Startsida / Inlägg

F1 i Barcelona: Max Verstappen vann efter dramatisk start

av Anna Andersson

Landoi Norris tittade åt höger under starten av  F1 i Barcelona. Och tappade tre platser.

– Jag missade starten. Jag skulle ha vunnit, konstaterade Norris efter loppet.

Det misstaget gav Max Verstappen ännu en seger .

McLarens Lando Norris startade F1 i Barcelona från pole position, han täckte upp Red Bulls Max Verstappen inför den första kurvan och då lämnade han fri väg för Mercedes George Russell som valde utsidan och gick upp i ledningen av loppet. Norris halkade ner till plats tre och bakom Russell tog Verstappen andraplatsen. Det tog bara ett par varv innan Verstappen sedan kunde passera Russell och glida i från fältet.

Där avgjordes Spaniens GP i Formel 1  – men spänningen fanns kvar.

Lando Norris gav inte upp fajten, men han satt fast bakom George Russell och låg kvar för länge på de mjuka däcken under den första stinten och det kostade honom många viktiga sekunder. Fem för att vara exakt.

Troligen var det också de som förstörde alla möjligheter till en seger.

– Det var starten som gjorde racet och när jag tog ledningen på varv två så klart. Sedan kunde jag öka ledningen under den första stinten, därefter var det jämnare, säger Max Verstappen efter sin tredje raka seger.

– Det verkade däremot som om Lando och McLaren blev snabbare i slutet av varje stint.

Max Verstappen vinner F1 i Barcelona 2024
Max Verstappen vinner F1 i Barcelona 2024 (AP -TT)

Men den avsluytande farten räckte inte. Lando Norris gjorde allt vad han kunde, men var till slut lite mer än två sekunder efter Verstappen i mål.

– Jag gjorde en dålig start i dag, vår bil var absolut snabbast av alla i dag. Det var saker som var positiva i dag, men en som var negativ och det var den som förstörde racet, konstaterar Lando Norris när han pratar med David Coulthard efter loppet.

Däremot kunde han inte förklara vad som hände i samband med starten, varför han tappade ner till position tre.

– Jag vet inte vad som hände, jag måste se vad som hände. Det var inte mycket som jag tappade mot Max, utan det var mer George som jag missade i starten. Det är synd att jag tappade det där och det är frustrerande.

Lewis Hamilton på pallen under F1 i Barcelona

Bakom dem tog sig en gammal bekant upp på plats tre. Efter 238 dagar fick Lewis Hamilton kliva upp på prispallen igen  och Mercedes visar att deras team just nu är tredje snabbast i fältet.

– Det har varit en bra helg, konstaterar Hamilton när han samtalar med David Coulthard efter racet.

– Depåstoppen och strategien var rikigt bra, Jag tappade placeringar i starten och fick jaga Ferraris bilar. Hade starten inte varit så dålig vet jag inte om jag hade kunnat slåss med de andra som var snabbare i dag, men jag hade inte varit så långt efter som jag var.

Resultat Spanien GP i Formel 1.

McLaren närmar sig Red Bull

Efter detta race så tänker jag på Lando Norris. Detta är långt ifrån första gången i år som han tappar en seger på misstag, i Kanada och Kina och på Imola.

Stallet är på gång, men måste löra sig att leverera maximalt varje gång, för den motståndare de möter gör inga misstag och då finns det inte utrymme att gör anågot själv heller. Det positiva, osm jag ser det är, att även om Max Verstappen leder VM så är det jämnt. Ifjol vann Max Verstappen F1 i Barcelona med 24 sekunder, i år var det bara lit emer än två. Det säger en del om vad som har hänt med Formel 1

En annan positiv sak efter kvalet kunde vi konstatera att det är nu fyra stall som tagit pole position på de fyra senaste loppen. Det är första gången på mer än tolv år som det har hänt.

I VM-sammandraget leder Verstappen på 219 poäng, Norris är ny tvåa på 150 och Leclerc har 148 på plats tre. Om bara ett par dagar rullar F1-cirkusen vidare i Österrike. Då väntar ett betydligt kortare varv och en sprinthelg. Det betyer två kval, två race och betydligt fler poäng att slåss om.

Givetvis följer ni det i F1-live. Precis som vanligt.

Men framtill dess så diskutera gärna racet här i kommentarerna!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB