Startsida / Inlägg

Miljonskadestånd till familjen Schumacher

av Anna Andersson

Den tyska veckotidningen gav intryck av att de hade gjort en intervju med F1-mästaren Michael Schumacher. Men de hade inte pratat med honom.

Nu tvingas de betala ett miljonskadestånd till familjen.

Michael Schumacher Die Aktuelle
Förstasidan på Die Aktuelle i april 2023

För lite mer än ett år sedan publicerade den tyska veckotidningen “Die Aktuelle” en “intervju” med den tidigare F1-mästaren Michael Schumacher. På förstasidan syntes Schumachers ansikte intill rubriken:

”Världssensation – första intervjun!”.

Men tidningen hade inte pratat med med den tidigare världsmästaren i Formel 1. Michael Schumacher, som inte har synts i offentligheten sedan han råkade ut för en skidolycka 2013, ger inga intervjuver. Hans hälsotillstånd har varit dolt för allmänheteni tio år och familjen släpper ingen information till någon utanför den innersta kretsen.

Tidning tvingas betala miljoner till familjen Schumacher

Tidningen gav intryck av att Schumacher berättade om olyckan, om hur ”livet förändrats” och hur han rehabiliteras. Men det var inte Schumacher som berättade om sin situation utan tidningen hade tagit hjälp av ett AI-verktyg ta fram en intervju åt dem.

Men det framgick ingenstans på förstasidan, det stod enbart i en fotnot inne i tidningen. Den fejkade intervjun fick en enorm uppmärksamhet över hela världen och chefredaktören fick sparken under uppmärksammade former.

Familjen Schumacher reagerade starkt och valde, efter samtal med sina jurister, att stämma tidningen.  Nu, ett år efter den omdiskuterade artikeln, har en domstol München kommit fram till att utgivargruppen Funke ska betala 200 000 euro, motsvarande ungefär 2,3 miljoner kronor, i skadestånd till familjen Schumacher. Det skriver Der Spiegel som hänvisar till Übermedien.

Parallellt med detta målet ska även Arbetsdomstolen ta upp fallet med den sparkade chefredaktören.

Kort om F1 inför Monaco GP

 

Kommer du i håg Pat Symonds?

Ingenjören Symmonds arbetade med Schumacher hos Benetton, sedan hos Renault där han var inblandad i Craschgate ( något du kan läsa mer om i min bok bland annat). Sedan 2017 har han jobbat för Formel 1, men snart 71 år gammal lämnar han nu F1 för att börja arbeta för Andretti Global. Det är Michael Andrettis amerikanska team och kämpar för en plats i Formel 1.

FIA (internationella bilsportförbundet) lät Ferrari testa täckta regndäck inför F1 på Imola, men testet föll inte väl ut, utan idén begravs direkt. Enligt analysen skulle det bara vara ge marginell fördel eftersom en stor mängd vatten fortfarande skulle slungas uppåt av diffusorn. Därför vill FIA istället hitta andra lösningar för att hantera problemet med stora vattenmängder på banan.

– Vi har alltid vetat att det finns två huvudfaktorer som bidrar till stänket, säger FIA:s Formel 1-chef Nikolas Tombazis till Motorsport.com

– Den ena är mängden vatten som diffusorn tar upp från marken, och den andra är hjulen. Vi tänkte att vi skulle försöka täcka hjulen helt, till och med mer än vad som är praktiskt, för att se vad vi maximalt kan uppnå med det – för att se om det är lösningen eller inte.

I dagens första inlägg kan du läsa mer om nycklarna till Monaco GP. Jag har pratat med Johnny Herbert, som var trea 1996, och han tror på Lando Norris. Läs  mer om det här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB