Startsida / Inlägg

Så mycket kostade Perez F1-krasch

av Anna Andersson

Kevin Magnussen körde på Sergio Perez och skrotade den enes bil. Inför F1 i Kanada avslöjar Red Bull vad olyckan kostade stallet.

F1 i Kanada
Sergio Perez är tillbaka till F1 i Kanada (AP )

Sergio Perez kvalade dåligt i Monaco och startade långt bak i fältet. Under det första varvet blev han påkörd av Kevin Magnussen Haas och hans bil demolerades.

Det blev dyrt.

inte vara sett till de poäng som han missade utan också sett till vad det kostar att reparera en F1-bil.

– Det handlar om mellan två och tre miljoner euro, och med budgettaket är det naturligtvis ett stort handikapp, säger Red Bulls Helmut Marko till tyska Sky.

Så mycket kostade Perez krasch i Monaco

Mellan två och tre miljoner euro närmar sig mellan 23 och 34 miljoner kronor, när F1 sedan ett par år tillbaka nu har ett fast tak för sina utgifter kan den typen av krascher bli oerhört kostsamma.

Kevin Magnussen hade tio straffpoäng på sin förarlicens inför deltävlingen i Monaco och när en förare har tolv tvingas han stå över ett lopp. Sergio Perez, som blev påkörd av Magnussen, påtalade efter helgen att han var förvånad över att Magnussen slapp någon bestraffning på licensen denna gång och därmed kan köra F1 i Kanada den kommande helgen.

– Återigen var Magnussen inblandad i en svår olycka. Tack och lov slutade det bra, jag det var kritiskt. Jag är överraskad över hur snabbt domarna hanterade situationen, fortsätter Marko.

– Du har svårt att påverka den typen av beslut, men detta var farligt.

Men Magnussen har inte sluppit undan helt, han fick de första straffpoöngen på sin licens i mars och de kommer således också att finnas kvar där till mars 2025. Det betyder att han behöver klara sig från en licensbestraffning under samtliga lopp i år och även under starten av F1 2025 för att ha en chans att undkomma en avstängning.

F1 i Kanada 2024 – alla tider

Fredag 7.6

Träning 1 kl 19.30

Träning 2 kl 23.00

Lördag 8.6

Träning 3 kl 18.30

Kval kl 22.00

Söndag 9.6

F1 i Kanada – start klockan 20.00

Viaplay och F1tv.com sänder som vanligt.

Notera att Esteban Ocon har fem platsers nedflyttning i starten. Detta för att han körde på kollegan Pierre Gasly i Monaco.

I helgen fick Marcus Ericsson sin revansch i IndyCar. Efter de tunga veckorna kring Indy 500 slutade han tvåa i Detroit, bakom Scott Dixon som nu också leder mästerskapet. Det var Ericssons första pallplats i år och sedan han kom till Andretti Global.

Felix Rosenqvist var åtta och han är fortfarande den bästa svensken i sammandraget med en niondeplats. Linus Lundqvist var 22:a.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB