Startsida / Inlägg

Red Bull hyllar Lindblad – på väg mot F1

av Anna Andersson

Han var debutant, men inledde säsongen med en seger och följde upp med ytterligare tre vinster. Nu har Arvid Lindblad chansen på titeln i F3 – och på ett avancemang inom Red Bull.

– Vi är väldigt nöjda med att en 17-åring nu får köra F1 igen, säger Red Bulls Helmut Marko.

Arvid Lindblad efter dubbelsegern i Formel 3
Arvid Lindblad efter dubbelsegern i Formel 3 på Silverstone tidigare i år ( Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool )

Talangen med svenska rötter är ett av de stora utropstecknen i årets juniorserier, Lindblad har precis fyllt 17 år och gör sin första säsong inom F1:s stege mot toppen. Han är en del av Red Bulls akademi och efter de två segrarna på Silverstone tidigare i sommar, samtidigt som formen för F1-stallet Red Bull vacklade, har gett eko.

Motorsportchefen Helmut Marko har hyllat hans insatser – något som är väldigt viktigt för den framtida karriären.

– Han var rookie, från Formel 4, men vann båda loppen här i Formel 3, som 16-åring. Vi är väldigt nöjda med att en 17-åring får köra F1 igen, skrev han i sin kolumn i Speedweek.

Han skrev också  att juniorförarna ska prioriteras mer och få tid att testa Formel 1 framöver. Numera är det möjligt, det regelverk som infördes efter att Max Verstappen debuterat i F1 som 17-åring har nyligen ändrats.

– Jag har en bra relation med Red Bull och vi har snackat en hel del under helgerna, diskuterat hur vi ska gå vidare under nästa år. Vi har pratat om hur de vill att utvecklingen ska fortsätta, vad jag vill och ja, jag är väldigt nöjd, säger Arvid Lindblad till Sportbladet.

– De är också nöjda med säsongen och jag noterade det han sa efter Silverstone. Det var väldigt coolt. Nu måste jag jobba vidare. Det har varit en bra första del av säsongen.

Hur ser du på din debut i Formel 3?

– Det har varit rätt otroligt faktiskt. Bättre än jag hade förväntat mig. Jag har lyckats hålla en högre nivå, jag har utvecklats och kunnat vara med i fajten om pallplatser vid flera tillfällen.Sedan finns det självklart saker som hade kunnat gå bättre. Så är det för alla.

Vad ser du som nyckeln till de framsteg du har gjort?

– Segern i Barcelona var väldigt viktig. Det är en bana som alla kan väldigt bra och den seger byggde upp mitt självförtroende. Man måste ha självförtroende för att lyckas resultatmässigt, men också för att kunna visa hur mycket man har förbättrats. Sedan kom Silverstone, med två vinster på hemmaplan och det är en sådan helg man måste njuta av, samtidigt som man är medveten om att det kommer andra helger framöver.

Arvid Lindblad
Arvid Lindblad tävlar för Prema, precis som Dino Beganovic (Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool)

I Formel 3 återstår nu en tävlingshelg, i Italien i september. Inför finalen är Lindblad trea, 13 poäng före teamkollegan och Ferrarijunioren Dino Beganovic, 16 poäng efter ledande Leonardo Fornaroli från Italien.

– Nu ligger allt fokus på Monza och det ska bli en njutning att köra där, säger Arvid Lindblad.

– Det är en bana som jag gillar och som jag har kört bra på, så den är väldigt häftig. Jag fokuserar på att leverera det bästa jag kan och sedan får vi se vad det ger. Jag har ingenting att förlora.

•••
Ni är månaga som har reagerat på det svenskklingande namnet och en av sommarens vanligaste frågor i min mejlbox är:

Är Arvid Lindblad svensk?

Nej, han tävlar för England där han också är född och uppvuxen. Hans pappa Stefan kommer från Nässjö, där bor hans farmor och farfar fortfarande kvar. Arvid besöker dem gärna och har ett band till Sverige, men när han skulle välja vilken nation han skulle tävla för valde han den där han då bodde.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB