Startsida / Inlägg

Indy 500: Våldsam krasch av Linus Lundqvist

av Anna Andersson

Linus Lundqvist tappade kontrollen över sin bil i kurva 2. Han var förste förare att krascha i Indy 500 2024.

– Det är ett litet misstag som får stora konsekvenser, säger han.

Även Marcus Ericsson kraschade senare under passet.

IndyCar förbereder sig nu för det klassiska ovalloppet Indy 500 som avgörs nästa helg, men kvalet avgörs redan under lördag och söndag. Sju rookies finns med i årets Indianapolis 500, en av dem är Linus Lundqvist. Svensken, som tävlar  för Chip Ganassi Racing, satte bilen i muren efter ungefär två timmar av torsdagens träning.

25-åringen tappade kontrollen i den andra kurvan, kraschade bilen och fick bryta passet. Han undersöktes av läkare som kunde konstatera att han klarade sig utan skador.

– Jag är okej, jag tycker bara synd om teamet och allt arbete de har lagt ner. Jag vet precis vad jag gjorde fel, säger han till AP.

Linus Lundqvist kraschade inför Indy 500 2024

Indy 500 2024
Linus Lundqvist tävlar i Indy 500 2024, det är hans debut i det klassiska ovalloppet på Indianapolis Motor Speedway (AP-TT)

Lunqvist, 25, ställde upp för intervjuver efteråt och var tydlig med att misstaget var hans eget.

– Jag körde på kantstenen i  insidan av kurva 2 och kunde inte hålla kvar bilen. Det är något de pratar mycket om här. Det var ett misstag från min sida och teamet får betala priset för det. Det är skit.

Trots misstaget ser han fram emot morgondagens träning och lördagens inledande kval där 33 av de 34 anmälda bilarna kvala in. Även nästa vecka återstår fräningspass återstår inför racet.

– Jag vet att vi kommer att slå tillbaka efter en miss som detta. Det betyder dock inte att det inte gör ont i dag, framförallt när det är mitt misstag. Men vi återhämtar oss, lär oss av misstaget och det är lite mer än en vecka till racet, säger Linus Lundqvist.

Indy 500 anses vara ett av racingvärldens mest presigefyllda lopp och de 200 varven runt ovalen sägs välja sin vinnare. Hittills har två svenska förare vunnit, Kenny Bräck 1999 och Marcus Ericsson 2022.

Under torsdagens pass kraschade även Marcus Ericsson, Andretti Global, våldsamt. Han tappade kontrollen över bilen i kurva 4, men mår bra efter smällen. Det gär däremot inte hans bil. Därför kommer han att köra en reservbil framöver.

– Vi kommer tillbaka, hälsar han.

I årets mästerskap återfinns tre svenska förare, Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist och Linus Lundqvist. Även Tom Blomqvist, son till rallylegendaren Stig tävlar, men han kör med en licens från Storbritanien.

Allt inför kvalet, med reglerl, förutsättningar, datum och tider hittar du i vår guide till Indy 500.

I veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan pratar vi med Felix Rosenqvist. Han startade i första led  i Indy 500 för ett år sedan och nu berättar han om kraschen på Indianapolis Motor Speedway 2023 och om framgångarna under årets säsong, samt sina tankar inför Indy 500 2024.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB