Startsida / Inlägg

F1-stjärna riskerar sparken efter kraschen i Monaco

av Anna Andersson

Esteban Ocon körde på Pierre Gasly under F1 i Monaco. Det får Alpines teamchef att rasa.

Riskerar Ocon sparken?

– Vi måste vidta drastiska åtgärder, hävdar Bruno Famin.

Esteban Ocon F1 i Monaco
Esteban Ocon bestraffades efter incidenten under F1 i Monaco, men Alpines stallchef påtalar att det kan bli ytterligare konsekvenser (AP)

F1-loppet i Monaco startade med en rejäl kollision, mellan Kevin Magnussen, Haas, Sergio Perez, Red Bull och även Nico Hülkenberg Haas.  Det tvingade fram en rödflagg av Monaco GP som sedan vanns av Charles Lelcerc.

Men det var inte den enda incidenten under inledningen av loppet. Även en teamintern krasch hos Alpine fick stora konsekvenser. Esteban Ocon såg en lucka, chansade och körde på sin kollega Pierre Gasly.

– Vad gör han? Vad gör han? Försöker han att attackera mig? Herregud!, ropade Gasly över radion.

Ocons bil skadades och han tvingades bryta loppet, men det är inte det värsta. Tilltaget var så pass allvarligt att stallchef Bruno Famin blev vansinnig.

Riskerar Esteban Ocon sparken?

Han hotar med att vidta drastiska åtgärder och det spekulera nu i om Ocon riskerar att få sparken.

– Estebans attack var helt åt fanders. Det är inte det vi vill se, ryter Bruno Famin när han intervjuas av Canal+.

– Det måste vi ta lärdom av.

Ocon fick först en bestraffning på tio sekunders tidstillägg av domarna, men eftersom han bröt omvandlades bestraffningen till en nedflyttning på fem platser i starten av Kanada GP i Montreal om två veckor.

Men det får inte stallchefen att lugna ner sig:

– Vi fick stora skador på bilen, vänster bakhjulsupphängning fick en smäll, växellådan skadades. Vi måste byta växellåda, det är mycket arbete”, citeras Famin av motorsporttotal.com.

–  Den här typen av incident är sorglig. Precis det vi inte ville ha.

Irritation hos Alpine efter F1 i Monaco

Esteban Ocon tog på sig ansvaret för olyckan

– Incidenten var mitt fel, luckan var för liten och därför ber jag stallet om ursäkt. Jag hoppas att vi tar nya poäng för teamet i dag, skrev Ocon på X när loppet fortfarande pågick.

Gasly tog till slut en tiondeplats, vilket gav stallet ytterligare en poäng. Alpine har nu två poäng, lika många som Williams Alexander Albon körde in under  tävlingen i Monaco.

Men det hade mycket väl kunnat sluta ännu värre – med två Alpinebilarna i muren.

– Vi har redan kommit för nära varandra ett par gånger, för många gånger. Det måste vi lösa, för vi var bara några centimeter ifrån att båda bilarna skulle krascha in i muren och jag är faktiskt bara glad att jag tog mig i mål, säger Gasly.

– Vi låg på nionde och tionde plats när vi krockade. Det fanns absolut ingen anledning att riskera att båda bilarna skulle bryta loppet, men nu kan man inte ändra historien.

Alpines F1-stjärnor bråkar

Esteban Ocon och Pierre Gasly har nu varit kollegor i lite mer än en säsong, men de två fransmännen har svårt att komma överens. Det har funnits osämja mellan dem sedan de var barn och slogs mot varandra i gokart. De har kört in i varandra vid flera tillfällen under sina karriärer, flera av dem under deras tid hos Alpine.

Stallchef Bruno Famin var visat sitt missnöje flera gånger, men aldrig så tydligt som efter den teaminterna kollisionen under F1 i Monaco . Efter hans uttalande om ”drastiska åtgärder” spekuleras det i om Esteban Ocon har gjort sitt i teamet.

Det pratas om att han riskerar att ersättas av Mick Schumacher som tävlar för stallet i WEC och tidigare har kört F1 för Haas.

Resultat Monaco GP i F1 2024.

Nu är det bara Sauber som står utan poäng och i toppen av förar-VM knappade Ferraris Charles Lelcerc in på Red Bulls Max Verstappen som nu har fått se sig besegrad två helger i rad.

•••

Mer intresserad av Indy 500? Samtliga svenska förare bröt innan 56 varv var avklarade. Vad som hände läser du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB