Startsida / Inlägg

Succé för Flavio Briatore i F1

av Anna Andersson

Portad för 15 år sedan – nu är Flavio Briatore tillbaka i F1.

Och Alpine tar poäng med båda bilarna.

– Det enda området inom koncernen som inte går som den ska är Formel 1 och där är jag ett geni säger Flavio Briatore.

Flavio Briatore är tillbaka i F1
Flavio Briatore är tillbaka i F1, hos Alpine (AP-TT)

Italienaren Flavio Bristore körde in två VM-titlar med Michael Schumacher och Benetton, han förde också Fernando Alonso till sina två VM-titlar och han bidrog också  med en av sportens absolut största skandaler. Crashgate.

Han gav föraren Nelson Piquet Jr order att krascha i det första nattloppet i Singapre för att Alonso skulle kunna vinna. Efter den jätteskandalen fick han och kollegan Pat Symonds lämna Formel 1. Vill du läsa mer om det kan du göra det i min bok Cirkus Formel 1 eller lyssna på ett specialavsnitt i vår F1-podd Plattan i mattan.

Den historien inträffade 2009 och sedan dess har Briatore varit en ”Persona non grata”, men fortsatt som manager för Fernando Alonso samtidigt som han har ägnat sig åt sina nattklubbar.

Flavi Briatore med comeback i F1

Men efter Alpines urusla inledning av säsongen har inte bara föraren Esteban Ocon tvingats se sig om efter ett annat team samtidigt som andra nyckelmedarbetare  har tvingats lämna stallet. Nu har teamet välkomnat Flavio Briatore som speciell rådgivare.

– Jag bidrar med vinnarmentaliteten, den gjorde det möjligt för mig att vinna med Benetton och Renault. Det är alltid människorna som gör ett team. Tekniken är en annan i dag än vad den var då, men det är människorna som gör skillnaden. Vi måste tro på att vi kan ta Alpine till topp fyra inom två år, säger Briatore till motorsporttotal.com.

Alpine svarade med ett fint race i Barcelona där båda bilarna tog poäng.

– Det var vårt bästa race som team i år, därför är jag nöjd, säger Pierre Gasly efter loppet.

– Men vi behöver förstå varför bilen var så snabb.

Alpine har tagit poäng i fyra av de fem senaste loppen och är nu uppe på åtta poäng,  efter tre poäng i Barcelona tog man sig förbi Haas upp till plats sju i VM.

Men det betyder inte att alla är nöjda med Flavio Briatores comeback i Formel 1.

Damon Hill, som mötte Michael Schumacher i flera tajta kamper under 1990-talet, hade inte många goda ord att dela med sig av.

– Det är extraordinärt. Jag fattar det inte. Det förvånar mig, säger mästaren från 1996 som nu arbetar för brittiska Sky.

Han fortsätter:

– Flavio, bryr sig inte om konventioner och regler. Uppenbarligen. Det var det som ställde till problem för honom då, och det är så han arbetar. Det oroar mig. Vi ville ju egentligen inte tillbaka till den tiden då liken låg i garderoben och saker hände som lämnade en bitter eftersmak.

Alpines mål – topp fyra inom två år

Alpines stallchef Bruno Famin påtalar att han inte tittar på det som varit utan enbart ser framåt. Inte heller Mercedes stallchef Toto Wolff eller Ferraris stallchef Frederic Vasseur har något problem med Briatores återkomst. Under presskonferensen inför F1 i Barcelona ansåg båda två att Briatore har fått betala för sitt agerande.

– Jag lyssnade på presskonferensen och ärligt talat är jag besviken, säger Hill.

Det har snackats mycket om Alpine inför F1 i Barcelona, om Bristore, men också om Renault kommer att lämna sporten som motorleverantör efter 2025 – och om vem som då skulle kunna leverera motorer till Alpine.

Vi lär få höra mer om det i veckan, redan på fredag är det dags för sprint i Österrike. Max Verstappen vann F1 i Barcelona. Mer om det läser du här.

 

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB