Startsida / Inlägg

F1 i Kanda: Varför är Daniel Ricciardo kvar i Formel 1?

av Anna Andersson

Daniel Ricciardo sågas jäms med fotknölarna. Inför F1 i Kanada trycker den tidigare världsmästaren till med allt vad han har.

– Varför är han kvar i F1? frågar Jac Villeneuve.

F1 i Kanada
Har Daniel Ricciardo skrattat klart? (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Daniel Ricciardo är en stor publikfavorit i Formel 1, men sedan han lämnade Red Bull har han tvingats förklara sina misslyckanden fler gånger än han har fått fira sina framgångar och sedan comebacken hos AlphaTauri i fjol (Racing Bulls) har han bara tagit enstaka poäng.

Istället har han fått stryk av kollegan Yuki Tsunoda och när Sergio Perez i veckan förlängde sitt kontrakt med Red Bull blir Daniel Ricciardos väg tillbaka till Red Bull allt snårigare.

Om inte omöjligt.

Tvingas Daniel Ricciardo lämna F1?

Det borde han ha gjort för länge sedan, anser kanadensaren Jac Villeneuve, världsmästare 1997.

– Vi har hört samma sak de senaste fyra fem åren, “vi måste se till att bilen passar honom bättre”. Men ärligt talat, vi har hört det i fem år, så nej, du tävlar i Formel 1. Det kanske är något man gör för en flerfaldig mästare som Lewis Hamilton, du gör det inte för en förare som inte klarar av det, säger Jac VIlleneuve till Sky.

– Om du inte klarar av det åka hem, det är någon annan som tar din plats. Så har det alltid varit inom racingen, detta är kungaklassen och det finns ingen anledning att bara fortsätta och fortsätta leta efter ursäkter.

F1 i Kanada – hård kritik mot Ricciardo

Daniel Ricciardo ligger i år under med 1-7 i kvalduellerna mot Yuki Tsunoda och i racen med 1.6, något som talar för att han kör sin sista säsong och snart blir utbytt mot reservföraren Liam Lawson.

– Alla snackar om hans första sången, eller första två säsonger när han slog en Vettel som var utbränd och försökte upptäcka nya saker med bilen för att vinna, vilket gjorde att han förstörde sin helg. Sedan slog han Verstappen en halv säsong när Verstappen var 18 år och debutant. Men det är allt, han har inte slagit någon efter det.

Men Villeneuve slutar inte där, han får frågan om han anser att Ricciardo är överskattad och fortsätter:

– Jag tror att det är hans image som hållit honom i Formel 1, inte hans resultat.

Liam Lawson istälelt för Daniel Ricciardo?

Jac Villeneuve, son till Ferrari-ikonen Gilles Villeneuve som också gett namn till F1-banan i Montreal, tävlade tio år i Formel 1 och körde 156 lopp. Hans främsta framgångar kom under de två första säsongerna när han var tvåa med Williams 1996 och vann VM efter en intensiv och stundtals smutsig kamp med Michael Schumacher 1997. Han vann också Indy 500 år 1995, samma år vann han också det mästerskapet.

Ricciardo har inte svarat på kritiken, sett till resultaten under hans karriär så går säsongen 2021 som en vattendelare. 2019 besegrade han Nico Hülkenberg hos Renault med 54-37, 2020 slog han Esteban Ocon med 119-62, men efter flytten till McLaren har han bara haft en framgång. Segern på Monza 2021.

Ovan får du lite bättre koll på banan inför F1 i Kanada, även om inlägget har ett par år på nacken. I dag väntas också ostadigt väder och kvalet startar klockan 22.00 svensk tid. Du hittar helgens alla tider här.

Gårdagens träningar inför Kanada GP i Montreal regnade bort och resultaten är knappast intressanta. Du hittar dem här (klicka på träning 1 respektive 2 och tabell). Vi kan notera att Max Verstappen drabbades av en teknisk defekt under det andra passet och tappade mycket körning. Hans helg har börjat ungefär lika illa som den i Monaco för två veckor sedan.

Givetvis följer jag kvalet i vår F1-live.

Vill du läsa mer om F1 och framtidens regelverk? Det presenterades i veckan och du hittar de stora punkterna här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB