Startsida / Inlägg

F1 i Kina: Red Bull med sin 100:e pole position

av Anna Andersson

Grym i kvalet förra säsongen – helt borta i år. Charles Leclerc har tappat sitt övertag samtidigt som Red Bull säkrar första startled under F1 i Kina.

Under 2023 var Charles Leclerc, Ferrari, den förare som kunde utmana Max Verstappen och Red Bull i Formel 1. Han tog fem pole positions under 2023, men i år är han inte i närheten av det.

Istället var det Verstappen och hans kollega Sergio Perez som säkrade första led under F1 i Kina.

– Efter sprinten så fick vi fler idéer och bilen fungerade bättre i kvalet än tidigare under helgen. Jag är väldigt nöjd med kvalet och bilen var väldigt skön att köra, säger Max Verstappen efter kvalet.

Han vann även sprinten tidigare i morse.

– Nu låg GP-kvalet efter sprinten och vi fick gå tillbaka till att ha mindre bränsle i bilen påverkade naturligtvis bilen och sedan fick vi hela tiden fick nya däck. Det gjorde att vi kunde utvecklas under kvalet. Det gick att köra snabbare varje försök och man kunde hitta mer tid varje varv och i varje kurva. I och med att vi hade regn i går och torrt i dag hade vi fler däck och vi kunde testa lite mer.

F1 i Kina
Dubbelt Red Bull  i Kina (AP Photo)

Fernando Alonso med årets bästa F1-kval

Max Verstappen såg oerhört stark ut när han tog Red Bulls 100:e pole position, på samma bana som stallet tog sin första. Det var år 2009.

Det var också två Red Bull i topp tre, då Vettel och Webber, nu Verstappen och Sergio Perez.

Det har hänt endel sedan dess, men en förare finns kvar….

Fernando Alonso.

Denna gång tog veteranen Fernando Alonso  (Aston Martin) tredje ruta. Det är hans bästa startposition i år.

– Vi gjorde ett par förändringar efter sprinten och bilen blev bättre. I morgon får vi se om vi kan ta ett par poäng med den, säger Fernando Alonso.

– Samtidigt vet vi inte hur förändrignarna utvecklas. Vissa ändringar som vi har gjort är bara gissningar, vi får helt enkelt se efter racet i morgon.

McLarens förare kvalade in som fyra och femma,  först därefter återfinns Ferraris förare med Charles Leclerc och Carlos Sainz.

Carlos Sainz orsakade en röd flagga när han kraschade i Q2, men kom tillbaka och satte ett snabbt varv som räckte till Q3 där han var sjua en placering efter Leclerc.

Resultat kvalet till F1 i Kina

Kort om F1 i Kina 2024

Lewis Hamilton tog en överraskande pallplats i sprinten, men i kvalet till söndagens GP så misslyckades han totalt. En miss och han åkte ut i det första kvalsegmentet.

– Vi gjorde stora förändringar på bilen efter sprinten och för att se om det fungerar, jag gick åt ett håll och George åt ett annat för att samla data och jag hade stora problem, säger Lewis Hamilton till Viaplay.

– Det är racing, men det är som det är. Den här bilen är väldigt känslig och ibland blir det rätt, ibland blir det fel.

Mer om F1-sprinten  i Kina läser du här.

Du kan följa F1 i Kina från och med klockan 08.45 i morgon,  i F1-live.

Missa inte heller att det är IndyCar i helgen, klassikern Long Beach, här läser du mer om Felix Rosenqvists fina inlending av säsongen – i ett litet, litet team. Och där finns också alla tider till IndyCar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB