Startsida / Inlägg

Arvid Lindblad – talangen från Red Bull är på väg mot F1

av Anna Andersson

Han upptäcktes av talangjägaren Dr Helmut Marko och har under fyra år skolats hos Red Bull.

Möt den okände svensken som kan ta över efter Max Verstappen.

– Jag har alltid velat nå Formel 1, säger Arvid Lindblad.

Arvid Lindblad
Är Arvid Lindblad nästa svensk i Formel 1? (Red Bull Content Pool)

Han är 16 år gammal och gör sin andra säsong i formelbil, sin första i Formel 3. Säsongen har inletts med deltävlingar i Bahrain och i Melbourne och han har tagit två pallplatser i sprintracen. Det gör att han ligger femma i sammandraget, en placering bakom teamkollegan Dino Beganovic, som stöttas av Ferrari.

– Säsongsinledningen har varit bra, men mina framgångar har kommit i sprintracen. Nu måste jag kvala bättre och leverera även i featureracen. Det ger fler poäng, säger Arvid Lindblad till Sportbladet.

Pappa Stefan kommer från Nässjö medan mamma Anita har brittisk/indiskt påbrå och familjen bor numera med i Portugal, men på racelicensen står det att han tävlar för Storbritannien.

– När jag skulle välja bodde vi i Storbritannien och jag är uppvuxen där, utan att prata någon svenska egentligen. Nu pluggar jag svenska och pratar svenska med min pappa. Vi är en internationell familj, säger han.

Arvid Lindblad
Arvid Lindblad (Red Bull Content Pool )

Ersätter Arvid Lindblad Max Verstappen hos Red Bull?

Han påtalar att han känner en stark koppling till Sverige, dit familjen reser flera gånger om året.

– Vi är där så ofta vi kan. Jag besöker gärna farmor och farfar i Nässjö, vi åkte skidor i Vemdalen i julas och semestrade i Stockholms skärgård i somras. Det var fantastiskt, otroligt lugnt och avkopplande, säger han.

Motorintresset kommer från farfar och även från pappa som tävlade i motocross, något som Arvid också testade. Men aldrig fastnade för.

– Nej, det höll i sig någon månad, men när pappa köpte en gokart var jag fast. Jag var fyra elller fem år och minns att jag kollade på F1 tillsammans med min pappa . Jag frågade honom hur jag skulle göra för att ta mig dit och F1 har varit en dröm sedan dess.

Vem är nästa svensk i Formel 1?

Sedan fyra år tillbaka är han en del av Red Bulls talangverkstad. Han upptäcktes av Red Bull legendariske talangjägare Helmut Marko som har lotsat förare som Sebastian Vettel, Max Verstappen och Carlos Sainz till Formel 1. När Red Bull tog över hans satsning mot toppen valde de en aggressiv strategi och som 15-åring debuterade Lindblad i formelbil genom att köra en säsong i Formel 4, både i Europa och Asien. Därefter flyttades han upp till FIA Formel 3.

– Helmut Marko är väldigt involverad i Arvids satsning, han följer varje tävling och man får direkt reda på om det har gått dåligt och han hör sig för för att förstå orsakerna. Han har varit väldigt bra, säger pappa Stefan Lindblad.

– Dr Marko är tydlig, gör man bra ifrån sig vet man det och går det dåligt likaså.

Arvid Lindblad
Arvid Lindblad tävlar för prema i Formel 3, han är teamkompis med Dino Beganovic. ( Red Bull Content Pool )

Vid sidan av Helmut Marko är även den franska ingenjören Guillaume ”Rocky” Rocquelin väldigt involverad i satsningen. Han är numera chef för Red Bulls talangutveckling, men har tidigare arbetat David Coulthard och han var tävlingsingenjör åt Sebastian Vettel under dennes fyra VM-titlar mellan 2010 och 2013. Därefter befordrades han till chef för samtliga ingenjörer i teamet, nu är han ansvarig för att ta fram framtidens Max Verstappen.

– Jag ha många samtal med “Rocky”, han har en enorm erfarenhet och han är på alla mina race utom det i Australien. Jag har även en mycket bra kontakt med Dr Marko. Vi pratar när vi syns under tävlingshelgerna och jag reser till Salzburg för att ha personliga möten. Vi har en bra relation och jag njuter verkligen av att jobba med Red Bull.

Helmut Marko är en ikon som tagit ungefär en tredjedel av dagens förare till F1. Hur är det att jobba med honom?

– Det jobb han har gjort är mycket imponerande och alla vet att han är otroligt duktig på att hitta talanger och utveckla dem. Han är enkel och tydlig, samarbetet ger mig väldigt mycket.

För Arvid Lindblad är målsättningen att göra en säsong i Formel 3 för att sedan avancera till Formel 2, vilket är steget under Formel 1.

– Det viktigaste för mig nu är att förbättra kvalen så att jag kan prestera i racen under söndagarna. Jag tror att jag har en fördel av att mästerskapet framöver avgörs i Europa, på banor jag har kört tidigare. Det handlar om att bygga upp framgången och om jag lyckas prestera tror jag att det är möjligt för mig att köra Formel 2 nästa år. Målsättningen är att köra en säsong per mästerskap, utvecklas och gå vidare, säger Arvid Lindblad.

– Därefter är målsättningen att så småningom nå Formel 1.

Max Verstappen har kontrakt med Red Bull fram till och med 2028. Däremot finns det uppgifter som säger att Adrian Newey har sagt upp sitt avtal med Red Bull.

Sedan är det bekräftat att Nico Hülkenberg lämnar Haas för Sauber, som blir Audi, redan till 2025. Här kan du läsa om Silly Season till F1 2025 – vem kör var och alla rykten.

•••

F1 tävlar inte i helgen. Däremot nästa helg, i Miami och Ferrari presenterar en spännande färgsättning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB