Startsida / Inlägg

Carlos Sainz till Williams till F1 2025

av Anna Andersson

Carlos Sainz är klar för Williams till F1 2025 – men han kan ha en specialklausul som ger honom möjligheten att byta team redan innan premiären.

Om ett toppteam kallar.

Carlos Sainz klar för Williams till F1 2025
Carlos Sainz klar för Williams (WIlliams Racing)

Nästa bricka i spelet om F1 2025 har fallit. Nu presenterar Williams teamkollegan till Alexander Albon. Logan Sargeant får som väntat inte något fortsatt förtroende utan ersättts av Carlos Sainz.

Spanjoren lämnar Ferrari där han till nästa år ersätts av Lewis Hamilton. Sainz har skrivit på ett kontrakt över två år, med möjlighet till förlängning.

– Williams är synonymt med arv och ren racing. Grunderna för projektet som ligger framför oss är starka och jag ser fram emot att bli en del av det från och med nästa år, säger Carlos Sainz.

Carlos Sainz klar för Williams till F1 2025

Den 29-årige spanjoren som kört följer stall som Toro Rosso, Renault, McLaren och Ferrari flyttar nu till det klassiska F1-teamet som återfinns betydligt längre ner i tabellen.

– Jag är mycket glad över att jag nu kan meddela att jag från och med 2025 ansluter till Williams Racing. Det är ingen hemlighet att årets förarmarknad, av olika skäl, har varit exceptionellt komplex och att det har tagit tid för mig att ta ett beslut. Jag är helt övertygad om att Williams är rätt plats för mig att fortsätta min karriär.  Jag är extremt stolt över att ansluta till ett så historiskt och framgångsrikt team, där många av mina barndomshjältar har tävlat och satte sitt avtryck på vår sport, säger Sainz.

–  Det ultimata målet att föra Williams tillbaka till där de hör hemma, längst fram i startfältet. Det är en utmaning som jag omfamnar med spänning och positivitet. Jag är övertygad om att detta team har alla rätta ingredienser för att skapa historia igen. Från och med den 1 januari ger jag mitt absoluta bästa för att driva Williams framåt tillsammans med varje medlem i teamet.

Till Williams och vidare till Mercedes?

Williams är ett av de mest framgångsrika stallen i F1:s historia. Det grundades 1977 och har bokförts för 16 VM-titlar tillsammans med förare som Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill och Jacques Villeneuve.

Men de senaste åren har stallet haft svårt att hänga med i toppen. I år har teamet tagit poäng vid två av 14 deltävlingar. De totalt fyra poängen ger en niondeplats i mästerskapet och därför kan det verka något förvånande att Sainz väljer Williams före stall som Alpine och Audi, som kommer in som fabriksteam från och med 2026.

Men  enligt uppgifter till bland annat F1-insider beror det bland annat på att han har en klausul som gör att han kan bryta kontraktet.

Och det redan INNAN premiären 2025.

Fortsatt spännande Silly Season till F1 2025

Det betyder att om Mercedes stallchef Toto Wolff sent i höst eller i vinter bestämmer sig för att snart 18-årige Kimi Andrea Antonelli är för ung för att matcha George Russell hos Mercedes kan han snacka ihop sig med sin tidigare kollega och kompis James Vowles som är teamchef hos Williams och helt enkelt byta förare. Antonelli till Williams – och Sainz till Mercedes. Detta dementeras dock av James Vowles.

Williams gör en storsatsning mot framtiden. Stallet har, som F1-bloggen tidigare berättat om, skrivit kontakt med flera erfarna och erkända ingenjörer. Det ryktas också om att designern Adrian Newey som lämnar Red Bull efter årets säsong för samtal med teamet.

Vill du läsa mer om Silly Season i F1 2025 så hittar du en genomgång av samtliga team här.

•••

Williams har tänkt rätt smart ändå –  ingen av deras förare har blindtarmen kvar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB