Startsida / Inlägg

F1 på Imola: Då blir nya reglerna för Formel 1 klara

av Anna Andersson

Lewis Hamilton och Brad Pitt i samma film? Ja – och inför F1 på Imola står det klart att budgeten överskrider 300 miljoner dollar.

Hamilton gör sin skådespelardebut i en av tidernas allra dyraste filmer. 

F1 Brad Pitt
Brad Pitt, left och Damson Idris under inspelningen på Silverstone 2023 (AP-TT)

F1-föraren, som har vunnit sju VM-titlar är assisterande producent till den film om Formel 1 som går under namnet “Apex” där den äldre racerföraren som spelas av Brad Pitt gör comeback för stötta Damson Idris.

Även Hamilton väntas ha en liten roll i filmen som kommer att kosta Apple Studios mer än 300 miljoner dollar.

Det skriver bland annat The Mirror. 

Hamilton i en av tidernas dyraste filmer

Filmen, som bland annat spelas in i F1-depån, har försenats. Detta beror bland annat på fjolårets skådespelarstrejk och enligt Puck News är filmen en av de 12 dyraste filmerna som någonsin har gjorts. Den ligger på samma nivå som Star Wars: The Last Jedi, DC’s Justice League och Pirates of the Caribbean: At World’s End.

Dyrast är hittills Star Wars: The Force Awakens som kom 2015 och kostade 447 miljoner dollar.

Filmen regisseras av Joseph Kosinski som bland annat gjort Top Gun,​​ Maverick, men det är ännu inte klart när den släpps.

–Filmen måste vara autentisk, säger Hamilton till GQ Magazine.

– Vi har två olika målgrupper, de som har tittat på F1 på BBC varje helg sedan de föddes och tittar tillsammans med sina familjer och de som har kommit till via Netflix.

Han berättar att hans uppdrag har varit att se över vad som skulle kunna hända.

– Jag har fått syna den, säga detta skulle aldrig hända , så här skulle det vara eller detta kan hända. Jag har fått ge råd kring vad racingen verkligen är och om racingfans skulle köpa det eller inte.

F1 på Imola 2024
McLarens Lando Norris vann senast i Miami, han har också tagit pallplatser under F1 på Imola där Formel 1 kör i helgen. (AP-TT)

Korta nyheter inför F1 på Imola

Är du redo för den 1 juni 2024? Då ska reglerna för det kommande regelverket 2026 offentliggöras. Det bekräftas F1:s VD Stefano Domenicali under ett pressmöte.

– Så klart reglerna för 2026 är formulerade behöver vi tänka på nästa steg, det gäller motorerna för 2030, säger han.

– Då måste vi verkligen undersöka om vi ska jobba vidare med hybridmotorn eller hitta en bättre lösning.

 

Han påpekar dock att det är hans personliga funderingar, något som han ännu inte har diskuterat med de tio F1-stallen, men luftat sina tankar med FIA (internationella bilsportförbundet).

I veckan auktionerades Michael Schumachers privata klockor ut, vilket gav runt 52  miljoner kronor. Nu har även den Ferrari 312 T4 som Jody Scheckter körde när han vann VM 1979 sålts. Den såldes för ungefär 89 miljoner svenska kronor. Bilen är original, med säkerhetsbälten i original och det är föraren själv som tidigare ägt den. Han köpte den från Ferrari år 1982. Bilen är den sista Ferrari som vann ett förar-VM under Enzo Ferraris livstid. Det var auktionsfirman RM Sotheby´s som sålde flera bilar ur Scheckters privata samling, som den legendariska Tyrrell P34 med sex hjul ( 11 miljoner kronor) och den McLaren M23 som Scheckter körde 1973 gick för samma summa. Däremot blev Scheckters Wolf WR1 som vann stallets första race ingen succé på auktionen som genomfördes i Monaco. Det skriver Iltalehti.

Nedan ser du en gammal tweet från 2019 där Scheckter kör bilen.

Oliver Bearman gör F1-comeback

Oliver Bearman kör den första träningen för Haas under F1 på Imola. Han tar Kevin Magnussens plats.  Bearman ersatte Carlos Sainz i Jeddah tidigare i år.

Alla tider inför F1 på Imola finns här och här hittar du också en guide inför F1 på Imola.

För övrigt har det regnat rät tmycket under förberedelserna till Indy 500, kvalet avgörs till helgen och en guide med tider, vilka regler som gäller samt var du kan följa eventet hittar du här.

Jag kan också rekommendera vår F1-podd Plattan i Mattan där vi hade finbesök av Felix Rosenqvist som berättade om sina tankar infölr Indy 500 och vad som krävs av honom som förare.  Tidigare i år hade vi besök av Mathias Jönsson som vunnit allt, han är fortfarande chefsmekaniker hos Team Penske. Det är också ett avsnitt värt att lyssna på.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB