Arkiv för July 2024

- Sida 1 av 4

Profilen fick sparken – på väg tillbaka till Formel 1

av Anna Andersson

Ytterligare ett amerikanskt projekt är jobbar för en plats i Formel 1. Denna gång tillsammans med en före detta teamchef och profil från Drive to Survive.

F1
Haas, här med Kevin Magnussen, är det enda amerikanska stallet i Formel 1. Nu verkar fler jobba för en plats i Formel 1. (AP-TT)

Detta är ett år sedan Otmar Szafnauer inför deltävlingen i Belgien fick besked om att han, efter deltävlingen, skulle entledigas från sitt uppdrag som stallchef för F1-stallet Alpine.

Dessförinnan hade han haft nyckelroller hos BAR samt Force India/Racing Point. Sedan ett år är han utan uppdrag i Formel 1, men han jobbar för att ta sig tillbaka.

– Jag är en tävlingsmänniska, och det jag älskar mest av allt är tävling, säger han i podcasten James Allen on F1.

– Att återvända i en roll där jag inte skulle kunna påverka hur bra teamet presterar, det skulle inte vara intressant. Om det vore en roll där jag kunde hjälpa till att utveckla, bygga upp och attrahera rätt personer för att utveckla och förbättra stallets prestation. Det skulle jag vara intresserad av.

Nytt amerikanskt stall på väg mot F1

Han arbetar med ett amerikanskt projekt som har som målsättning  att bli det elfte stallet i Formel 1.

Men det handlar inte om Andretti.

– Jag har arbetat med några organisationer i Nordamerika som har resurserna att starta ett elfte team. Det är inte Andretti, säger Otmar Szafnauer.

– Vi lägger nu några grundstenar för att säkerställa att vi har allt vi behöver för att både starta upp ett nytt stall och ha det som krävs för att sökra en plats. Det är också intressant.

Om det nya stallet får en startplats är en annan historia. Andretti Global har redan blivit godkänd av FIA, men avvisats av Formel 1, trots att de redan bygger en bil i sin egen fabrik och har stöd från en tung motortillverkare som Cadillac/General Motors.

Grundproblemet är att de tio stallen inte vill att ytterligare team ska ta en plats i F1. De vill inte dela med sig av bonuspengarna. Andretti  hade behövt betala 200 miljoner dollar för en plats i F1 och det är troligt att den summan stiger ytterligare när det nya avtalet (Concorde Agreement) mellan stallen och F1 skrivs 2025.

Om det inte är så att stallen vid det kommande avtalet skriver in att mästerskapet ska innehålla tio stall. Inte mer. Då återstår bara ett alternativ för nya intressenter – att köpa ett existerande team.

Veckans snackisar i Formel 1

I går meddelade Red Bull att Sergio Perez stannar kvar i teamet. Nu meddelar Racing Bulls att även Daniel Ricciardo behåller sin plats. Därmed sitter Liam Lawson kvar på avbytarbänken, detta är möjligt att det sker förändringar vid ett senare tillfälle eller till 2025.

Red Bull som alltså har kritiserat både Perez och Ricciardo väljer att hålla kvar dem och låta Lawson sitta utanför. Vad är era tankar kring det?

Jag tycker att det är ett märkligt beslut. Perez resultat sviktande redan i fjol och den här sommaren har han inte levererat på den nivå som matchar Max Verstappen. Stallet behöver, precis som alla andra stall, två förare som tar poäng. Han har också fått hård kritik från teamets chefer, delvis från Christian Horner men framförallt från Helmut Marko.

Att Perez nu stannar visar också att det finns en fortsatt klyfta mellan Marko, som gärna vill ge sina förare en extra press och Horner som är något mer tillbakahållen.

Och hur påverkar det stallet framöver när det i år, för första gången sedan 2021, är utmanat?

•••

Carlos Sainz har skrivit på för Williams. Han blir den fjärde föraren i F1-historien som tävlat för McLaren, Ferrari och Williams.

Lägg gärna upp de andra tre i kommentarerna.

•••

Veckans avsnitt av Plattan i Mattan är ute – och hur kunde Georges Russells bil plötsligt väga 1,5 kg för lite efter loppet?

Det kan faktiskt bero på hans smarta strategi.

Beslutet om Sergio Perez framtid i F1

av Anna Andersson

I går höll Red Bull sitt möte om Sergio Perez framtid i F1.

Nu är beslutet också fattat.

Sergio Perez och Christian Horner under helgens deltävling i F1 på Spa-Francorchamps i Belgien
Sergio Perez och Christian Horner under helgens deltävling i F1 på Spa-Francorchamps i Belgien (Getty Images-Red Bull Content Pool)

Sergio Perez har tävlat för Red Bull i Formel 1 sedan 2021 och i juni förlängde han sitt kontrakt med teamet till och med 2026. Men sedan dess har den 34-årige racerföraren från Mexiko fått hård kritik. Han har inte levererat de resultat som mästarstallet Red Bull kräver. Han startade säsongen med fyra pallplatser på fem lopp, men i takt med att konkurrenterna har blivit allt bättre har hans resultat dalat. Under deltävlingen på Imola blev han åtta, i Monaco och Kanada bröt han. I Spanien slutade han åtta, i Österrike sjua, i Storbritannien var han 17e man i mål och de två senaste loppen tog han var sin sjundeplats.

Han har fått klart stryk av sin kollega Max Verstappen, rasat i mästerskapet samtidigt som Red Bull har tappat i förhållande till sina konkurrenter i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

– Den typen av diskussioner för vi internt, inte via media, sa Horner till Sky inför deltävlingen i Belgien.

– Men det är klart, vi kan inte springa med bara ett ben.

Red Bull om Sergio Perez framtid i F1

Kort därefter meddelade stallet att de skulle ha ett internt möte under måndagen efter Belgien GP och även om stallet inte har kommunicerat någonting officiellt kommer nu besked från flera olika nyhetskanaler. Enligt tyska RTL och ntv har cheferna Christian Horner och Helmut Marko bestämt sig för att Sergio Perez får stanna i Red Bull.

Det bekräftar Horner också för De Telegraaf.

– Vi ser fram emot att se honom på racerbanan efter sommaruppehållet. På en bana där han hittills har gjort bra resultat.

Vad det betyder, mer än att han kör för Red Bull i Nederländerna är svårt att utläsa, men där ska han starta.

Det är på en bana där han tagit poäng, men ingen pallplats. Han slutade fyra på Zandvoort 2023, femma året innan och åtta år 2022. Hans kollega Max Verstappen vunnit Nederländernas GP varje år sedan comebacken 2021.

– Det som är frustrerande är att  ingen vill se Checo kämpa. Alla vill att han ska nå framgång och det gör ont att se honom i den situation som han nu befinner sig i. Ingen vill ta det beslutet och ni i media pratar om det varje dag. Stallet vill att han fortsätter, sa Christian Horner efter deltävlingen i Belgien.

F1 och Silly Season 2025

Då startade Perez från ruta två och gick i mål som åtta, vilket till slut blev en sjundeplats.

–  Detta är sista gången som jag pratar om min framtid. För att vara tydlig så kommer jag inte mer att prata om det. Jag svarar inte på några ytterligare frågor om min framtid, sa Perez innan han lämnade Belgien.

Även hos Viaplay var han tydlig i  det ämnet.

I går bekräftade Williams att Carlos Sainz har skrivit på ett kontrakt med stallet. Det gäller över två år, med möjlighet till förlängning.

Red Bull lämnade inte heller några kommentarer kring Daniel Ricciardo som ännu inte har något kotnrakt med Racing Bulls till nästa år.

Formel 1 stänger nu sina fabriker under två veckor för att sedan genomföra nästa deltävling i Nederländerna den 23-25 augusti.

 

Carlos Sainz till Williams till F1 2025

av Anna Andersson

Carlos Sainz är klar för Williams till F1 2025 – men han kan ha en specialklausul som ger honom möjligheten att byta team redan innan premiären.

Om ett toppteam kallar.

Carlos Sainz klar för Williams till F1 2025
Carlos Sainz klar för Williams (WIlliams Racing)

Nästa bricka i spelet om F1 2025 har fallit. Nu presenterar Williams teamkollegan till Alexander Albon. Logan Sargeant får som väntat inte något fortsatt förtroende utan ersättts av Carlos Sainz.

Spanjoren lämnar Ferrari där han till nästa år ersätts av Lewis Hamilton. Sainz har skrivit på ett kontrakt över två år, med möjlighet till förlängning.

– Williams är synonymt med arv och ren racing. Grunderna för projektet som ligger framför oss är starka och jag ser fram emot att bli en del av det från och med nästa år, säger Carlos Sainz.

Carlos Sainz klar för Williams till F1 2025

Den 29-årige spanjoren som kört följer stall som Toro Rosso, Renault, McLaren och Ferrari flyttar nu till det klassiska F1-teamet som återfinns betydligt längre ner i tabellen.

– Jag är mycket glad över att jag nu kan meddela att jag från och med 2025 ansluter till Williams Racing. Det är ingen hemlighet att årets förarmarknad, av olika skäl, har varit exceptionellt komplex och att det har tagit tid för mig att ta ett beslut. Jag är helt övertygad om att Williams är rätt plats för mig att fortsätta min karriär.  Jag är extremt stolt över att ansluta till ett så historiskt och framgångsrikt team, där många av mina barndomshjältar har tävlat och satte sitt avtryck på vår sport, säger Sainz.

–  Det ultimata målet att föra Williams tillbaka till där de hör hemma, längst fram i startfältet. Det är en utmaning som jag omfamnar med spänning och positivitet. Jag är övertygad om att detta team har alla rätta ingredienser för att skapa historia igen. Från och med den 1 januari ger jag mitt absoluta bästa för att driva Williams framåt tillsammans med varje medlem i teamet.

Till Williams och vidare till Mercedes?

Williams är ett av de mest framgångsrika stallen i F1:s historia. Det grundades 1977 och har bokförts för 16 VM-titlar tillsammans med förare som Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill och Jacques Villeneuve.

Men de senaste åren har stallet haft svårt att hänga med i toppen. I år har teamet tagit poäng vid två av 14 deltävlingar. De totalt fyra poängen ger en niondeplats i mästerskapet och därför kan det verka något förvånande att Sainz väljer Williams före stall som Alpine och Audi, som kommer in som fabriksteam från och med 2026.

Men  enligt uppgifter till bland annat F1-insider beror det bland annat på att han har en klausul som gör att han kan bryta kontraktet.

Och det redan INNAN premiären 2025.

Fortsatt spännande Silly Season till F1 2025

Det betyder att om Mercedes stallchef Toto Wolff sent i höst eller i vinter bestämmer sig för att snart 18-årige Kimi Andrea Antonelli är för ung för att matcha George Russell hos Mercedes kan han snacka ihop sig med sin tidigare kollega och kompis James Vowles som är teamchef hos Williams och helt enkelt byta förare. Antonelli till Williams – och Sainz till Mercedes. Detta dementeras dock av James Vowles.

Williams gör en storsatsning mot framtiden. Stallet har, som F1-bloggen tidigare berättat om, skrivit kontakt med flera erfarna och erkända ingenjörer. Det ryktas också om att designern Adrian Newey som lämnar Red Bull efter årets säsong för samtal med teamet.

Vill du läsa mer om Silly Season i F1 2025 så hittar du en genomgång av samtliga team här.

•••

Williams har tänkt rätt smart ändå –  ingen av deras förare har blindtarmen kvar.

Avgörs Sergio Perez framtid i F1 i dag?

av Anna Andersson

I dag kan Sergio Perez framtid i F1 avgöras. Den ska diskuteras under ett möte med cheferna hos Red Bull.

Men tongångarna är pessimistiska.

Helmut Marko anser att han kollapsade i Belgien.

Sergio Perez framtid i F1
Max Verstappen diskuterar med en fundersam Sergio Perez efter kvalet till F1 på Spa. (AP -TT)

Sergio Perez har varit ifrågasatt ända sedan han skrev på ett nytt kontrakt med Red Bull i början av juni. Han har inte alls levererat på den nivå som krävs för att stallet ska kunna säkra ett konstruktörs-VM.

Istället har han åkt ut i Q1 och missat poängplats vid flera tillfällen – det har gått så långt att Red Bulls stallchef Christian Horner påtalat att det är svårt att springa med ett ben.

Men när hans kollega Max Verstappen bytte en komponent i motorn inför Belgiens GP och därför skulle flyttas tillbaka tio platser i starten tog Perez sitt ansvar. Han noterades för den tredje snabbaste tiden i kvalet och när Verstappen flyttades tillbaka fick Perez ärva en plats i första startled.

I dag kan Sergio Perez framtid i F1 avgöras

Perez var tydlig efter kvalet och betonade att han satsade på segern – men det gick om intet. Han tappade omgående placeringar och rasade i resultatlistan. Han gick i mål som åtta (vilket blev en sjundeplats när George Russell diskades).

Räcker det för att säkra Sergio Perez framtid i F1?

Så låter det knappast på hans chef Helmut Marko.

– Sergio hade möjligheten att göra ett bra resultat från sin andra startposition. Tyvärr lyckades han inte. Framförallt kollapsade han under den sista stinten där hans varvtider låg på 1.48, säger Marko till tyska Sky.

– Det som såg så bra ut i kvalet bekräftades inte i racet.

Marko fick sedan frågan om måndagens möte, där förartillsättningen för Red Bull och systerstallet Racing Bull, ska diskuteras.

– Vi ska se över hela situationen inför 2025. Vi har flera förare och vi har ett koncept.

– Men givetvis är varje resultat viktigt för Sergio och vi förväntade oss absolut inte att han skulle tappa från andra startposition ner till plats åtta vid målflagg.

Vem blir teamkollega till Max Verstappen i F1 2025?

Sergio Perez har inte vunnit sedan deltävlingen i Baku 2023 och bakom honom finns förare som Yuki Tsunoda, som har ett kontrakt med Racing Bulls för nästa år, Daniel Ricciardo som inte har det och Liam Lawson som är reservförare och utan förarplats redan nu.

Men efter hans insats som ersättare till den skadade Daniel Ricciardo förra året påtalade Marko att det skulle finnas en förarplats för Lawson till 2025.

Sergio Perez är medveten om allvaret i situationen, men efter Belgien GP vägrade han att svara på frågor om sin framtid i F1.

– Racet var en besvikelse. Det började bra, men jag hade problem på raksträckorna. Jag vet inte  vad som hände, men jag fick spara batteriet redan  under inledningen av loppet, säger han till Autosport.

– Sedan gjorde vi en kort stint och var helt osynkade. Jag tycker inte heller att vi hanterade däcken bra. Balansen fanns inte där. Det finns mycket för oss att analysera.

Hans kollega, Max Verstappen, startade som elva och gick i mål som fyra. Sedan deltävlingen i Monaco i slutet av maj har Verstappen tagit 141 poäng, Perez har tagit 24.

I konstruktörsmästerskapet i Formel 1 har Red Bull tappat och deras försprång på McLaren är nu bara 42 poäng. Bara i Belgien tog McLaren in nio poäng, i Ungern förra veckan tog McLaren in 27.

 

Russell diskas efter F1 på Spa!

av Anna Andersson

George Russell var först i mål under F1 på Spa –  förlorar segern.

Han har diskats.

Mercedes George Russell valde en smart strategi med ett depåstopp och klarade av att köra hela 34 varv på de hårda däcken – och var först i mål. Det var Mercedes första dubbelseger sedan 2022.

Ett par timmar efter målgång förlorar George Russell segern.

Hans Mercedes vägde 1,5 kg för lite.

Efter varje F1-lopp vägs bilarna, de ska väga minst 798 kg. Det gjorde George Russells Mercedes också.

Men han hade bränsle i tanken och bilen tömdes på de 2,8 literna bränsle som fanns kvar i tanken. Då vägde bilen bara 796,5 kg.

Alltså 1,5 kg för lite.

George Russell diskad efter F1 på Spa

I  regel 35.3 i det sportsliga regelverket står:

”Det aktuella fordonet kan diskvalificeras om dess vikt understiger den som anges i Artikel 4.1 i de Tekniska Föreskrifterna när det vägs i enlighet med Artiklarna 35.1 eller 35.2, såvida inte viktunderskottet beror på en oavsiktlig förlust av en komponent av fordonet.”

I beslutet står:

”Fordon 63 vägdes på FIA interna och externa vågar, med båda vågarna som visade samma resultat om 796,5 kg. Kalibreringen av båda vågarna bekräftades och bevittnades av tävlingsdeltagaren.”

”Under förhöret bekräftade teamets representant att mätningen är korrekt och att alla nödvändiga procedurer utfördes korrekt. Teamet erkände även att det inte fanns några förmildrande omständigheter och att det var ett faktiskt fel av teamet.”

”Domarna fastställer att Artikel 4.1 i FIA tekniska föreskrifter för Formel 1 har överträtts och att standardstraffet för en sådan överträdelse därför måste tillämpas.”

Med andra ord har Mercedes godkänt domarnas beslut och kommer inte att protestera mot det.

Lewis Hamilton vinner F1 på Spa-Francorchamps i Belgien 2024.
Lewis Hamilton vinner F1 på Spa-Francorchamps i Belgien 2024. (AP-TT)

Hamilton vinner Belgien GP

Därmed tar Mercedes Lewis Hamilton sin 105:e GP-seger i Formel 1. Oscar Piastri, McLaren en andraplats och tredjeplatsen går till Charles Lelcerc, Ferrari.

– Vi måste ta diskvalificeringen utan några invändningar. Det är helt och hållet vårt misstag och vi måste vara säkra på att vi tar lärdom av det. Vi kommer att utvärdera det som har hänt och förstå vad som gick fel, säger stallchef Toto Wolff i ett uttalande.

– Det är frustrerande att förlora en dubbelseger och vi kan bara be George, som körde ett mycket bra race, om ursäkt.

Detta är Mercedes tredje seger på fyra race, en comeback som få hade trodde skulle vara möjlig efter de senaste årens problem.

Resultat F1 på Spa.

•••

Formel 1 går nu på sommaruppehåll och nästa deltävling avgörs den sista helgen i augusti, men lita på att F1-bloggen uppdateras med nyheter och snackisar precis lika regelbundet som vanligt.

Så vi ses väl här?

Även om det är OS. 2024 är F1 hetare och mer spännande än på mycket, mycket länge.

 

 

 

 

 

Russell vinner efter dramatik under F1 på Spa

av Anna Andersson

Mercedes är tillbaka. Stallet tog en dubbelseger efter stor dramatik under F1 på Spa.

Stallets tredje seger – på fyra lopp.

Charles Lelcerc visste redan innan Belgiens GP att han skulle ha svårt att hålla ledningen av i sin Ferrari, trots pole position. Så har det mnämligen varit de senaste åren och föga överraskande så tappade han den också under inledningen av loppet. Det som  däremot överraskade var att Mercedes tog en dubbelseger. Lewis Hamilton gick om Leclerc på det tredje varvet och hade sedan greppet.

Han valde en strategi med två depåstopp och var på väg mot segern – fram till dess att hans kollega George Russell förelog att han skulle köra med ett depåstopp istället för de förväntade två. Han hade då kört 15 varv på sina hårda däck.

Stallet räknade och höll med. Totalt körde Russell 34 varv på sina hårda däck och även om Lewis Hamilton var otroligt nära att ta sig förbi kom han inte om.

– Det var helt otroligt, jag trodde aldrig att vi skulle lyckas vinna dubbelt här, säger George Russell efter loppet.

– Bilen var verkligen fantastisk och det var en stor skillnad jämfört med hur den kändes i fredags.

Mercedes med dubbelseger under F1 på Spa

I fredags hade Mercedes med sig ett nytt golv, men bilen fungerade inte alls under de två träningarna och stallet valde att gå tillbaka till en tidigare version. Under kvalet regnade det och varken Russell eller Lewis Hamilton fick någon riktig känsla för bilen. Men under söndagens uppehållsväder fungerade bilen perfekt.

– Det är helt fatastiskt att vi äntligen kan ta en dubbelseger, säger Russell efter Mercedes första dubbelseger sedan deltävlingen i Brasilien 2022.

F1 på Spa
George Russell vinner F1 på Spa (AP -TT )

George Russell tog därmed sin andra seger i år, Mercedes sin tredje seger på de fyra senaste loppen och bakom Russell och Hamilton slutade McLarens Oscar Piastri trea. I mål var det 1,1 sekunder mellan de tre bilarna i täten. Lägg där till att Piastri gjorde en miss i samband med depåstoppet och parkerade något för långt fram vilket gjorde att han tappade två sekunder på sitt däckbyte.

– Vi saknade lite fart i dag, det tog ett par varv innan jag lyckades gå om Charles Leclerc. Kanske överhettade jag däcken något där, funderar Piastri.

– Men det som var avgörande här var att det var en väldigt stor skillnad när man fick köra i fri luft. Det fick jag uppleva i den mellersta stinten. Det var en stor skillnad jämfört med att jaga bakom.

Resultat Belgiens GP i Formel 1.

Prispallen efter F1 på Spa George Russell, Lewis Hamilton och Oscar Piastri
Prispallen efter F1 på Spa George Russell, Lewis Hamilton och Oscar Piastri (AP-TT)

Korta nyheter efter Belgien GP i Formel 1

Jag kan inte låta bli att fundera över det Piastri säger, att det är så stor skillnad mellan att köra i fri luft och bakom en annan bil. Det var precis det som F1 ville förändra när man gjorde om reglerna till 2022. Så var det också under  inledningen av det nya regelverket, men ju mer bilarna har utvecklats ju svårare har det blivit att köra om.

•••

Max Verstappen gick från plats elva till plats fem. Han körde enkelt om de första bilarna, men sedan kom han inte längre fram än plats fem. I fjol och i förfjol körde om sina konkurrenter ganska enkelt Nu är inte Red Bull så överlägsna längre.

För honom var det tur att han hade VM-tvåan Lando Norris bakom sig i mål.

Sergio Perez då? Han startade från första startled, men han tappade en position till Hamilton direkt och föll sedan till plats åtta. (Även om vi kanske inte ska räkna Verstappen som han måste släppa förbi). Det är ändå inte godkänt. I morgon måndag väntas Red Bull ha ett möte med Sergio Perez. Får han stanna?

Tveksamt. Hade jag fått bestämma hade jag bytt ut honom redan efter deltälvingen i Silverstone.

Men nu är det inte mitt beslut.

Så räkna med att vi får rapportera om Red Bull i veckan som kommer – också.

Fasen, varför är det sommarlov nu? Det är så otroligt jämnt. Jag bara längtar till dess att säsongen startar om. Kolla in hur jämnt det är i konstruktörsmästerskapet!

43 poäng skiljer det och i märkes-VM  i Formel 1 är det INGENTING.

Tack för att ni hänger här och kom gärna tillbaka under sommaruppehållet. Trots OS kommer jag att uppdatera bloggen precis som vanligt!

Leclerc med pole när Verstappen straffas inför F1 på Spa

av Anna Andersson

Sergio Perz kör för sin framtid. Så dåliga har hans resultat varit under sommaren – men  han startar F1 på Spa från första led.

Kan han rädda sin karriär i Formel 1?

Red Bulls VM-ledare Max Verstappen var klart snabbast i det blöta kvalet till F1 på Spa sedan hans team jobbat hårt på hans bil under natten, men han kommer inte att starta från pole position.

Han har en bestraffning eftersom han har tagit sin femte motor. Det gör att han flyttas ner tio platser och startar Belgien GP från plats elva i morgon.

Detta är det tredje året i rad som han har tagit en ny motor till Formel 1 i Belgien och i fjol vann han från ruta sex, 2023 från ruta 14. Då var hans bil överlägsen, det är den inte längre.

Nu startar han mitt i fältet där det kan vara lite trångt att ta sig igenom den första kurvan. Den breda avåkningszonen som tidigare var asfalterad består numera av grus.

– Här kan man racet förloras i kurva ett. Efter starten kommer det att handla om att hantera däcken. Det är ett väldigt tufft och långt race vi har framför oss, säger Max Verstappen efter kvalet.

– Detta var det bästa jag kunde göra, jag vet inte hur snabba vi kommer att vara i morgon, men vi ska gör allt vi kan för att vara med i toppen.

Verstappen straffad under F 1 på Spa

Max Verstappen och Sergio Perez inför F1 på Spa 2024
Max Verstappen och Sergio Perez inför F1 på Spa 2024 (AP -TT)

Verstappens motorbyte förändrar situationen i toppen där Ferraris Charles Lelcerc överraskande startar i pole position. Hans bil fungerade fint i duggregnet och han startar nu först, vilket inte behöver vara någon fördel på Spa-Francorchamps. Han hade den positon en ifjol också, utan att lyckas köra hem en seger.

– Detta är likadant som förra året, säger Charles Lecerc.

– Jag hade inte förväntat mig pole position här. Utan regnet hade vi kanske varit femma i dag, men regnet hjälpte oss lite. Jag är väldigt nöjd med varvet i Q3 och det är skönt att vara tillbaka i toppen.

Leclerc med pole position i Belgien

Intill honom staartar Red Bulls Sergio Perez som har varit oerhört ifrågasatt under sommaren. Sedan han förlängde kotnraktet med Red Bull har han inte varit i närheten av att vinna något lopp och de två senaste racen har han inte överlevt det första kvalsegmentet. Det har gått så långt att stallet påtalat att det vill ha ett samtal om framtiden efter F1 i Belgien – och då krävs det ett bra resultat i morgon.

Annars kan hans kontrakt rivas.

– Det var väldigt svårt att köra under kvalet och det är alltid lätt att göra misstag i sådana väderförhållanden, säger Sergio Perez som hade en enorm tur som tog sig vidare till Q3.

Sergio Perez var tre tusendelar före Williams Alexander Albon i Q2, men svarade upp den avslutande kvalomgången och var positiv inför Belgien GP.

– I morgon är en ny chans för att ta den där segern i år, säger han.

I år har sju förare från fyra toppteam vunnit ett race, men Perez har ännu inte tagit någon seger. Nu kör han för sin framtid och en seger på Spa skulle vara otroligt viktig både för honom personligen och för stallet i kampen om en seger i konstruktörsmästerskapet.

Korta nyheter inför F1 på Spa

McLaren gjorde ett överraskande svagt kval. Teamet som vann dubbelt i Ungern trivdes inte alls i regnet. Troligen har de ställt in sin bil för ett torrt race och blir kanske ändå en spelare att räkna med i morgon.

Notera dock att Oscar Piastri såg snabbare ut än Lando Norris som inte fick till det i duggregnet och de förhållandevis kalla temperaturerna.

Resultat kvalet till F1 på Spa- Francorchamps – Belgien GP.

•••

Även Racing Bulls Yuki Tsunoda har bytt flera delar i motorn och startar sist.

•••

Mercedes hade ett nytt golv med sig till Belgien. De körde det under fredagen, men var inte nöjda och har plockat bort det igen.

•••

Belgiens GP är det första loppet sedan Italiens GP 1980 som kommer att ha 13 GP-vinnare i startuppställningen.

Häng med i F1-live även i morgon. Start klockan 14.45.

Notera också att Dino Beganovic vann sprintloppet i Formel 3 och har fortsatt häng på titeln.

 

Dino Beganovic vann F3 på Spa

av Anna Andersson

Dino Beganovic är tillbaka i toppen.

Han vann sprinten på Spa-Francorchamps i svåra förhållanden och drömmen om F3-titeln lever.

Beganovic körde hem säsongens tredje pallplats i Budapest förra helgen. Han tog sig därmed ett steg närmare toppen av tabellen. På Spa-Francorchamps följde han upp med en seger och tio nya poäng. Därmed är han nu är femma i mästerskapet och närmar sig teamkollegan Arvid Lindblad som är fyra. Han är 28 poäng bakom den ledande kollegan Gabrielle Mini.

– P1 i sprintloppet, det är mycket trevligt att äntligen stå högst upp på prispallen igen, säger Dino Beganovic under presskonferensen efter loppet.

– Det känns väldigt bra. Det var väldigt knepiga förhållanden idag. Jag och Gabriele hade en bra kamp i början, han tog mig i starten men jag lyckades komma tillbaka och efter det handlade det lite om att förvalta ledningen.

Seger för Dino Benanovic på Spa

Dino Beganovic vann F3 på Spa
Dino Benagnovic tog säsongens andra seger i Formel 3 (Prema)

Precis som väntat innebar vädret en utmaning på den sju km långa banan, som anses vara en av de mest utmanande under året.

– Det var lite knepiga förhållanden. Det var inte enkelt, säger han under presskonferensen.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet.

Dino Beganovic tävlar för Prema, men han är också en del av Ferrari Driver Academy och han har målsättningen att ta sig till Formel 1 inom ett par säsongen.

– Det är ju dit jag vill, sedan får vi se hur lång tid jag behöver i de olika klasserna, säger Dino Beganovic till Sportbladet.

Detta var hans andra seger för säsogen. Han har ytterligare en chans i morgonbitti (kl 08.30), men efter ett något tyngre kval startar han utanför topp tio. Därefter väntar sommaruppehållet innan säsongens sista deltävling avgörs på Monza i början av september. Till nästa år är målsättningen att köra Formel 2, vilket är klassen under Formel 1 för att som elfte svensk nå kungaklassen runt år 2027.

Du följer Formel 3 på Viaplay eller F1tv.

Är F1 i Belgien det sista för Sergio Perez?

av Anna Andersson

F1 i Belgien kan bli Sergio Perez sista deltävling i Formel 1. Trots poängen i Ungern har teamledningen tappat tålamodet.
– Vi kan inte springa med bara ett ben, säger stallchef Christian Horner.

F1 i Belgien
Är F1 i Belgien det sista vi ser av Sergio Perez? (AP-TT)

Mexikanen debuterade i Formel 1 redan 2011 och kör sitt 275:e F1-lopp på Spa i helgen, men det kan också bli hans sista. Trots att han förlängde sitt kontrakt med Red Bull i början av juni.
Anledningen är att han efter kontraktsförlängningen helt tappat formen och de två senaste deltävlingarna har han åkt ur det första kvalsegmentet, Q1, efter egna misstag.
Han har tagit 17 poäng på sex lopp, under samma period har hans kollega Max Verstappen tagit 104. Problemet är också att konkurrenterna har blivit bättre och Red Bull har inte vunnit sedan deltävlingen i Spanien för ungefär en månad sedan.
Det gör att konkurrenterna tar in poäng på Red Bull och det är inte längre givet att teamet vinner det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet, det som ger både stallet och dess medarbetare en bonus under slutet av året.

Är F1 i Belgien Sergio Perez sista?

Red Bulls tålamod börjar tryta och flera experter och tidigare mästare uppmanar stallet att byta ut honom.
– Han kostar mer än vad han levererar. Det kan kosta Red Bull konstruktörsmästerskapet och det är värt mer än de pengar hans sponsorer bidrar med, säger den tidigare världsmästaren Jac Villeneuve till Sky.
– Han hjälper inte heller teamet att vidareutveckla bilen.

Red Bulls motorsportchef Helmut Marko har bekräftat för flera olika medier att stallets ansvariga ska ha ett möte med Perez efter deltävlingen i Belgien och därefter ta ett beslut kring hans framtid. Även stallchef Christian Horer uttalade sig kritiskt kring Sergio Perez i samband med den senaste deltävlingen i Ungern.
– Den typen av diskussioner för vi internt, inte via media, sa Horner till Sky.
– Men det är klart, vi kan inte springa med bara ett ben.

Vem ersätter Sergio Perez?

Om stallet skulle byta ut Perez är det troligt att de gör en intern lösning, Red Bull har tidigare visat att det går att flytta förare mellan deras två stall, det skedde när Pierre Gasly fiock lämna plats för Alexander Albon  i augusti 2019 och när Daniil Kvyat flyttades ner till Toro Rosso för att ge Max Verstappen möjligheten i Red Bull i maj 2016.

Därför är det troligaste alternativet reservförare Liam Lawson, men sedan är frågan om han får chansen hos mästarteamet Red Bull eller om man flyttar upp Daniel Ricciardo eller Yuki Tsunoda från Racing Bulls och ger Lawson chansen i juniorteamet.

Korta nyheter inför F1 i Belgien

Här är en intressant iaktagelse….2016 lämnade Nico Hülkenberg Force India. 2018 kom Estean Ocon. 2019 lämnade Nico Hülkenberg Renault, 2020 kom Esteban Ocon. 2024 lämnar Hulken Haas och 2025 kommer Esteban ocon.

Ferrari ska strukturera upp sitt teknikteam till efter sommaruppehållet. Det blir spännande att se hur det blir,

2023 skedde en stor förändring hos Alpine inför deltävlingen i Belgien och teamledningen fick lämna stallet. 2024 är det samma sak, Bruno Famin måste nu lämna sitt uppdrag. Han ersätts av Oliver Oakes, 36, som varit chef för Hitech i Formel 2 och Formel 3.

Alpine är inte det enda stallet som bytt teamchef i veckan, även Audi har gjort en förändring.

All info om däcken inför F1 i Belgien hittar du här. Här hittar du en guide till helgens deltävling.

 

Max Verstappen straffas inför F1 på Spa-Francorchamps

av Anna Andersson

Max Verstappen flyttas tillbaka i starten av F1 på Spa-Francorchamps. Enligt uppgifter byter han motor vilket ger en bestraffning.

Max Verstappen bestraffas inför F1 på Spa-Francorchamps
Max Verstappen riskerar en nedflyttning i starten av Belgiens GP. (AP)

VM-ledaren Max Verstappen har inte vunnit något lopp i Formel 1 sedan Spanien GP i juni och han kan få väldiga problem även denna vecka. Anledningen är att han behöver ta sin femte motor. Eftersom det bara är tillåtet att använda totalt fyra under en säsong kommer han att drabbas av en bestraffning.

Det betyder tio platsers nedflyttning redan i starten av loppet.

Detta är tredje gången han behöver ta en ny motor i just Belgien, en bana där Red Bulls Max Verstappen trivs och där det är förhållandevis enkelt att köra om. Verstappen hade motorproblem i Kanada och tvingades ta sin fjärde motor i Spanien, där han vann. Nu har han fortfarande tre motorer att välja mellan, men det är strategiskt bra att ta en motorbestraffning i samband med F1 på Spa-Francorchamps.

Max Verstappen bestraffas i starten av Belgien GP

2022 vann han från 14:e startposition och i fjol från startposition sex. Frågan är dock om det blir lika enkelt i år, Mercedes har vunnit två av de tre senaste deltävlingarna och i Ungern förra veckan vann McLaren dubbelt. En mycket frustrerad Verstappen slutade femma trots en uppdaterad bil. Nu väntar en helt annan typ av bana där aerodynamiken spelar en större roll än i Ungern där det handlade mycket om downforce. Det  gick inte att ta miste på hans irritation mot både bilen, teamet och konkurrenterna

– Det finns mycket performance att plocka fram och det finns positiva saker vi kan ta med oss, sa Red Bulls stallchef Christian Horner efter loppet.

– Men bilen kommer att vara en helt annan specifikation nästa helg.

Det som är något oroande för Verstappen är att han ligger på maxantalet eller väldigt nära maxantalet på flera andra motorkomponenter också och fler startbestraffningar under hösten är långtifrån uteslutna.

Här kan du se hur situationen ser ut för samtliga förare. Sidan är på tyska, men genomgången i botten är tydlig oavsett språk.

Notera att Verstappens kollega Sergio Perez också har tagit sin femte motor. Han gjorde det i Storbritannien där han körde av bana i Q1 och sedan startade från depån.

Esteban Ocon till Haas

Esteban Ocon lämnar Alpine efter säsongen. Nu är det klart att han ska köra för Haas. Han har skrivit ett kontrakt över flera år och ersätter Kevin Magnussen. Det betyder att Haas tävlar med Ocon och Oliver Bearman nästa år, eftersom Nico Hülkenberg lämnar för Audi.

– Det blir spännande att skriva ett nytt kapitel i min historia, säger Ocon.

– Jag kommer till ett väldigt ambitiöst team, med en härlig ambition och lagkänsla som har gjort bra resultat den senaste tiden och det har imponerat på mig.

Där det också har skett förändringar och en välkänd profil kommer tillbaka. 

Läget kring Silly Season hittar du här.

Pirellis däckval inför F1 på Spa-Francorchamps

Pirelli har valt gummiblandningarna C2, C3 och C4, vilket är samma gummiblandnignar som de har valt de två senaste åren. Detta en bana som har lite av allt, några av F1-världens mest kända namn kommer från Spa-Francorchamps, som Eau Rouge, Kemmel, Radillion och La Source för att nämna några. Det är svårt att hitta de inställningarna som gör bilen snabb över hela det 7 km långa varvet. Därför är det inte ovanligt att bilarna är snabba i sektor ett och tre, för att behöva kämpa lite mer i sektor två, eller tvärtom.

Det gäller också att ta med vädret i beräkningarna. Här kan förhållandena förändras snabbt. Det kan vara blött på en del av banan, torrt på andra. Om regnet kommer när du är på fel ställe på banan kan det bli oerhört kostsamt eftersom vägen till depån är lång.

Det är också vanligt att vi får se väldigt olika strategier. I fjol användes samtliga däckalternativ. Det var dock ara Lando Norris som körde hårda och han gjorde det i ett dussintal varv. I fjol startade vissa förare på soft, andra på medium, men det som är intressant är att exempelvis George Russell körde hälften av loppet på soft. Aston Martins  Lance Stroll körde 20 varv på medium och 24 på soft.

En guide till F1 på Spa.

Väderprognos Belgien GP på Spa

Räkna med att det är betydligt kallare på Spa än vad det var i Ungern. Återigen kan det bli en blöt helg. Enligt prognosen väntas 9 mm regn under fredagen, lika mycket under lördagen och ytterligare ett par mm natten till söndag.

Under racedagen väntas det bli uppehåll, växlande molnighet och en del sol. Temperaturen väntas ligga mellan 21 grader fredag och söndag och 19 under lördagen.

Det finns goda förutsättningar för ett spännande GP i Belgien. Som vanligt finns jag med er under kval och race i vår F1-live. Häng med och kommentera, ställ dina frågor så ser vi loppet tillsammans.

Här nedan får du en påminnelse av hur Belgien GP 2023 avlöpte:

Fram till dess kan du lyssna på vår F1-podd Plattan i Mattan där vi snackar ner Ungerns GP, jag och Erika. Hon vickar för Filip som är i Paris för att bevaka OS.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB