Startsida / Inlägg

Formel 1 på Imola: Nytt storbråk mellan Haas F1 och Günther Steiner

av Anna Andersson

Günther Steiner stämmer Haas F1 – och Haas F1 drar Günther Steiner inför domstol. Inför Formel 1 på Imola är kriget mellan dem ett faktum.

Inför F1 på Imola
Günther Steiner var tidigare stallchef hos Haas. Bilden är från 2022. (AP-TT)

Günther Steiner fick lämna jobbet som teamchef för Haas inför årets säsong. Ägaren Gene Haas var inte nöjd med resultatet. För en tid sedan svarade Günther Steiner med att stämma stallet. Han anser att han inte fått den ekonomiska bonus som han anser att teamet är skyldig honom.

Inför Formel 1 på Imola svarar stallet.

Med att stämma Günther Steiner.

Det handlar om att Steiner har använt foton som Haas anser vara deras i sin bok “Surviving to Drive” som släpptes 2023. Det handlar om bland annat omslagsbilden, men även andra fotografier som Haas anser  sig ha rättigheterna till.

Haas stämmer Steiner

Haas har lämnat in sin stämningsansökan i Kalifornien, USA och skriver följande:

”Utan tillstånd eller godkännande från Haas Automation har Steiner skrivit, marknadsfört, sålt, distribuerat och tjänat pengar på [en bok].”

”I boken används varumärket för Haas Automation olagligt. Steiner får personlig ekonomisk och olaglig vinning från detta. Haas Automation har aldrig godkänt att Steiner får använda varumärket.”

Innan stämningen lämnades in informerades Steiner om att hans tidigare arbetsgivare anser att han begått ett varumärkesbrott, men har ännu inte gett något tillfredsställande svar. Därför kommer en stämning mot Steiner nu ”nödvändigtvis” lämnas in.

Haas kräver ett skadestånd av Steiner, hur mycket är inte känt. Men Haas skriver att  ”Enligt onlineinformation från januari 2024 har [Steiners bok] hittills sålts minst 150 000 gånger och har därmed genererat minst 4,2 miljoner Euro.”

Samtidigt pågår alltså ytterligare ett mål, där Steiner stämmer Haas och han kräver ekonomisk ersättning för bonusar från de tidigare åren, som inte betalades ut efter att hans kontrakt upphörde i slutet av 2023.

Inför F1 på Imola – storbråk kring Haas

Dessutom begär Steiner kompensation för att  han anser att Haas F1 fortsätter att marknadsföra honom personligen, trots att samarbetet redan har avslutats. Haas har ”ingen rätt längre att använda Steiners namn, bild och avbildning” eller ”utnyttja dem på något sätt i media”.

Günther Steiner var stallchef när Haas anslöt till F1 2016. Det amerikanska raceteamet har ett nära tekniskt samarbete med Ferrari, som bland annat tillhandahåller drivlinor. Stallet nådde sitt hittills bästa resultat 2018 när de var femma i VM, men sedan 2019 har resultaten varit skrala. Istället har Steiner och stallet uppmärksammats i Netflix ”Drive to Survive” där han var en av de stora profilerna, men teamet har även fått uppmärksamhet för hans hårda behandling av Mick Schumacher.

Sedan 2024 är den tidigare chefsingenjören Ayao Komatsu teamchef för Haas medan Gene Haas och Günther Steiner håller sin relation frostig – och stämmer varandra i olika domstolar.

Ett tufft krig avslutar alltså det partnerskapet.

I helgen kör F1 på Imola, Haas kommer med en uppdatering, men framförallt håller många ögonen på Ferrari som väntas komma med en stor uppdatering.

Stallet har också värvat ytterligare medarbetare från Mercedes. Läs mer här.

Tiderna inför helgen hittar du här. 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB