Startsida / Inlägg

George Russell tog pole i F1 i Kanada

av Anna Andersson

Mercedes är tillbaka i topp – efter ett historiskt kval. George Russell har pole position under F1 i Kanada. På samma tid som Max Verstappen.

– Jag har saknat den här känslan, jublar Russell.

Mercedes gjorde bra tider på träningarna inför F1 i Kanada, men frågan är om någon hade vågat tro på att stallet skulle ta pole position när Formel 1 tävlar Montreal?

George Russell körde ett varv på exakt samma tid som Max Verstappen – men eftersom han satte tiden först så startar han först. Detta är första gången sedan 1997, då tre förare hade exakt samma tid i kvalet, som flera förare är lika snabba. Då var det Jac Villeneuve, Heinz-Harald Frenzen och Michael Schuamcher.

– Det kändes så bra, det är så mycket bra jobb från teamet som ligger bakom detta. I Monaco sa vi att vi hoppades att det var  starten på något nytt för oss i år och så kom detta, säger han.

Mercedes kom med en ny framvinge till deltävlingen i Monaco, den gick till Russell. I Kanada hade Lewis Hamilton samma paket och de två Mercedesbilarna fanns med i toppen av kvalet. Hamilton gjorde dock en liten miss i sitt sista försök och de 28 hundradelarna som han var efter Russell gav honom plats sju.  Så jämnt är det i Formel 1 2024.

– Jag är väldigt spänd inför morgondagen, säger Russell när han pratar med den tidigare racerföraren Jolyon Palmer efter Mercedes första pole positionsedan tävlingen i Ungern 2023.

– Vi  går för segern i morgon. Bilen har känts fantastiskt sedan vi fick uppdateringar i Monaco och nu är vi med i fajten om segern!

F1 i Kanada 2024
George Russell tog pole position till F1 i Kanada 2024 ( AP-TT)

Galet jämnt kval under F1 i Kandad

Max Verstappen tog andraplatsen i kvalet och är nöjd med sin insats.

– Det har varit lite svår helg för oss vi har haft svårt att arbeta oss in. Hade någon, inför kvalet, sagt att vi skulle ta andraplatsen hade jag tagit det direkt. Detta gör det väldigt spännande inför racet, säger VM-ledaren.

McLarens Lando Norris var trea i kvalet, före Oscar Piastri, även han McLaren och Daniel Ricciardo var femma  för Racing Bulls.

Resultat kvalet till Kanada GP.

•••

Ferraris Charles Leclerc vann i Monaco, men i Kanada tog han sig inte vidare från Q2. Det är en enorm besvikelse för det italienska stallet och för Leclerc. Han som tagit in så mycket på Verstappen startar Kanada GP utanför topp tio vilket gör att söndagen blir en rejäl utmaning för honom.

Detta är även första gången sedan Belgien GP 2021 som Ferrari inte har någon bil i Q3.

•••

Sergio Perez åkte ut i Q1 i Monaco, sedan skrev han ett nytt kontrakt med Red Bull och åkte till Kanada. Där åkte han också ut i Q1. Det lär varken Christian Horner eller Helmut Marko vara nöjda med.

Notera också att Alpines Esteban Ocon åkte ut i Q1 och han flyttas tillbaka fem platser i starten i morgon. Detta efter hans påkörning av kollegan Pierre Gasly  i Monaco.

•••

Enligt väderprognosen är det risk för regn i morgon.

Yuki Tsunoda stannar i F1

Yuki Tsunoda är klar för ytterligare ett år hos Racing Bulls.

– Han har tagit fenomenalt stora steg i år, han överraskar oss alla race efter race, säger Laurent Mekies i en kommentar. Kontraktet är på ett år, kanske för att Tsunoda är sponsrad av Honda som lämnade RB till 2026.

Det innebär att Red Bull nu har säkrat förare för tre av sina fyra platser. Två hos Red Bull och en hos Racing Bulls. Sergio Perez förlängde i veckan sitt kontrakt med Red Bull, han skrev på för ytterligare  två år. Jag skulle tippa på 1 + 1 år, med tydliga prestationskrav.

Men det snackar vi inte om nu, utan nu  snackar vi om den plats som är kvar och just nu tillhör Daniel Ricciardo.

Men han har inte imponerat (bortsett från dagens kval där han var femma).

Jac Villeneuve vill se honom lämna F1 fortare än kvickt och är extremt hård i sin kritik. Även Helmut Marko, Red Bull, är tydlig med att han inte anser att Daniel Ricciardo nått upp i nivå.

– Ricciardo har haft ett riktigt bra lopp, men inte imponerat under resten, säger han till bland annat Autosport.

Det låter inte som en förlängning.

Läget i Silly Season  hittar du här!

Linus Lundqvist med pole position

Rookien från Tyresö har pole position på Road America. Han tog sig till topp tolv för första gången, topp fem första gången och sedan också sin första pole. Intill honom startar Colton Herta. Marcus Ericsson var 15:e man, Felix Rosenqvist 22:a.

I morgon är det racestart kl 21.35. Båda F1 och IndyCar streamas på Viaplay. F1 kan också ses på F1tv och IndyCar på indycarlive.com.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB