Startsida / Inlägg

Max Verstappen bekräftar synproblemen efter F1-kraschen

av Anna Andersson

I juli 2021 krockade Max Verstappen med Lewis Hamilton under F1 på Silverstone.

Verstappen fick uppsöka sjukhus och nu erkänner han att han drabbades av problem med synen – något som påverkat honom under lång tid framöver.

Historien går tillbaka till 2021 och den makalösa fajten mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton, Hamilton som var sjufaldig världsmästare och Verstappen som körde för sin första titel. Hamilton försökte köra om Verstappen i Copse, bilarna kolliderade och Verstappen körde in i skyddsbarriären innan han fick uppsöka sjukhus.

Hamilton drabbades av en bestraffning på tio sekunder – men vann ändå loppet. Verstappen var irriterad efteråt och erkänner nu, flera år senare, att han fick men av kraschen.

Hans syn påverkades märkbart.

– Efter kraschen på Silverstone hade jag problem med synen framförallt på vågiga och ojämna banor, där det är många reklamskyltar, berättar han för Red Bull Bulletin.

Max Verstappen
Max Verstappen rankar sina tio bästa lopp i F1 – och avslöjar en hemlighet (AP-TT)

Max Verstappen med problem efter F1 på Silverstone

Det blev framförallt märkbart i Austin ett par månader senare.

– I det racet kämpade jag inte bara mot Lewis utan också mot att mitt synfält var suddigt, säger han när han rankar sina tio största segrar.

– Det var som att köra en snabb båt i 300 km/h! Jag har aldrig berättat detta tidigare, men under några varv var det så illa att jag allvarligt övervägde att parkera bilen.

Han fortsätter:

– Det enda som hjälpte var att fokusera på min andning, medan jag hade Lewis precis bakom mig. En viktig seger som jag verkligen behövde i kampen om VM-titeln.

Värt att notera är att efter publiceringen och den uppmärksamhet som verstappens uttalande har fått, har ett av de tio loppen som finns med på listan plockats bort. Det gäller deltävlingen i Austin där han erkände att han hade problem med synen. Nu är det bara nio lopp i rankingen som inte oväntat toppas av hans första seger.

Första segern i Formel 1

Det var hans första lopp för Red Bull, i Barcelona 2016.

– Det var otroligt, eftersom det kom så oväntat. Inför loppet sa: Sätt dig i bilen, vänj dig vid den och se vad som händer. Ja, vi hade tur eftersom båda Mercedes  bilar var borta ur loppet, men man måste ta chansen när den dyker upp, säger Verstappen till tidningen.

–  Mina däck var helt slut, Kimi  pressade mig hårt, jag visste att jag var tvungen att sätta den sista chikanen perfekt varje gång, för att inte ge honom en chans att bromsa om mig i kurva 1. Jag var superkoncentrerad. Att jag skulle kunna vinna tänkte jag på först i den allra sista kurvan. Jag var så fokuserad på mitt jobb. Inget kan toppa den första segern i Formel 1.

Korta snackisar från F1

Max Verstappen har tävlat för Red Bull sedan 2016, vunnit tre VM-titlar och är i år – för första gången på två och ett halvt år – utmanad i toppen av F1. Under årets första tolv lopp har sex förare vunit – vilket är första gången sedan 2012 då det var sju segrare under de första 12 loppen och åtta totalt under säsongen.

Här ser du en jämförelse mellan 2023 och 2024:

Williams stalchef James Vowles har hela tiden stått bakom Logan Sargeant, men nu tvekar han. I ett uttalande till Autosport säger han att stallet hela tiden utvärderar Sargeant. Det väcker frågor om amerikanen kommer att bytas ut under sommaruppehållet i augusti?

Designgurun Adrian Newey har presenetrat sin senaste skapelse. Den visas nu upp på Goodwood Festival. Enligt Newey ska den ha ”potential” att nå samma varvtider som en F1:a.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB