Startsida / Inlägg

F1 på Imola: Ferraris kupp – värvar nyckelpersoner från Mercedes

av Anna Andersson

Ferrari lockade Lewis Hamilton från Mercedes. Inför F1 på Imola tar stallet nästa kliv.

Och hämtar ytterligare två medarbetare från Mercedes.

F1 på Imola
Lewis Hamilton,får sällskap till Ferrari (AP-TT)

Ferrari presenterar en ny kupp i Formel 1. Efter Lewis Hamilton plockar stallet ytterligare två toppnamn från Mercedes. Loic Serra och Jerome d’Ambrosio.

Det  mest intressanta är den tidigare F1-föraren  som har synts i Mercedes depå, intill stallchef Toto Wolff vid flera tillfällen och även varit hans ersättare när Wolff av olika orsaker inte har kunnat vara på plats.

Belgaren ansågs vara Wolffs kronprins hos Mercedes , men får nu en nyckelroll hos Ferrari där han blir biträdande chef för teamet  som assistent till  teamchefen Fred Vasseur. D’Ambrosio kommer också att vara ansvarig för Ferraris förarakademi och därmed ha inflytande över svenske Dino Beganovics karriär.

Den positionen har varit ledig sedan Lauren Mekies lämnade Ferrari för att bli stallchef hos Racing Bulls inför årets säsong.

Serra lämnade Mercedes tidigare i år och  tar över som huvudansvarig för chassit från och med den 1 oktober. Även D’Ambrosio börjar sitt nya uppdrag den 1 oktober.

Ny kupp av Ferrari inför F1 på Imola

Ferrari gör en storsatsning under teamchef Fred Vasseur. Inför den kommande helgen, när det är dags för F1 på Imola, presenterar Ferrari en stor uppdatering av bilen. Enligt uppgifter från Italien handlar det om flera aerodynamiska förändringar på flera ställen av bilen, från framvingen till bakvingen, om strukturella förändringar, men också ett nytt golv för att förbättra downforce samt en ny diffusor. Det är en omfattande förändring och det är inte så konstigt att den kommer till F1 på Imola.

Stallet har redan värvat Lewis Hamilton som teamkollega till Charles Leclerc kommande säsong och det snackas om att Red Bulls Adrian Newey har varit på besök vid Ferraris fabrik i Maranello tidigare i år, möjligen för att ta över rollen som konstruktör i teamet om ungefär ett år.

För Mercedes är framförallt förlusten av Jerome d’Ambrosio tung han har tidigare tävlat i Formel 1 och Formel E, inom Formel E har han också varit teamchef för ROKiT Venturi Racing  där han efterträdde Susie Wolff, fru till Toto Wolff. Därefter avancerade han till Formel 1 och Mercedes där han under 2023 arbetade väldigt nära Toto Wolff.

Det händer mycket inom Formel 1 just nu, både på och utanför banan. Alla tider inför F1 på Imola hittar du här.

•••

Dino Beganovic ja. Här kan du läsa om framtidens svenska motorsportstjärnor. Jag har gjort en ranking av förare mellan 15 och 20 år, genom att att väga samman prestationer, potential, ekonomisk stöttning, discipliner och annat som krävs för att slå sig fram inom motorsporten. Oavsett om det gäller två eller fyra hjul.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB