Startsida / Inlägg

F1-konkurrent ger miljardbud till Max Verstappen

av Anna Andersson

Mercedes vill ha Max Verstappen som förare. Inför F1 i Miami sägs stallet erbjuda honom miljarder för ett framtida avtal.

det pratas om Helmut Marko och Max Verstappen inför F1 i Miami
Dr Helmut Marko och Max Verstappen är ett framgångsrikt par. Får vi se dem i Mercedes F1 framöver? (Getty Images / Red Bull Content Pool )

När Lewis Hamilton lämnar Mercedes för Ferrari finns en plats ledig och det tidigare mästarstallet vet vilken förare de vill ha.
Max Verstappen från Red Bull.

Han har  vunnit samtliga VM-titlar i Formel 1  sedan 2021 och Mercedes Toto Wolff har vid flera tillfällen varit tydlig med att det är Max Verstappen han vill ha intill George Russell från och med 2025.

Nu verkar parterna ha kommit längre än så. Enligt österrikiska Oe24 har Mercedes gett honom ett miljardbud. 150 miljoner euro, vilket motsvarar mer än 1,7 miljarder svenska kronor. Han sägs också få möjligheten att fortsätta som ambassadör för Mercedes när han avslutar sin karriär.

Men som om det inte skulle vara nog. Enligt flera internationella medier har Mercedes också gett Dr Helmut Marko, som är chef för talangutvecklingen hos Red Bull, ett erbjudande.

Faller Red Bull Racing samman?

Sedan flera månader tillbaka är det oroligt hos Red Bull, stallchef Christian Horner och Dr Helmut Marko (81) sägs vara inblandade i en infekterad maktkamp och Max Verstappen har varit tydlig med att han kan lämna stallet – om Helmut Marko lämnar teamet. Enligt Oe24 har Mercedes och Verstappen ett möte planerat när F1 tävlar i Miami kommande helg.

– Alla vill ha Max. Han  har en bra position just nu, citeras pappa Jos Verstappen av  Race Express.

Förra veckan rapporterade flera medier att Red Bulls superdesigner, Adrian Newey, har sagt upp sitt kontrakt med stallet och det spekuleras i vilket team han kan tänkas välja för sin framtida karriär. 65-årige Newey har vunnit VM med stall som Williams och McLaren tidigare i sin karriär och han har konstruerat samtliga bilar som kört hem VM-titlar med Red Bull.

Vad vill han göta framöver? Han sägs ha erbjudanden från stall som McLaren, Ferrari och Aston Martin. Även Mercedes är intresserade, om de kan betala Neweys lön. Budgettaket skapar utmaningar för de team som vill satsa, men det är inte den enda utmaningen som väntar framöver.

Till 2026 kommer en ny stor regeländring, den berör framförallt motorerna. Framöver ska hälften av kraften komma från en elmotor och hälften av kraften från fossilfritt bränsle. Red Bulls mångåriga partner Honda lämnar samarbetet för att jobba vidare med Aston Martin efter 2026, medan Red Bull har ett avtal med Ford. Den amerikanska tillverkaren har onte har varit en del av F1 sedan 2004 då man sålde sitt team till just Red Bull.

Just Ford känns som en något osäker faktor inför ett nytt regelverk.

– Max har en snabb bil, men vi måste se framåt. Vi ser mot 2026 och låter saker och ting ta sin tid. Vi behåller lugnet och ser vad som händer, säger Verstappen.

Vilken kanal sänder F1 i Sverige?

F1 stannar hos Viaplay. Bolaget kommer att sända Formel 1 i Sverige och övriga nordiska länder, samt Nederländerna från och med 2025 till och med 2029.

– Viaplay strävar alltid efter att ge sportentusiaster det mest eftertraktade innehållet. Det har aldrig varit ett större intresse för Formel 1 än nu, säger Christian Albeck, tillförordnad vd för Viaplay Group i Sverige.

– Viaplay har under lång tid varit den naturliga samarbetspartnern för motorvärldens största sport. Vi ser fram emot att addera ytterligare fem år.

Det betyder att du kan fortsätta streama F1 på samma sätt som i dag, övriga alternativ är F1tv, eller att  följa F1-live här på Sportbladet i vår målservice. Där finns jag under F1 i Miami. Under samtliga kval, sprint och GP. Alla tider för F1 i Miami finns här.

Du hänger väl med?

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB