Startsida / Inlägg

Max Verstappen kraschar våldsamt i Storbritannien GP

av Anna Andersson

Kampen om F1-titeln hårdnar.

I Storbritannien GP touchar Lewis Hamilton Max Verstappen  – och VM-ledaren kraschar i 300 km i timmen.

Verstappen har körts till sjukhus för ytterligare undersökningar.

– Hamilton bär ensam skuld för den här olyckan, anser Red Bulls teamchef Christian Horner.

Storbritannien GP
Verstappen kraschar våldsamt på Silverstone (VSport)
Storbritannien GP
Hamilton touchar Verstappen i ett omkörningsförsök (VSport)

Starten av Storbritannien GP blev legendarisk, Verstappen tog starten, men han fick inte en riktigt lika bra start som under The F1 Sprint i går. Lewis Hamilton svarade och hotade Verstappen i kampen om ledningen. De två VM-kombatanterna kämpade hjul mot hjul i nästan ett helt varv innan Hamilton touchade Verstappens bakhjul i kurva nio, en relativt skarp högerkurva.

Då höll Verstappen en hastighet av närmare 300 km i timmen. VM-ledaren tappade kontrollen över sin bil, snurrade in i däckbarriären och kraschade våldsamt innan han omskakad lämnade han bilen.

Häftig krasch i Storbritannien GP

Kampen om VM-titeln i Formel 1 är oerhört tajt under årets säsong, Red Bulls Max Verstappen har vunnit de tre senaste loppen och han vann även gårdagens F1 Sprint vilket gav honom pole position i Storbritannien GP. Lewis Hamilton, som jagar Verstappen i kampen om VM och sin åttonde VM-titel, är mycket väl medveten om hur viktigt varje poäng är.

– Jag var före, han körde in i mig, ropade en irriterad Lewis Hamilton över radion.

Red Bull  var däremot av en annan åsikt.

– Ingen förare sticker in ett hjul på insidan i den där kurvan. Alla vet det. Hamilton bär ensam skuld för den här olyckan, sa Red Bulls teamchef Christian Horner till tävlingsledare Michael Masi över radion.

Lite senare intervjuades han av VSport och förtydligade sin åsikt:

– Det var 51 G i den kraschen, tack gode gud för att Max gick i väg själv från den situationen. Lewis Hamilton har kört på den banan i många år och han är mycket väl medveten om att man inte gör så där.

Hamilton bestraffad

Domarna ansåg också att Hamilton bär ansvar för  kollissionen och han fick en bestraffning på tio sekunder, vilket gjorde att han fick stå stilla i depån i tio sekunder i samband med depåstoppet.

Max Verstappen åkte till tävlingens medicinska center för vidare kontroller och skjutsades sedan vidare till sjukhus för ytterligare kontroller. Enligt ORF kände han sig yr och Red Bull har bekräftade att deras förare fördes till sjukhuset.

– Max kände sig inte helt bra och gör en skallröntgen på sjukhuset, annars är han vid fullt medvetande. Han hade också lite ont i en axel och kroppen är rätt blåslagen, säger pappa Jos Verstappen till Ziggo Sport.

Charles Leclerc var i ledningen  av Storbritannien GP när tävlingen startades om efter en rödflagg, men Lewis Hamilton gav sig inte och attackerade för segern på det 50:e varvet av 52. Han la in attacken i samma kurva som han kolliderade med Max Verstappen.

Den här gången lyckades med omkörningen, britten tog  sin åttonde seger i Storbritannien GP och tog även in 25 poäng på Max Verstappen.

– Vi ger aldrig upp, ropade teamchef Toto Wolff över radion när Hamilton firade framför de 140 000 åskådarna.

– Helt rätt, svarade Hamilton som tog sin första seger sedan loppet i Spanien i maj.

Efter tio av 23 planerade lopp skiljer det bara sju poäng mellan de båda VM-konkurrenterna. Charles Leclerc, Ferrari, slutade tvåa i Storbritannien GP och Valtteri Bottas, Mercedes, trea.

– Jag gav allt jag hade, men det räckte inte i dag, säger Leclerc efteråt.

Här är hela resultatlistan.

Nästa deltävling avgörs i Ungern om två veckor.

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB