Startsida / Inlägg

Hamilton hyllar Schumacher inför F1 i Ungern

av Anna Andersson

Ralf Schumacher är den första F1-föraren under 2000-talet som berättat att han är homosexuell. Inför F1 i Ungern hyllas han av Lewis Hamilton.

F1 i Ungern
Lewis Hamilton har tävlat med sin regnbågshjälm vid flera tillfällen, bland annat i Bahrain (AP-TT)

 

Någon timme innan EM-finalen i fotboll startade i Tyskland postade den tidigare F1-föraren Ralf Schumacher ett inlägg på sociala medier där han berättade att han är homosexuell.

– Det vackraste i livet är när man har en partner vid sin sida att dela allt med, skriver han under en bild på honom och pojkvännen Etienne.

Hans ärlighet fick stor uppmärksamhet och mötte många positiva kommentarer. Nu är han på plats i Budapest för att arbeta som TV-expert för Sky under Ungerns GP och inför helgens deltävling i Formel 1 hyllas hans öppenhet av bland annat den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton.

– Att han tog det steget sände ett så positivt budskap, och även racerförare måste göra det. Vi behöver fler människor som kan göra det, sa Hamilton under presskonferensen inför F1 i Ungern.

– Jag vet inte om han kände att han inte kunde säga det tidigare. Men jag tror att det bara visar att vi är i en tid då vi äntligen kan ta det steget och inte behöver vara rädda.

F1 i Ungern
Ralf Schumacher tävlade bland annat för BMW-Williams, hans bror Michael för Ferrari. I Japan 2004 stod båda bröderna på prispallen. (AP-TT)

Hyllar Schumacher inför F1 i Ungern

I länder där samkönade relationer är förbjudna har Hamilton ofta kört med en hjälm i regnbågens färger och han har under flera år kämpat för att F1-sporten ska vara inkluderande. Tillsammans med den tidigare världsmästaren Sebastian Vettel uttryckte han redan 2021 sitt stöd för HBTQ-gemenskapen.

– Sporten har fortfarande en lång väg att gå. Det är en sak att säga att det är accepterat, men det är en annan sak att se till att folk känner sig bekväma i miljön, säger Hamilton.

– Det är en annan tid nu och det har förändrat vilka vi är. Allt började med att Seb och jag stod på startgriden här i Ungern, kämpade mot regeringar som är här, i Saudiarabien och Qatar.

Ralf Schuamcher ​​är lillebror till Michael Schuamcher och han vann sex av de 180 GP-lopp han körde under sin tio år långa karriär. Han är nu den fjärde F1-föraren som kommer ut som homosexuell, han följer förare som Mike Beuttler, Lella Lombardi, som är den enda kvinnan att hittills ta poäng i Formel 1 och Mario de Araujo Cabral som körde ett par lopp på 1960-talet.

Schumacher är den första föraren som tävlat i Formel 1 efter sekelskiftet som berättat att han lever i en samkönad relation.

Tider för F1 i Ungern hittar du här.

Kort om IndyCar

I Nordamerika rullar IndyCarsäsongen vidare, denna gång i Toronto. Det är det första stadsloppet för hybridmotorerna och det sista loppet inför sommaruppehållet som infaller samtidigt som OS. Eftersom det är samma TV-kanal som sänder både IndyCar och OS i USA får racingen ta en paus under spelen i Paris.

Träningarna i Toronto drar igång i dag. Kvalet körs på lördag, och själva loppet kl. 19.30 svensk tid på söndag kväll. Som vanligt kan du följa det på Viaplay.

Samma sak gäller givetvis Formel 2 och Formel 3, med Dino Beganovic och Arvid Lindblad. Fredag 19 juli

Nedan hittar du helgens tider för Formel 3, det sänds som vanligt på Viaplay och F1TV.

Fredag 19 juli

Träning: 09.55-10.40

Kval: 15.05-15.35

Lördag 20 juli

Race 1 (Sprint): 09.50-10.30

Söndag 21 juli

Race 2 (Feature): 08.25-09.10

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB