Startsida / Inlägg

F1 i Kina: Lando Norris vinner kaoskvalet

av Anna Andersson

Regnkaos under F1 i Kina – och Lando Norris slår tillbaka.

Med första startposition. Strax före Lewis Hamilton.

Trots ytterligare en gräsbrand under sprintkvalet var det regnet som bestämde förutsättningarna till sprinten inför F1 i Kina. Under den andra kvalomgången kom regnet in över banan i Shanghai vilket gjorde att bland annat Mercedes George Russell missade SQ3. I den sista kvalomgången tilltog regnet och flera förare hade stora problem.

McLarens Lando Norris inledde med att avbryta sina två första varv i SQ3, Charles Leclerc, Ferrari körde av och Max Verstappen, Red Bull fick tider strukna för att han var utanför banan.

– I den här typen av förhållanden måste man ta stora risker och det lyckades. Det var inte en perfekt kval, men jag är nöjd och lite överraskad, säger Lando Norris när han intervjuvas av F1 efteråt.

– Regnet bara ökade, jag brände de två första varven och insåg att jag behövde sätta allt i sista. Jag var lite nervös, men det är också roligt när man måste ge allt.

Lando Norris, McLaren inför F1 i Kina
Lando Norris, McLaren, kämpade mot regnet inför F1 i Kina (AP Photo/Andy Wong) XMB156

Kaos under sprintkvalet till F1 i Kina

Norris var 1,2 sekunder före Mercedes Lewis Hamilton i den sista kvalomgången, SQ3 inför F1 i Kina, sedan han fått tillbaka en varvtid som först strukits för att han var utanför banan. Bakom honom överraskade Hamilton med sin bästa kvalplacerig i år. Fernando Alonso, Aston Martin slutade trea före Max Verstappen, Red Bull som fick två tider strukna. Jag är lite spänd på om Alonso kan plocka den där segern han längtar efter….  Resultat sprintkval.

Nu väntar en sprint natten till lördag, 100 km där det mycket väl kan regna.

– Det finns en regnrisk i morgon, men jag tycker att vi är i en bra positon. Bilen funderar bra i både torrt och blött underlag. Den känns bra och jag känmer mig också i bra form, säegr Lando Norris.

Han har fortfarande inte vunnit något race och tar han seger i morgondagens sprint blir det en seger – men inte någon GP-seger. En sådan delas först ut på söndag och i morgon lördag genomförs också ett kval till söndagens GP. Notera att varken Norris, Hamilton eller Alonso har vunnit någon F1-sprint, Max Verstappen har däremot sju sprintsegrar.

I morgon lördag är det alltså sprint klockan 05.00 och kval klockan 09.00. Det är alltså en förändring av formatet, sprint först för att sedan GP-kvalet ska ligga på samma tid som vanligt.

Jag finns med er i F1-live. Vårt virtuella F1-vardagsrum.

Kort inför F1 i Kina

Vi snackade lite om Williams i veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan och jag funderade över lite hur lång tid som Williams ägare har tålamod med teamchef James Vowles och föraren Logan Sargeant.  I dag försvann båda Williams bilar  SQ1 inför F1 i Kina. De klarade sig inte över den första kvalomgången, men de klarade sig utan krascher och det är väl positivt för stallet som inte har något extra  chassi.

Inte heller Yuki Tsunoda tog sig vidare, han fick se sig slagen av Daniel Ricciardo. Det hör inte till vanligheten.

Notera att det är en ändring i Formel 1. Stallen får ta bilarna UR Parc Ferme efter sprinten och göra förändrignar INFÖR GP-kval och GP som körs på söndag.

Det har varit mycket snack om asfalten och däcken, asfalten har målats med en beläggning för att den ska hålla längre, detta visste inte Pirelli om. Vilket kan tyckas lite märkligt.

Men lite mer om förarnas oro inför helgen och däcken läser du här.

Senast F1 körde i Kina var 2019, innan pandemin, innan det senaste regelverket antogs och med mindre hjul.

Missa nu inte att det är IndyCar i helgen också och Felix Rosenqvist är het. Här läser du mitt senaste snack med honom.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB