Startsida / Inlägg

Sista chansen för Daniel Ricciardo i F1?

av Anna Andersson

Racing Bulls ger Daniel Ricciardo ett nytt chassi till F1 i Kina 2024.

Är det hans sista chans?

Om han inte kör in poäng är risken stor att han snart måste lämna Formel 1.

Daniel Ricciardo F1 i Kina 2024
Daniel Ricciardo ler, men när kör han in poäng? Det är frågan inför F1 i Kina 2024. (Getty Images)

34-årige Riccardo fick chansen när Red Bull petade Nyck de Vries från AlphaTauri sommaren 2023, men han skadade sig i Nederländerna och ersattes av Liam Lawson under sin frånvaro. Inför 2024 ökade förväntningarna på den tidigare Red Bull-föraren.

Men årets säsong av Formel 1 har startat urusel och vid deltävlingen i Japan för snart två veckor sedan bröt han efter en krasch med Alexander Albon. Daniel Ricciardo har inte trivts med sin bil och förlorat kampen mot sin teamkollega Yuki Tsunoda vid varje deltävling. Yuki Tsunoda är elva i mästerskapet med sina sju poäng, Ricciardo 17:e och utan poäng.

Nytt chassi för Ricciardo till F1 i Kina 2024

Nu riktas blickarna mot honom igen.

Han får ett nytt chassi – för att utesluta att det är orsaken till kräftgången.

–  Vi har ett  nytt chassi och då är det rätt att ge det till Daniel, Yuki är väldigt nöjd med den bil han har och är väldigt bekväm med den, säger stallets tävlingsingenjör Alan Permane under en pressträff i samband med tävlingen i Japan.

Permane kallar det för en lycklig omständighet.

– Kanske är det bra för Daniel att helt enkelt kunna utesluta att det handlar om något problem med bilen.

34-årige Daniel Ricciardo har själv efterfrågat ett nytt chassi.

– Det har funnits en viss skillnad. Jag har kört F1 under en lång tid och ser att det finns skillnad, säger Ricciardo till The Race.

– Givetvis tog jag upp diskussionen med stallet, att om jag har fortsatta problem och innan jag säger att jag är helt värdelös så låt oss i alla fall se om vi kan lösa det och lägga det bakom oss.

Vem ersätter Daniel Ricciardo?

Daniel Ricciardo lämnade Red Bull för Renault (2019), därefter McLaren innan han återvände som reservförare med PR-uppdrag till Red Bull inför säsongen 2023. Men även om han har fått en förarplats har comebacken inte varit den succé som han hade hoppats och han har fått utstå mycket kritik, både under avslutningen av 2023 och inledningen av 2024. Historiskt sett har hans team bytt förare när prestationen inte har stämt och det pratas om att Liam Lawson står redo att ta över efter Ricciardo.

Så snart han får möjligheten

– Daniel är en stor kille, han har varit med länge och han vet hur saker fungerar, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till motorsporttotal.com

– Han behöver bara ett bra resultat och sedan kommer hans leende tillbaka.

Frågan är bara hur långt tålamodet hos Horner och hans kollegor är.

Kort om F1

Det finns en stor oro bland stallen inför F1 i Kina 2024, mer om det kan du läsa här.

Banan som byggdes 2004 har inte använts sedan 2019, men i helgen komemr både F1 och supportklasser köra där. En av förarna vi får se i kinesiska Formel 4 är Oscar Pedersen från Uppsala. 18-åringen har skrivit på för Venom Motorsport  och ska tävla i årets mästerskap.

Enligt väderprognosen inför helgen kommer temperaturerna att variera mellan 19 och 23 grader, under fredagen väntas sol, men under lördag och söndag mest mulet. Däremot är det ingen risk för regn.

Tiderna för helgen? Du hittar dem här. Brukar du följa vår F1-live? Passa på och gå in under sprintkvalet på fredag klockan 09.30 och delta i vår undersökning. Vi har gjort vissa förändringar och utvecklarna vill ha er feedback, framförallt när det gäller att kommentarer och varvtider inte längre ligger på samma ställe. Så gillar ni det inte, ta er tiden och påpeka det. Det tar inte mer än en halv minut att delta.  Gå in på F1-live här.

Tack för alla era kommentarer om vad som är viktigt för er på F1-bloggen. Det är lämnat till utvecklarna!

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB