Startsida / Inlägg

F1 säger nej till Andretti – läs den hårda domen

av Anna Andersson

Det blir ingen start för Andretti i F1. Formel 1 säger nej.

Och det med eftertryck.

Andretti får nej av F1
Mario Andretti vill se sonens team i F1 – men stallen säger nej. (AP-TT)

FIA (internationella bilsportförbundet) har redan godkänt Andretti och vill se det amerikanska stallet som ett elfte team i Formel 1. Andretti har rekryterat personal från flera konkurrerande stall och gör en storsatsning för att ta en plats, först vill teamet köpa en motor till 2025 och efter 2028 köra med en motor från Cadillac.

Nu har stallen och F1 tagit ställning.

De vill inte alls ha ett elfte team. I alla fall inte till 2025.

– Vår utredning visar att  ett elfte team inte skulle bidra med något värde för mästerskapet, skriver Formel 1 i sin första punkt.

– Vi tror inte att det stall som ansöker skulle vara tillräckligt konkurrenskraftig.

Vidare skriver F1 att Andretti skulle “skada mästerskapets rykte” om det måste köpa en obligatorisk motor “potentiellt över flera säsonger”.

F1 avvisar Andretti

Det amerikanska teamet har bekräftat att de har ett samarbete med amerikanska General Motors som också vill ta en roll som motorleverantör i Formel 1, men först år 2028. Fram till dess hade stallet behövt köpa motorer från en annan tillverkare.

Formel 1 betonar i sitt uttalande att stallet skulle kunna ha en större chans att lyckas om de ansöker för att delta från och med 2028. F1 lämnar en öppning för om stallet för med sig en ny motortillverkare till mästerskapet.

– Vi skulle bedöma en ansökan med en GM-motor till mästerskapet 2028 på ett annat sätt, om det handlar om ett fabriksteam eller som ett kundteam som själva utvecklar alla tillåtna komponenter.

Kommer ett elfte team till Formel 1?

Mario Andretti, världsmästare i Formel 1 1978, är pappa till Michael om driver satsningen och många har trott att just namnet efternamnet skulle vara viktigt för F1.

Men det tycker inte F1 som levererar ytterligare en örfil till Andretti när de skriver att:

“Även om namnet har ett visst erkännande bland Formel 1-fans, tyder vår utredning på att Formel 1 skulle vara mer sannolikt att förbättra Andrettis varumärke än tvärtom.”

Kort om F1

Haas är först ut med att presentera sin bil. På fredag klockan 15.00 för oss i Europa. Därefter följer Stake F1 och Williams på måndag. Hela listan ser du här. 

Sedan har vi ett nytt avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan, vi snackar om Charles Leclercs nya kontrakt, om hans lillebror som fått köra en Ferrari som testförare, nya banor och mycket mycket mer.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB