnar stallet är det inte bra för mig. Jag tycker att det är självklart att Helmut måste vara kvar.

Den pågående situationen hos Red Bull diskuteras givetvis i depån och Mercedes är inte sena att svara på frågor som rör ämnet.

– Helmut har aldrig varit en negativ person utan var, eller är, vår favoritfiende. Han är en riktig racerförare. Lämnar han Red Bull är det en stor förlust, säger Mercedes Toto Wolff, säger stallchef Toto Wolff till ORF.

F1 i Jeddah 2024
Max Verstappen och Helmut Marko (AP -TT)

F1 i Jeddah – nytt kaos hos Red Bull

Den österrikiska TV-kanalen frågar givetvis om Mercedes intresse för Max Verstappen, eftersom det sägs att de senaste årens världsmästare har en klausul som gör att han kan lämna teamet om Marko försvinner.

– Vi har en ledig plats 2025 och 2026, men Max kommer att köra där det finns den snabbaste bilen. I dag är det Red Bull, betonade Mercedes teamchef.

– Vi har pratat med varandra i tio år, sedan han var i Formel 1. Jag har en bra relation med Jos och även med Max, men det betyder inte att vi på kort sikt kommer att se en yrkesmässig förändring.

Oliver Bearman med debut för Ferrari i Formel 1

Bakom Verstappen körde Ferrari Charles Leclerc in som tvåa i kvalet till F1 i Jeddah, på samma tiondel som Sergio Perez, Red Bull och Fernando Alonso, Aston Martin.

– Vi testade något annat på det första varvet i Q3, men på det andra fick jag ut allt som fanns i dag. Jag är nöjd med varvet, men det är synd att vi inte är närmare än så. I morgon är det race och vi får se om vi kan utmana dem, säger Leclerc.

Det stora glädjeämnet för Ferrari var 18-årige Oliver Bearman som i morse fick hoppa in i bilen istället för Carlos Sainz. Sainz mådde inte bra i går och i dag kom beskedet att han tvingats operera blindtarmen.

Det gjorde att Oliver Bearman fick ta över bilen och efter ett enda träningspass kvalade han in på plats 11, ett par tusendelar från en plöats i Q3.

– Olli gjorde ett fantastiskt jobb, säger Leclerc.

Tonåringen körde ett träningspass innan han kvalade på Ferrari på en av årets längsta och snabbaste banor.  Han är dessutom den yngsta rookien som någonsin har kört för Ferrari.

Resulat från kvalet till F1 i Jeddah finns här.

•••

I morgon är det premiär för IndyCar och här kan du läsa en blogg om Marcus Ericsson. Där finns också alla tider.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB